Menu

Προτάσεις για την εμποροπανήγυρη Κατερίνης

Για μία ακόμη χρονιά πλησιάζει η ημερομηνία που θα ανοίξει τις πόρτες της η εμποροπανήγυρη της Κατερίνης. Και για μία ακόμα χρονιά (μακάρι να βγω ψεύτης) θα μας πιάσει θλίψη και νοσταλγία βλέποντας την συνεχώς φθίνουσα πορεία της και την θεαματικά μεγάλη ποιοτική υποβάθμισή της, ενθυμούμενοι από την άλλη τις παλιές καλές μέρες της δόξας της.

Εδώ και πάρα πολύ καιρό είχε προταθεί από τον "Άλλο Δρόμο" η δημιουργία διαπαραταξιακής δημοτικής επιτροπής η οποία θα συνερχόταν με σκοπό την ανταλλαγή προτάσεων, ιδεών και σκέψεων για να εκκινήσει μία συλλογική προσπάθεια να περισωθεί η εμποροπανήγυρη της Κατερίνης.

Με τα πολλά, η επιτροπή αυτή συστάθηκε και ζητήθηκε από τα μέλη της να συνεισφέρουν με τις προτάσεις τους. Ιδού λοιπόν κάποιες σκέψεις οι οποίες θα κατατεθούν και στα πλαίσια της επιτροπής:

