Menu

Παιδιά και ανάπτυξη της αδρής κινητικής δεξιότητας

Γράφει o Χανδόλιας Κωνσταντίνος, Φυσικοθεραπευτής MSc-NDT, Υπ. Διδάκτωρ ΠΘ

Η ικανότητα του παιδιού σας να ελέγξει τις κινήσεις του και να ανταποκρίνεται στο περιβάλλον, αρχίζει να αναπτύσσεται πριν από τη γέννησή του. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ένα ευρύ φάσμα "κανονικών σταδίων" στην ανάπτυξη. Παρόλο που η ανάπτυξη είναι μια σταδιακή, εξατομικευμένη διαδικασία, τα περισσότερα μωρά θα περάσουν από μια σειρά όμοιων αναπτυξιακών ορόσημων, σε συγκεκριμένες ηλικίες.

Τι είναι λοιπόν οι αδρές κινητικές δεξιότητες; Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν τον τρόπο που ένα άτομο χρησιμοποιεί τα χέρια του, τα πόδια, ή ολόκληρο το σώμα για να κάνει κινήσεις. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και γίνεται παιδί, είναι η ανάπτυξη των μυών αυτών που θα μπορέσει να κρατήσει το κεφάλι του επάνω, να καθίσει, να μπουσουλήσει  και να τελικά να περπατήσει, να τρέξει. Αν το μωρό του γείτονα σας είναι εννέα μηνών και έχει ήδη κατακτήσει το περπάτημα ενώ το δικό σας εννέα μηνών μωρό ακόμα μπουσουλά, αυτό είναι κάτι που δεν θα πρέπει να σας πανικοβάλει. Τα μωρά αναπτύσσονται με το δικό τους ρυθμό, οπότε χρησιμοποιήστε τα παρακάτω, μόνο ως κατευθυντήρια γραμμή για το τι να περιμένετε σχετικά με την τυπική κινητική ανάπτυξη.

Οι αδρές κινητικές δραστηριότητες και κάποιες από τις πιο λεπτές, σύμφωνα με το Griffiths Mental Developmental Scales:

Μέχρι την ηλικία των 3 μηνών, το παιδί σας σηκώνει το κεφαλάκι όταν είναι μπρούμυτα, στην  ύπτια πιέζει με τα πόδια του όταν βρίσκει εμπόδιο, ενώ το ίδιο κάνει και όταν τοποθετηθεί όρθιο σε σταθερή επιφάνεια. Γραπώνει αντικείμενα και επεξεργάζεται το καινούριο περιβάλλον, ενώ μεταφέρει τα μάτια του από το ένα αντικείμενο στο άλλο.

      Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, το παιδί σας, κάθεται με στήριξη, κλωτσά ζωηρά από ανάσκελα, γυρίζει από ανάσκελα μπρούμυτα. Απλώνει το χέρι του για να πιάσει κοντινά αντικείμενα, τα πόδια του, παίζει με αντικείμενα που παράγουν ήχους, χτυπά αντικείμενα μεταξύ τους, αναζητά αντικείμενα που πέφτουν.

Μέχρι την ηλικία των 9 μηνών, το παιδί σας ξεκινά να μπουσουλά, να τραβιέται από τα έπιπλα για να σηκωθεί. Ρίχνει τα αντικείμενα στο πάτωμα ενώ ξεκινά να έχει ανώριμη λεπτή κίνηση.

Μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, το παιδί σας στέκεται κάνοντας ισορροπία, κάνει τα πρώτα του βήματα με κράτημα από το χέρι. Δείχνει με τον δείκτη, συλλαμβάνει με αντίχειρα και δείκτη, βάζει- πράγματα από ένα κουτί.

Μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, το παιδί σας περπατά μόνο του, ανεβαίνει σκάλες στηριζόμενο σε κουπαστή, σκαρφαλώνει στα έπιπλα. Πετά την μπάλα, φτιάχνει μικρούς πύργους με 3-4 κομμάτια, μουτζουρώνει σε χαρτί.

Μέχρι την ηλικία των 24 μηνών, το παιδί σας πηδά από ένα σκαλοπάτι ύψος και κλωτσάει μπάλα. Φτιάχνει τρενάκι με 3 κομμάτια, ενώ ζωγραφίζει κάθετες, οριζόντιες γραμμές και κύκλο υπό καθοδήγηση.

Ο παιδίατρος είναι ο πιο άμεσος που εμπλέκεται στην ανάπτυξη του παιδιού σας και που θα σας ενημερώσει σε περίπτωση που κάτι δεν εξελίσσεται όπως πρέπει, ποσοτικά ή ποιοτικά. Ωστόσο και εσείς ως γονείς πολλές φορές μπορείτε να αντιληφθείτε αν το παιδί σας έχει δυσκολίες στην ανάπτυξή του. Εμπιστευθείτε την κρίση σας! Εάν έχετε αμφιβολίες, μην διστάσετε να το αναφέρετε στον γιατρό σας ώστε να σας κατευθύνει κατάλληλα με στόχο την καλύτερη αναπτυξιακή έκβαση του παιδιού σας.

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.