Menu

«Μαμά, με χτύπησε….»

Της Ελένης Αναστασιάδου - ψυχολόγου

Το περιστατικό που θα αναφέρω παρακάτω αποτελεί μια συνηθισμένη κατάσταση σε μέρη, όπου συγκεντρώνονται παιδιά, είτε πρόκειται για παιδικές χαρές, παιδότοπους, παιδικούς σταθμούς και γειτονιές.

Είμαι σίγουρη, πως σε πολλές από εσάς έχει συμβεί το εξής: εκεί που κάθεστε στο παγκάκι (ενώ το παιδί σας παίζει μαζί με άλλα παιδιά), απολαμβάνοντας το ολιγόλεπτό σας διάλειμμα και χαλαρώνοντας, ξαφνικά να διακόπτεται η ησυχία σας από μια τσιρίδα και έντονες φωνές. Αναστατωμένη ακολουθείται και τις υπόλοιπες μητέρες και βρίσκετε ένα παιδί να κλαίει και να κατηγορεί το παιδί σας, ότι το χτύπησε. Ντροπιασμένη και με έντονο το αίσθημα της αμηχανίας εύχεστε να ανοίξει η γη να σας καταπιεί, καθώς όλες οι υπόλοιπες μητέρες κοιτάνε περίεργα το παιδάκι σας.

Ας πάμε, όμως σε μια άλλη συνηθισμένη καθημερινή σκηνή. Δύο αδέρφια, ενώ παίζουν ήσυχα μέσα στο δωμάτιο, ξαφνικά αρχίζουν τις φωνές και μέσα σε δευτερόλεπτα ξεσπάει έντονος καυγάς, που περιλαμβάνει κατηγορίες αλλά και χειροδικία. Έντρομοι οι γονείς επεμβαίνουν και προσπαθούν να λύσουν τον καυγά. Καλούνται να υπερασπιστούν το παιδί που έχει δίκιο και να επιπλήξουν αυτό, που ξεκίνησε τον καυγά. Εδώ ακριβώς πολύ συχνά διαπράττουν άθελά τους οι γονείς λάθη, καθώς δεν μπορούν να είναι σίγουροι για τα παραπάνω και  είναι εύκολο να αδικήσουν κάποιο παιδί.

Τέτοιες καταστάσεις δυσκολεύουν συχνά τους γονείς, οι οποίοι δεν ξέρουν πώς να τις χειριστούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Συχνά με ρωτάνε γονείς σε ποιες περιπτώσεις είναι χρήσιμη και αναγκαία η δική τους επέμβαση στους καυγάδες των παιδιών;

Και πάλι η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού π.χ. παιδιά προσχολικής ηλικίας μαλώνουν συχνότερα από παιδιά άλλων ηλικιών, αλλά συμφιλιώνονται και πολύ πιο γρήγορα. Επίσης, η διάρκεια του καυγά είναι άλλη  μια παράμετρος. Αν πρόκειται για ένα σύντομο καβγαδάκι δεν αξίζει ο κόπος να επέμβετε, αν όμως συνεχίζεται για αρκετή ώρα, τότε ίσως θα ήταν χρήσιμη η επέμβαση των ενηλίκων.

Σαφώς, είναι σημαντικό να αποκλείεται την περίπτωση τραυματισμού των παιδιών, δηλ. αν υπάρχει η πιθανότητα να κινηθεί το παιδί με κάποιο επικίνδυνο αντικείμενο εναντίον του άλλου είναι αυτονόητο, πως θα επέμβετε.Εδώ κρίνετε απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, καταστάσεις  απαιτείται/ επιβάλλεται να παρεμβαίνει ο γονιός και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του παιδιού του.

Επικρίνεται η τάση πολλών γονέων που δε δίνουν κανένα περιθώριο επιλογής στο παιδί. Που δε του αναθέτουν καμία υπευθυνότητα  και δε το προτρέπουν να αναλάβει καμία πρωτοβουλία. Σαφώς και οι γονείς ή οι σημαντικοί ενήλικες στη ζωή των παιδιών είμαστε το λιμανάκι τους, εκεί που καταφεύγουν σε κάθε δυσκολία. Όμως, κάποιες φορές όσο και να προσπαθούμε δε γίνεται πάντα να δίνουμε λύσεις.

Μπορεί το παιδί μου να ωφεληθεί μακροπρόθεσμα από το να λύσει το πρόβλημα μόνο του; 

Το όφελος είναι τεράστιο και φαίνεται κυρίως μακροπρόθεσμα. Σκεφτείτε, ότι αυτό το παιδί θα συναντήσει στη ζωή του πολλές δύσκολες καταστάσεις και δύσκολους ανθρώπους. Εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούμε να είμαστε πάντα δίπλα του. Η τριβή του με τέτοιες καταστάσεις ανάλογες πάντοτε της ηλικίας του, θα το ωριμάσουν και θα το βοηθήσουν να προσαρμοστεί πιο εύκολα στην ενήλικη ζωή αργότερα.

Καλλιεργείτε η έννοια της υπευθυνότητας από νωρίς. Το παιδί όταν αντιμετωπίζει προβλήματα γνωρίζει και επιλέγει τη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων. Και πιστέψτε με είναι τεράστια η χαρά που προσφέρει η χαρά της λύσης του προβλήματος στα παιδιά.

Επίσης, δίνουμε την ευκαιρία στο παιδί ώστε το πρόβλημα να μετατραπεί σε διδακτική εμπειρία. Να μάθει μέσα από τα λάθη του και να γνωρίζει την επόμενη φορά ποια είναι η πιο αποτελεσματική συμπεριφορά και αντίδραση εκ μέρους του σε αντίστοιχη κατάσταση ή δυσκολία.

 Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλό να  ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες αυτονομίας του παιδιού, γιατί καλλιεργούμε μ΄ αυτό τον τρόπο ένα ανεξάρτητο και αυτόνομο άτομο, που δε φοβάται να αναλάβει πρωτοβουλίες. Σκεφτείτε, λοιπόν, εάν επιθυμείτε να δημιουργήσετε ένα παιδί με αυτοπεποίθηση, που θα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με τόλμη και αποφασιστικότητα ή ένα παιδί άτολμο, που θα αναζητάει πάντα την λύση των προβλημάτων του από τους άλλους;

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.