Προκειμένου να καταφέρουμε να επαναφέρουμε την εμποροπανήγυρη στις ημέρες δόξας του παρελθόντος, θα πρέπει να προβούμε σε τολμηρές αλλαγές που θα επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο και το ύφος της και θα της προσδώσουν εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα την κάνουν ξεχωριστή και άρα ελκυστική για τον κόσμο. Με δεδομένο ότι τα ηνία στο χώρο της εμποροπανήγυρης όπως την ξέραμε έως τώρα (με επίκεντρο δηλαδή το φαγητό, τις αγορές και τα λούνα παρκ) τα έχει προ πολλού πάρει το πανηγύρι του Αιγινίου, η Εμποροπανήγυρη της Κατερίνης οφείλει να στραφεί προς άλλη κατεύθυνση. Θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρό της η τοπική παραγωγή, επιχειρηματικότητα και τέχνη, με απώτερο στρατηγικό στόχο να συμβάλει στο να καθιερωθεί στην συνείδηση των επισκεπτών το brand name "Πιερία" που θα εμπεριέχει Όλυμπο, Πιέρια, Θερμαϊκό, δάση, ποτάμια, ακρογυαλιές, ιστορικά μημεία και ό,τι άλλο έχει να δείξει ο όμορφος αυτός τόπος.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Καθιέρωση ενός όσο το δυνατόν ομοιόμορφου (όχι απαραίτητα πανομοιότυπου) και καλαίσθητου τύπου περιπτέρων όπως έγινε με το Χριστουγεννιάτικο Πάρκο και όπως επίσης γινεται με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, με ευρεία χρήση "γήινων υλικών" π.χ. ξύλο, πέτρα, κεραμίδια κλπ. σε αντικατάσταση των παραπηγμάτων με τα σίδερα και τους μουσαμάδες.
 • Εγκατάσταση ηχοσυστήματος που θα επενδύει μουσικά την διοργάνωση με απαλές μελωδίες, ώστε να αποφεύγεται η ανάμειξη μουσικών κάθε είδους στα περίπτερα που δημιουργεί έναν ηχητικό αχταρμά.
 • Δραστικός περιορισμός των εμπορικών περιπτέρων, καθώς ως επί το πλείστον αποτελούνται από ρουχάδικα, παπουτσάδικα, παιχνιδάδικα κλπ, είδη που βρίσκει κανείς εύκολα και στις εβδομαδιαίες λαϊκές αγορές. Απαγόρευση πλανόδιων μικροπωλητών εντός του κυρίως χώρου και διάθεση καποιου οριοθετημένου χώρου κοντά στην είσοδο, εφόσον είναι εφικτό, όπου θα μπορούν σε συγκεκριμένη διάταξη να πωλούν τα προϊόντα τους.Επιπλέον, προβολή της ιστορίας της εμποροπανήγυρης ως ισχυρού τοπικού πολιτιστικού στοιχείου, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό στην είσοδο της διοργάνωσης.
 • Μολονότι η μυρωδιά της τσίκνας έχει αναπόδραστα συνδυαστεί με την εμποροπανύγηρη στις αναμνήσεις μας, η αλλαγή ύφους απαιτεί και την εξάλειψη της τσίκνας και του καπνού. Τα ψητοπωλεία, θα δώσουν την θέση τους σε γωνιές γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, μέσα από τις οποίες οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάζουν και να αγοράζουν τοπικά προϊόντα αλλά και να πληροφορούνται για τις παραγωγές της Πιερίας.
 • Λειτουργία θεματικών διαδραστικών πάρκων για παιδιά κι ενήλικες με ποικίλη θεματολογία, ιστορική και περιβαλλοντική (π.χ. Όλυμπος - Πιέρια, Μυθολογία και Περιβάλλον) γιατην ανάδειξη μεταξύ άλλων και των άγνωστων ομορφιών του νομού. Καλό και σκόπιμο θα ήταν το υλικό που θα προβάλλεται/εκτίθεται να είναι μεταφρασμένο σε διάφορες γλώσσες ώστε να δοθεί επιπλέον κίνητρο στους τουρίστες που κατά βάση διαμένουν στα παραλιακά μέρη του νομού να επισκεφτούν την εμποροπανήγυρη. Είναι κάτι στο οποίο θα μπορούσαν να συμβάλουν και οι τουριστικοί επιχειρηματίες του νομού, επικοινωνώντας την διοργάνωση στους πελάτες τους, κάτι που θα λειτουργήσει ωφέλιμα και για τις επιχειρήσεις τους δεδομένου ότι θα προστεθεί ένα ακόμα προϊόν στο τουριστικό πακέτο τους καθιστώντας το έτσι πιο ελκυστικό.
 • Συνεχής λειτουργία μουσικοθεατρικής σκηνής με τοπικά συγκροτήματα και θεατρικά σχήματα.
 • Καλλιτεχνική γωνιά με μόνιμη έκθεση έργων τέχνης Πιεριέων καλλιτεχνών.
 • Υποχρεωτική απόθεση των ανακυκλώσιμων απορριμάτων σε ειδικούς κάδους που θα διανεμηθούν για τον σκοπό αυτό σε κάθε περίπτερο, με δεδομένου ότι οι ποσότητες που καταλήγουν ως απορρίματα κάθε χρόνο είναι τεράστιες.
 • Τοποθέτηση ηλιακών πάνελ στα περίπτερα της διοργάνωσης αλλά και διάσπαρτα στον ευρύτερο χώρο ώστε να επιτυγχάνεται ενεργειακή αυτονομία (εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό τουλάχιστον για τον φωτισμό) και επουδενί χρήση των φορητών (ηχο)ρυπογόνων γεννητριών εντός του χώρου.
 • Ερωτηματολόγια για τους επισκέπτες της εμποροπανύγηρης ώστε να συγκεντρωθούν αξιολογήσεις με προτάσεις και ιδέες που θα αξιοποιηθούν στις επόμενες διοργανώσεις.
 • Διαγωνισμός τύπου ψηφίστε το καλύτερο φαγητό/γλυκό/κρασί κλπ και τελετές βράβευσης.
 • Επιθετική διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Πιερίας καθώς και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης των όμορρων νομών. Φρονώ ότι θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα συμμετοχής σε εντόπιους παραγωγούς, καλλιτέχνες, εκθέτες κλπ ενώ αν δεν καταστεί δυνατόν να πληρωθούν όλες οι θέσεις από Πιεριείς, τότε να δίνεται η δυνατότητα και σε παραγωγούς, καλλιτέχνες κλπ όμορρων νομών να συμμετέχουν, με προσήλωση πάντα στην ποιότητα και την καλαισθησία.
 • Δημιουργία ειδικής εφαρμογής για κινητά (εφόσον δεν είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο) όπου θα περιλαμβάνονται χάρτες των περιπτέρων, πληροφορίες για τα προϊόντα/έργα τέχνης καθώς και για τους παραγωγούς, καλλιτέχνες κλπ.

Εκτός από τις προτάσεις των μελών της διαπαραταξιακής επιτροπής, θα ήταν δέον το ζήτημα της εμποροπανύγηρης να τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να μπορέσουν να εκφράσουν τις ιδέες/προτάσεις τους και οι δημότες/τοπικοί φορείς. Εφόσον είναι εφικτό και αφότου καταλήξουμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ίσως θα ήταν χρήσιμο να προκηρυχθεί κι ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Ο ρόλος της επιτροπής, ας μην περιοριστεί στην κατάθεση προτάσεων, αλλά ας της δοθεί η δυνατότητα να έχει ουσιαστική και μακροπρόθεσμη συμβολή στην διαχείριση της εμποροπανήγυρης ως έκφραση διαδημοτικής συλλογικής προσπάθειας για την διάσωσή της.

Βασίλης Μίγκος

Δημοτικός Σύμβουλος

Άλλος Δρόμος για τον Δήμο Κατερίνης

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.