Menu

Παρουσίαση του βιβλίου της Φάνυ Κουντουριανού «Το Τραύμα»

Στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, του Δημαρχείου, του πρώην δήμου Δίου, στην Κονταριώτισσα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα, η παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Φάνυ Κουντουριανού-Μανωλοπούλου, «το Τραύμα».

Διοργανωτής, το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου και συνδιοργανωτές, οι πολιτιστικοί σύλλογοι «Πίερες» Κονταριώτισσας και Μικρασιατών Πιερίας, το θέμα του βιβλίου είχε να κάνει άλλωστε με την Μικρά Ασία.

Συντονιστής, ο Θάνος Κόσυβας, συγγραφέας και έφορος Λογοτεχνίας και Εικαστικών του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου και ομιλητής ο δάσκαλος, διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης και Δρ. Τοπικής Ιστορίας, Νίκος Ναχόπουλος. Διάβασαν με εξαιρετικό τρόπο αποσπάσματα του βιβλίου, ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Γιώργος Χανδόλιας και η φιλόλογος, Κάτια Παπακώστα.

Μουσικά επένδυσαν την εκδήλωση μέλη της Ορχήστρας Νέων Δίου, η οποία απαρτίζεται από παιδιά και είναι το καμάρι του Kέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου. Έπαιξαν τα εξαιρετικά ταλαντούχα παιδιά: Λαούτο-Πασχάλης Κωνσταντίνος, Βιολί-Παπαγεωργίου Πελαγία, Μπάσο-Ψωμιάδου Μαρία, Φωνές-Αλεξάνδρα Καρυπίδου και Γεωργία Μαρινοπούλου.

Ενώ ακούστηκαν μικρασιάτικα τραγούδια από την υπέροχη Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας, η οποία, μαζί με την ορχήστρα, απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου για την υπέροχη ερμηνεία των παραδοσιακών Μικρασιάτικων τραγουδιών. Τη μουσική επιμέλεια είχε ο μαέστρος Νίκος Πατρής.

«Το τραύμα» πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, μια αξιόλογη από κάθε πλευρά έκδοση, ένα βιβλίο ύμνος στο δράμα του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού.  «Η εκστρατεία στην Μικρά Ασία και η καταστροφή που ακολούθησε αποτελεί ένα τραύμα για την πατρίδα μας ένα τραύμα, όπως επιγράφεται και το βιβλίο, και μάλιστα ένα χαίνον τραύμα, μια ανοιχτή πληγή που ακόμη αιμορραγεί και πονάει».  

Ο κεντρικός ομιλητής, Νίκος Ναχόπουλος έκανε μια εξαιρετική ανάλυση του βιβλίου και μια εμπεριστατωμένη ιστορική ανάλυση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του πολυπληθές κοινού. Ο ομιλητής προλογίζοντας αναφέρει: «Είναι φορές που η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία. Είναι φορές που γεγονότα όταν μας τα διηγείται κάποιος ακούγονται σαν παραμύθι. Ο νους αδυνατεί να παραδεχθεί ότι όσα ακούει έγιναν στα αλήθεια, γιατί ξεπερνούν κατά πολύ τις συνηθισμένες και αποδεκτές πρακτικές.

Αυτό που σας περιγράφω το ξέρουμε πολύ καλά όσοι είχαμε γιαγιάδες και παππούδες πρόσφυγες, γιατί εμείς δε μεγαλώσαμε ακούγοντας παραμύθια όπως συνήθως τα παιδιά, αλλά μεγαλώσαμε ακούγοντας ιστορίες που μας έμοιαζαν σαν παραμύθια.

Ακούγαμε για τις πατρίδες που ζούσαν. Τη Σμύρνη, τα Βουρλά, το Αϊδίνι, τα Κούλα, το Αϊβαλί, την Προύσα, την Πόλη, τον Πόντο, την Αμισό, την Τραπεζούντα, την Παναγία Σουμελά. Ακούγαμε για τις μέρες που ζούσαν νοικοκυραίοι και συμβίωναν με τον Τούρκο αλλά και τον φόβο. Για το στρατό που πήγε στα χωριά τους, αλλά και για την καταστροφή που ακολούθησε».

