Menu

Ένα φεστιβάλ αντάξιο της ιστορίας του

Αφιερωμένο στο καθόλα σημαντικό έργο του καθηγητή αρχαιολογίας, υπευθύνου επί σαράντα και πλέον χρόνια του ανασκαφικού έργου στην ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, το Δίον και προέδρου του μουσείου της Ακρόπολης, Δημητρίου Παντερμαλή, ξεκινά το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017 το 46ο Φεστιβάλ Ολύμπου.

Παράλληλα ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο) επίλεξε για τον φετινό θεσμό ως τιμώμενη χώρα, την Κύπρο με τον τεράστιο πολιτιστικό και πνευματικό ορίζοντα.Στο φετινό Φεστιβάλ Ολύμπου συνδιοργανωτές του ΟΡ.ΦΕ.Ο είναι το Υπουργείο Πολιτισμό, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και οι Δήμοι Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού.

Θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, αρχαιολογικές ομιλίες, φιλοσοφικοί περίπατοι, αναλόγια και εκθέσεις διανθίζουν το πρόγραμμα του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2017, το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου. Όλα αυτά θα φιλοξενηθούν στους χώρους ιστορικής αναφοράς της Πιερικής γης. Το αρχαίο θέατρο Δίου, το κάστρο του Πλαταμώνα, το αρχαιολογικό πάρκο, το Αγιονέρι και το κέντρο Μεσογειακών ψηφιδωτών Δίου, το μουσείο φυσικής ιστορίας του εθνικού δρυμού Ολύμπου, τα αρχαία Λείβηθρα, την αρχαία Πύδνα και το δημοτικό θέατρο Κολινδρού.

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 23 Μαΐου 2017, σε πανηγυρική εκδήλωση στο κέντρο προβολής και διακίνησης έντυπου υλικού, προγραμμάτων και εισιτηρίων που βρίσκεται στην καρδιά της Κατερίνης, επί των οδών Αρεοπαγίτου και Σολωμού (πρώην Ασπίς Τράπεζα). Το συγκεκριμένο κατάστημα προσέφεραν αφιλοκερδώς για χρήση στον ΟΡ.ΦΕ.Ο. οι ιδιοκτήτες-τέκνα των γνωστών δικηγόρων Νικολάου και Ζωής Παπανικολάου, οι Ελένη, Ιλιάνα, Σπυριδούλα, Ηλίας και Ιωάννα, τους οποίους ευχαριστεί δημόσια η διοίκηση του Οργανισμού.

Προλογίζοντας την παρουσίαση του προγράμματος στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, της πολιτείας και φορέων, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Νικόλαος Πασχαλούδης, τόνισε: «Τα χαρακτηριστικά του φετινού Φεστιβάλ Ολύμπου. Η τιμή στον άνθρωπο που μετέφερε στα πέρατα του κόσμου τον πλούτο του Δίου, τον Δημήτρη Παντερμαλή, η επιλογή της Κύπρου ως η τιμώμενη χώρα, αλλά και η φιλοσοφία και του φετινού θεσμού που διέπεται από την ποιότητα, τον πολυθεματισμό και την ανάδειξη των τοπικών καλλιτεχνικών ανησυχιών. Ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ σε όλους εσάς και όχι μόνο που μας στηρίζετε. Ευχαριστούμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, τον φορέα δρυμού Ολύμπου και τους ιδιοκτήτες του χώρου που μας φιλοξενεί απόψε και στη διάρκεια των παραστάσεων, έναν χώρο που φιλοδοξούμε να αναδειχθεί ως ένας πολιτιστικός πνεύμονας. Τέλος και φέτος με την άριστη συνεργασία μας με το ΤΕΙ Κατερίνης θα αναδείξουμε επιστημονικά την ταυτότητα του Φεστιβάλ Ολύμπου αλλά και τις τάσεις και  προοπτικές ανάπτυξης του.»

Ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρης Παπαχρήστος, αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, εθελοντές, χορηγούς, μέλη επιτροπών, συνεργάτες, επισήμανε: «Συναντιόμαστε αδιάκοπα εδώ και σαράντα έξι χρόνια, πιστοί σε ένα ραντεβού που συνεχίζεται με περισσότερους πλέον και με ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις. Το Φεστιβάλ Ολύμπου θεωρώ ότι είναι ο μοναδικός φορέας που προσφέρει με συνέχεια και συνέπεια, πολιτισμό υψηλού επιπέδου, αναδεικνύει τις σπουδαίες αρχαιότητες και τα μνημεία του τόπου μας, διανοίγει γέφυρες επικοινωνίας με πολιτισμούς άλλων λαών, προβάλει την Πιερία εντός και εκτός Ελλάδος. Φανταστείτε ένα  καλοκαίρι χωρίς Φεστιβάλ Ολύμπου!  Είμαστε θεσμός με παγκόσμια καταξίωση και με τεράστια συμβολή στη δημιουργία ενός αξιόλογου πολιτιστικού και τουριστικού ρεύματος.  Θα πετυχαίναμε περισσότερα αν όλοι οι συναρμόδιοι τοπικοί φορείς αλλά και οι μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως του τουρισμού, στήριζαν το θεσμό αυτό, ο οποίος εκ των πραγμάτων δημιουργεί ανταποδοτικά οφέλη στην οικονομία της Πιερίας. Δυστυχώς  κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο και κάποιοι άλλοι προσδοκούν άλλα οφέλη.»

Στο χαιρετισμό της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, είπε: «Το Φεστιβάλ Ολύμπου, το μεγαλύτερο της Βόρειας Ελλάδας, η κορυφαία έκφραση της τέχνης και του πολιτισμού, πρωταγωνιστεί και φέτος στα πολιτιστικά δρώμενα και υπόσχεται μοναδικές εμπειρίες. Ως Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στεκόμαστε για μια ακόμα χρονιά αρωγοί και συμπαραστάτες στο σημαντικό θεσμό διεθνούς ακτινοβολίας. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε τον πολιτισμό στις πρώτες μας προτεραιότητες, γιατί με τον πολιτισμό οι κοινωνίες προοδεύουν και αναπτύσσονται. Είμαι βέβαιη ότι και φέτος οι εκδηλώσεις θα γοητεύσουν, θα συγκινήσουν, θα ψυχαγωγήσουν, ομορφαίνοντας ακόμα περισσότερο το καλοκαίρι μας στη σκιά του φωτοδότη Ολύμπου.»

Ο γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αντώνης Μανδρίτης, ανέφερε: «Εκφράζω την ευαρέσκεια μου που βρίσκομαι και πάλι μαζί σας, συνεχίζοντας τη σειρά των συνεργασιών με φορείς της Πιερίας. Αυτή τη φορά με τον τόσο σημαντικό θεσμό του Φεστιβάλ Ολύμπου με τον οποίο θα συνεργαστούμε για την επιτυχία του. Μέσω των ψηφίδων του πολιτισμού θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς της Κύπρου με την Μακεδονία. Καλή συνεργασία.»

Ο κύκλος των συνεργαζόμενων με τον ΟΡ.ΦΕ.Ο. φορέων της αυτοδιοίκησης έκλεισε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Κωνσταντίνου Δημόπουλου: «Εμείς στηρίζουμε το  Φεστιβάλ Ολύμπου από καρδιάς και ως εθελοντές. Επιθυμούμε και συμπαραστεκόμαστε για το καλύτερο δυνατό αλλά και την ακόμα μεγαλύτερη επικοινωνιακά του ανάδειξη, εργαζόμενοι προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο χαρά κρύβει αυτή η συνεργασία που την τιμούν μέσα από τις παραστάσεις τα μεγαθήρια της τέχνης. Σας γνωστοποιώ ότι με τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού Βαφύρα που υλοποιείται εντός του αρχαιολογικού χώρου στο Δίον, μήκους χιλίων διακοσίων μέτρων, πραγματοποιούμε μια επιθυμία του καθηγητή του κ. Παντερμαλή.»

