Menu

«Βαρύς ο λογαριασμός που καλείται να πληρώσει ο Έλληνας»

Η Κυβέρνηση αυτή ανέλαβε την Οικονομία στις αρχές του 2015  καταγγέλλοντας το μειλ Χαρδούβελλη, κάνοντας λόγο για σκίσιμο των μνημονίων, για κοινωνικά δίκαιο καταμερισμό των φορολογικών βαρών, για κράτος πρόνοιας και αλληλεγγύης.

Μιλήσατε για επιτάχυνση της οικονομίας, για ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, μιλήσατε για το τέλος της λιτότητας και μας κατηγορήσατε ότι φτωχοποιήσαμε τους Έλληνες.

Δυόμιση χρόνια μετά, ας δούμε τι καταφέρατε. Μήπως σκίσατε μνημόνια; Αντιθέτως, φέρατε άλλα δυο. Μήπως δημιουργήσατε ένα κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα; Μήπως αισθάνονται οι επενδυτές ασφαλείς και έρχονται κατά εκατοντάδες να επενδύσουν στη χώρα μας; Μήπως βάλατε τέλος στη λιτότητα; Μήπως δεν ρίξατε το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στο χαμηλότερο επίπεδο; Και όχι μόνο δεν πράξατε όσα υποσχεθήκατε που αυτό θα υποδήλωνε ανικανότητα ή αδυναμία.

Κάνατε ζημία. Η επιβολή των capital controls, η επιδείνωση όλων των δεικτών της οικονομίας και της ανάπτυξης, η ύφεση, η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας, η επιβάρυνση της καθημερινότητας των πολιτών και τέλος η επιβολή και νέων μέτρων ήταν η πολιτική σας. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνει η χώρα και όσα επικοινωνιακά τερτίπια κι αν χρησιμοποιήσετε, όσους αριθμούς κι αν παρουσιάσετε, δεν αλλάζει. Και το γνωρίζετε, γιατί δεν χρειάζονται εκθέσεις οι πολίτες. Ούτε αριθμούς. Βιώνουν καθημερινά την κατάρρευση.

Ας έρθουμε όμως στο παρόνΣτο 4ο μνημόνιο. Ποια είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά; Πώς θα το περιγράφατε αν θέλατε απλά σε έναν Έλληνα αγρότη, συνταξιούχο, επαγγελματία της ελληνικής περιφέρειας να του το παρουσιάσετε; Έχουμε ή δεν έχουμε νέα μέτρα; Έχουμε ή δεν έχουμε μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και στα σώματα ασφαλείας; Έχουμε ή δεν έχουμε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και  αγρότες; Έχουμε νέα μέτρα μέχρι το 2021, ύψους 5 δις ευρώ; Μέτρα που αγγίζουν κάθε Έλληνα φορολογούμενο Η μείωση του αφορολόγητου εντάσσεται στο σύστημα της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών;

Μήπως θέλετε να εξηγήσετε στους Έλληνες ότι με τα νέα μέτρα και τη νέα συμφωνία 1,3 εκ.πολίτες, χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο; Θέλετε να εξηγήσετε σε 1,4 εκ. επαγγελματίες και αγρότες για τις δραματικές αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές; Με τις ρυθμίσεις του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου, θίγονται:Συνταξιούχοι, Μισθωτοί εργαζόμενοι, Ελεύθεροι επαγγελματίες, Αγρότες, Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Βαρύς ο λογαριασμός που καλείται να πληρώσει ο Έλληνας όπως και να το «βαφτίσετε» όπως και να τον περιγράψετε είναι ένας πολύ βαρύς λογαριασμός. Αυτό είναι το κόστος της ανικανότητας, της ανευθυνότητας, της αναξιοπιστίας,   της σημερινής Κυβέρνησης. Επιχειρηματολογούν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και προτάσσουν τα αντίμετρα. Μα γιατί δεν λέτε ξεκάθαρα ότι αυτά. Προϋποθέτουν την ψήφιση και την πλήρη εφαρμογή νέων μέτρων ύψους 4,9 δις ευρώ

Προϋποθέτουν την μόνιμη επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Προϋποθέτουν την αξιολόγηση από τους Θεσμούς; Πολλά είναι τα σημεία και τα παραδείγματα που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε για να αποδείξουμε ότι πρόκειται για μια ακόμη «επίθεση» στους μικρομεσαίους και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Θέλω όμως να σταθώ λίγο στον τομέα του τουρισμού. Την ατμομηχανή μας.

Και να σας μεταφέρω την οργή και την αγωνία των μικρομεσαίων τουριστικών επαγγελματιών που είδαν ξαφνικά στο νομοσχέδιο διατάξεις για τις οποίες κανείς δεν τους είχε ενημερώσει  Με το άρθρο 72 του πολυνομοσχεδίου, ο φόρος διαμονής που θα επιβληθεί από την 1-1-2018 σε όλα τα τουριστικά καταλύματα διαμορφώνεται στο ποσό των 0,50 ευρώ την ημέρα για όλα τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα, αντί να κυμαίνεται από 0,25 έως 1 ευρώ ανά ημέρα, ανάλογα με τον αριθμό των κλειδιών.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια οριζόντια ρύθμιση όπου όλα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-επιπλωμένα διαμερίσματα θα επιβαρυνθούν με το ίδιο τέλος διανυκτέρευσης (0,50 ευρώ) ανεξαρτήτως των υπηρεσιών που προσφέρουν αλλά και της ζώνης στην οποία ανήκουν. Σημειώνουν και μια σειρά άλλων διατάξεων που πλήττουν τον κλάδο και δεν υποστηρίζουν την ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος.

Αντιθέτως επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στην μικρομεσαία τουριστική επιχείρηση. Η Πιερία κύριοι συνάδελφοι, πλήττεται από την επίθεση αυτή καίρια, γιατί διαθέτει ως επί το πλείστον μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Δυστυχώς το καράβι πάει μόνο του. Κάνετε κακό στη χώρα. Δεν έχετε σχέδιο εξόδου από το λαβύρινθο που είστε εγκλωβισμένοι. Σας ευχαριστώ

Κώστας Κουκοδήμος

Βουλευτής Πιερίας

Από την ομιλία του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου στη βουλή στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.