Μετά από μια εκτενή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα για να θυμηθεί ο κόσμος την ελληνική ιστορία και να τη γνωρίσουν όσοι δεν την ξέρουν, ο ομιλητής αναφέρει:

«Η συγγραφέας του βιβλίου πέρα από τα ιστορικά στοιχεία που αποτελούν τη βάση του μυθιστορήματος, αναφέρεται σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον έρωτα, την οικογένεια και τη θρησκεία. Η επιτυχία της όμως δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Δεν αναφέρεται μόνο στα ιστορικά γεγονότα αλλά καταφέρνει να τα δέσει μέσα από οικογενειακές και κοινωνικές ιστορίες και να τα κάνει πιο ελκυστικά στον αναγνώστη. Παρουσιάζει τις στενές σχέσεις που υπήρχαν ανάμεσα στις οικογένειες, τις ηθικές αξίες και γενικότερα το αξιακό σύστημα που χαρακτήριζε εκείνη την κοινωνία και το οποίο γινόταν στήριγμα στις δύσκολες στιγμές και τους έδινε δύναμη».

«Ο έρωτας είναι το άλλο έντονο στοιχείο το οποίο κυριαρχεί στο μυθιστόρημα. Ο έρωτας ανάμεσα στη Χρυσή και τον Στέλιο, ανάμεσα στο Μανώλη και την Παρί, ανάμεσα στην Όλγα και τον Νεόφυτο που κορυφώνεται με την αγάπη, μια αγάπη θυσιαστική, σύμφωνη με το χριστιανικά διδάγματα. Άλλωστε οι θρησκευτικές αναφορές που υπάρχουν στο μυθιστόρημα είναι αρκετές. Γίνονται συχνές αναφορές στην Παναγία και τους αγίους. Αναφορές σε εκκλησίες, σε μοναστήρια, στην Παναγία Σουμελά».

Και στον επίλογο αναφέρει: «Η διατήρηση της μνήμης της Μικράς Ασίας είναι ένα χρέος που πρέπει να το πράξουμε όλοι μας, όχι μόνο για αυτούς που πέθαναν εκεί, αλλά και για όλους τους Μικρασιάτικες μάρτυρες της πρώτης γενιάς, που μέχρι το τέλος της επίγειας ζωής τους δεν έπαψαν να αναμετρούν με τις xάντρες των δακρύων τους τις μέρες των χαμένων αλλά όχι ξεχασμένων «παραδείσων»!

Όλοι μας έχουμε χρέος να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των πατρίδων ή καλύτερα τις πατρίδες της μνήμης, να αντισταθούμε στην αμνησία και τη λήθη, να αντισταθούμε στη γενοκτονία της μνήμης με πράξεις όπως αυτή της συγγραφέως. Η κ. Κουντουριανου-Μανωλοπούλου με αυτό το βιβλίο κατέθεσε το δικό της πρόσφορο στην άγια τράπεζα της μνημοσύνης και μας δίνει έτσι την ευκαιρία να γίνουμε κι εμείς κοινωνοί αυτού του βιβλίου».

Η συγγραφέας, Φάνυ Κουντουριανου-Μανωλοπούλου παίρνοντας το λόγο και εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε τον ομιλητή και όλους τους συντελεστές της παρουσίασης και μας είπε δυο λόγια για το βιβλίο, για το πώς γράφτηκε και τι σημαίνει για αυτήν αυτό το εξαιρετικό πόνημα που μας κατέθεσε μέσα από την ψυχή της. Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ο Μανώλης, πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο, από τον Κάτω Αγιάννη Πιερίας που θυσιάστηκε στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.

Τίμησαν την εκδήλωση, ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Πούλιος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Διονύσης Φόλιος, Κώστας Δημητριάδης, η τοπική πρόεδρος Κονταριώτισσας Παρασκευή Νάτσιου, ο πρόεδρος των «Ολυμπίων εν Δίω» Θανάσης Μπίντας, ο διευθυντής του Ολυμπίου Βήματος, Ξενοφών Μπαραλιάκος, ο τ. πρόεδρος του Ν.Σ Γιώργος Νταντάμης, ο δικηγόρος και πρώην αντινομάρχης Βαγγέλης Κουκιώτης, ο αντιπρόεδρος του ΟΡΦΕΟ, Νίκος Πασχαλούδης, ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ, Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας,Τάσος Μπογιατζής και η πρόεδρος του Συλλόγου Κονταριώτισσας, Μαρία Γκριμούλα.

Ήταν ομολογουμένως, από πλευράς διοργάνωσης, συμμετοχής και παρουσίασης, μια άριστη εκδήλωση.

Συνεργάστηκαν επίσης για την παρουσίαση, οι εκδόσεις «Λεξίτυπον» και το βιβλιοπωλείο «Μάτι».

Φωτογραφίες: Στέλλα Τζιτζιλή.

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.