Menu

Η «Ποίηση στις ράγες» στον σιδηροδρομικό σταθμό Κατερίνης

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Φωτογραφίες:  Στέλλα Τζιτζιλή

Με έντονη βροχή υποδέχτηκε η Ένωση Συγγραφέων Πιερίας τους ποιητές από τη Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Νάουσα, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Κοζάνη, Αριδαία και Βέροια το πρωί της Κυριακής 11ης Ιουνίου στον σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης. Η αμαξοστοιχία 55 IC από Θεσσαλονίκη συγκέντρωσε τους ποιητές για να ενώσουν  τους στίχους τα χαμόγελα και την ελπίδα για μια νέα αρχή τις δύσκολες μέρες που περνούμε. Η Ποίηση μπορεί να δυναμώσει τις ελπίδες όπως κάθε φορά που χρειάστηκε να αναπτερωθεί το δυναμικό του λαού μας.

«Μας ενώνει η τέχνη που υπηρετούμε με σεβασμό χαρίζοντας με αγάπη κομμάτια της ψυχής μας! Με λάβαρο την Ποίηση ταξιδεύουμε πάνω στις ράγες του τρένου και κόντρα στους δύσκολους καιρούς της εποχής φορώντας ένα ζεστό πλατύ χαμόγελο στα χείλη! Δεν έχει ξανά συμβεί κάτι ανάλογο στην Ελλάδα». Έγραφε το δελτίο τύπου των διοργανωτών που εμπνεύστηκε αυτό το αντάμωμα. Έτσι κι έγινε! Η Ποίηση ταξίδεψε στις ράγες και ακούστηκε στους σταθμούς των τρένων της Θεσσαλονίκης, του Πλατέος, της Κατερίνης. Πολλοί ποιητές  ετοιμάστηκαν  για την υλοποίηση  αυτής   της δράσης που έγινε για πρώτη φορά στην χώρα μας. Με τα βιβλία ως  δώρα  που  προσέφεραν στην Ένωση Συγγραφέων νομού Πιερίας έφεραν και την ελπίδα  ότι θα συνεχίσει και θα γίνει θεσμός.

Λόγω  βροχής, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  μέσα στο κυλικείο του σιδηροδρομικού σταθμού που γέμισε ασφυκτικά από ποιητές αλλά και φίλους που ήθελαν να στηρίξουν την προσπάθεια. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας, Ευγένιος Ολύμπιος, τους υποδέχτηκε λέγοντας ότι «η βροχή βρέχει συναισθήματα και είμαστε πολύ χαρούμενοι που σας φιλοξενούμε στον τόπο μας. Τον τόπο των Μουσών, Των Τεχνών, της Ποίησης και του χρόνου να μεταφερθούμε στο βουνό των Πιερίων για να γίνει μια μεγάλη γιορτή Ποίησης». Οι προτάσεις και οι ιδέες για τις επόμενες δράσεις  έπεφταν βροχή που πια είναι στην διαθεσιμότητα των ομάδων να τις αξιοποιήσουν. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η δημοσιογράφος Μαρία Βαλσαμίδου, φίλη της Ένωσης Συγγραφέων, παρούσα πάντα, όποτε της ζητηθεί η βοήθεια της.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την χορωδία μελών  της  «Ολυμπίας Ωδής», που απαρτίζεται  από εκπαιδευτικούς και φίλους της Μουσικής από όλο τον νομό, που δέχτηκαν την πρόσκληση της Ένωσης βάζοντας το λιθαράκι τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Ακολούθησαν απαγγελίες από τους ποιητές της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων ενώ ενδιάμεσα ο Δημήτρης Παρθενίδης, με την κιθάρα και η Λένα Καραγιαννίδου με το ακορντεόν, πάντα υποστηριχτές της Ένωσης όποτε τους ζητηθεί, τραγούδησαν αγαπημένα τραγούδια. Όπως  «το τρένο φεύγει στις 8» που όλοι σιγοτραγούδησαν και έδωσαν μια νότα ζεστασιάς και ενότητας στο υγρό πρωινό της Κυριακής.

Ανδρέας Εμπειρίκος, θα περιμένουμε

Θα περιμένουμε μην τυχόν περάσει

Το τραίνο μας με το πολύτιμο φορτίο

Το τραίνο μιας άλλης ώρας

Μιας άλλης χώρας που σύνορα δεν έχει.

Θα περιμένουμε μην τυχόν περάσει

Το τραίνο που δεν μπορεί  μια και ξεκίνησε να σταματήσει

Τώρα σε σήραγγα μπορεί να βρίσκεται

Μπορεί να βρίσκεται σε δύσκολο βουνό

Ίσως σε κάμπο με πλημμύρα

Σε τόπο που νά' ναι μεσημέρι

Ή σ' άλλον που νά' ναι βράδυ

Μα θα περάσει.

Η ποιήτρια και συγγραφέας Μαρια Ποπκιώση από την ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε την έμπνευση αυτής της δράσης, της οργάνωσης και της πράξης. Στήριξαν και στάθηκαν αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια, η Ένωση Τεχνών Ελλάδας με εκπρόσωπο ,τη ερμηνεύτρια-συνθέτρια Λένα Σερδαρίδου, η Μαρία Λουμπουρδή και η Στέλλα Χαβιαροπούλου, επίσης η Πρέσβειρα Ειρήνης Ελλάδας Σουηδίας, ποιήτρια και δημοσιογράφος κα Ράνια Αγγελακούδη, o Σύλλογος Φίλων του Βιβλίου Ν. Πέλλας, οι οποίοι συμμετείχαν  ενεργά και συνόδευσαν τους ποιητές καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Στο τέλος της όμορφης αυτής δράσης, που η  Ποίηση ταξίδεψε  πάλι στις ράγες, για την επιστροφή, παίρνοντας στις αποσκευές τους  χαμόγελα, σχέδια και  νέες γνωριμίες, η Ένωση Συγγραφέων Πιερίας απένειμε τα ενθύμια συμμετοχής τους.

Έγινε η αρχή. Ώρα είναι να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες περιοχές  με παρόμοιες πρωτοβουλίες μέχρι του χρόνου. Έτσι, τέτοιο καιρό, να γίνει πάλι κάτι μεγάλο. Με τρένα, πλοία, βαρκάκια, γραμμένα στους τοίχους και τις πόρτες , με όποιο τρόπο και μέσο εμπνευστούν  για να την ταξιδέψουν. Στην χώρα του Ελύτη, του Ρίτσου, του Σεφέρη, του Εμπειρίκου, του Αναγνωστάκη, του Βάρναλη, του Γκάτσου  και πολλών ποιητών ακόμη. Οι νεότεροι Ποιητές  οφείλουν να συνεχίσουν και να  θέσουν πάλι την Ποίηση στην καρδιά των αναγνωστών. 

Πάει έφυγε το τρένο,
έφυγες κι εσύ
σταλαγματιά χρυσή -
σταλαγματιά χρυσή.
Πάει χάθηκε το τρένο,
χάθηκες κι εσύ
σε γαλανό νησί -
σε γαλανό νησί…..

Νίκος Γκάτσος

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.