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2017, ο καλλιτεχνικός σύμβουλος, ηθοποιός και σκηνοθέτης Γεώργιος Χανδόλιας, επισήμανε: «Πολιτισμός είναι το σύνολο των ανθρώπινων επιτευγμάτων όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από την ιστορία  και την παράδοση και είναι μια ζώσα πραγματικότητα στον τόπο και τον χρόνο σε διαρκή εξέλιξη. Αφορά όλους τους τομείς, επιστήμη, καλλιτεχνική δημιουργία, εκπαίδευση, έρευνα. Πριν σας παρουσιάσω το πρόγραμμα, η ρήση του Κάρολου Κουν μας εκφράζει θεωρώ όλους: Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας.»

Σχόλια, ερωτήματα και απόψεις για το φετινό πρόγραμμα, αλλά και επισημάνσεις που σχετίζονται με την λειτουργική πορεία του Φεστιβάλ Ολύμπου, κατέθεσαν εκτός από τους εκπροσώπους του τύπου, οι Αθανάσιος Μπίντας-πρόεδρος «Ολύμπια εν Δίω», Κωνσταντίνος Κορομπίλης-πρόεδρος της Σχολής Γονέων, Παύλος Ανδρεδάκης-πρόεδρος μουσείου φυσικής ιστορίας εθνικού δρυμού Ολύμπου, ενώ ο κινηματογραφιστής Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης που ετοιμάζει το ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στον καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή έκλεισε τη βραδιά της παρουσίασης του προγράμματος, τονίζοντας: «Με αφορμή τα γυρίσματα της παραγωγής διαπίστωσα τόσο το υψηλό επίπεδο των ανθρώπων της Πιερίας, όσο και των παραστάσεων του Φεστιβάλ Ολύμπου. Το αξίζει η περιοχή σας με τον τεράστιο φυσικό, αρχαιολογικό και ανθρώπινο πλούτο. Αυτά άλλωστε θα τα αναδείξω στο ντοκιμαντέρ.»

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου 

Την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου τίμησαν επίσης ο βουλευτής Πιερίας Χάρης Τζαμακλής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας Γεώργιος Τζήμας, εκπρόσωπος της Βουλεύτριας Μπέττυς Σκούφα, ο προιστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ιωάννης Καζταρίδης, ο πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης Γρηγόριος Μιτσοκάπας, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Νικόλαος Μαλιώρας, το ιστορικό στέλεχος του Φεστιβάλ Ολύμπου Χαράλαμπος Ζαπουνίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου Γεώργιος Κουκουλιάτας, ο διευθυντής της Τράπεζας EUROBANK Κατερίνης Χαρίλαος Βοϊτσίδης, η υπεύθυνη της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας Αθηνά Γεραρίδου κ.α.

Το καλλιτεχνικό μέρος της βραδιάς περιελάμβανε ακούσματα μελωδιών σαξοφώνου  που τα απέδωσε με μοναδικό τρόπο ο καθηγητής σαξοφώνου και σολίστας Γεώργιος Λυγερίδης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στην επιτυχία της παρουσίασης του προγράμματος του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου συνετέλεσε και η στήριξη των εθελοντών, οι οποίοι και φέτος θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των εκδηλώσεων. Την τεχνική επιμέλεια των εικόνων που συνόδευσαν την παρουσίαση καθώς και τον εμπλουτισμό του υλικού ετοίμασε και έφερε επάξια σε πέρας ο συνεργάτης προβολής του Οργανισμού, Λεωνίδας Ζάρκος.

Δελτίο Τύπου

 

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.