Menu

Σε λειτουργία από τον Οκτώβριο η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας στην Κατερίνη

Συνολικά πέντε Τοπικές Μονάδες Υγείας θα λειτουργήσουν στην πόλη της Κατερίνης σύμφωνα με το σχεδιασμό που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση της  πρωτοβάθμιας περίθαλψης, οι οποίες θα στελεχωθούν με το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Λεπτομέρειες για τη λειτουργία τους, για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν και για την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, ανακοίνωσαν με συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας, οι τρεις βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές χαρακτήρισαν τις αλλαγές που γίνονται ως μία «επανάσταση» στο χώρο της υγείας, ανάλογης με εκείνης της δημιουργίας του ΕΣΥ, καθώς αλλάζει άρδην την υγειονομική περίθαλψη των πολιτών, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στην πρόληψη, θεσπίζει το θεσμό του οικογενειακού ιατρού, αλλά και άλλες καινοτόμες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Μάλιστα, τόνισαν ότι στόχος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, η πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτή, αλλά και η διερεύνηση όλων των σκανδάλων που αφορούν στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος στον τομέα της υγείας τα προηγούμενα χρόνια.

Τον Οκτώβριο σε λειτουργία η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας στην Κατερίνη

Στις αρχές Οκτωβρίου θα λειτουργήσει η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας στην πόλη της Κατερίνης,  από τις πέντε συνολικά που θα υπάρχουν έως το τέλος του 2018, η οποία θα στεγαστεί στο κτίριο των πρώην πολυατρείων του ΙΚΑ, στην περιοχή του Εθνικού Σταδίου.

Η δεύτερη αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, στις εγκαταστάσεις του παλιού Νοσοκομείου, όπου το επόμενο διάστημα  θα ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.

Η χωροθέτηση των άλλων τριών θα αποφασιστεί μετά από διαβούλευση  με το Δήμο και τους φορείς της  Κατερίνης, ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τον πληθυσμό της πόλης.

Το τακτικό ωράριο του ιατρικού προσωπικού των Το.Μ.Υ. είναι επτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως και Παρασκευή σε δύο βάρδιες ως εξής: από τις 8:00 έως τις 15:00 και από τις 14:00 έως τις 21:00. Το τακτικό ωράριο του λοιπού προσωπικού είναι οκτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως και Παρασκευή σε δύο βάρδιες ως εξής: από τις 7:00 ως τις 15:00 και από τις 14:00 ως τις 22:00.

Σχετικά με το προσωπικό, όπως είπε ο Στέργιος Καστόρης, ήδη έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των ιατρών και με το άνοιγμα του 50% των φακέλων της προκήρυξης, που έγινε με την επίβλεψη του ΑΣΕΠ, έχουν ήδη ελεγχθεί οι αιτήσεις 3 γιατρών γενικής και 2 παιδιάτρων Κατερινιωτών, που είναι ήδη αρκετοί (5 γιατροί είναι το ανώτερο για κάθε μονάδα) για να στελεχώσουν την πρώτη ΤοΜΥ.

Αναφορικά με τα κίνητρα που μπορεί να έχει ένας γιατρός για να στελεχώσει τις μονάδες αυτές, αυτά είναι όχι μόνο οικονομικά (ο μισθός ανέρχεται στα 1700 καθαρά, με δικαίωμα να αξιοποιούν επιπλέον και υπερωριακές ώρες  σε δομές του δημόσιου συστήματος υγείας), αλλά και επιστημονικά (θα έχουν έναν μεγάλο πληθυσμό αναφοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην επιστημονική τους έρευνα και εμπειρία), αλλά και κοινωνικά, αφού θα συμβάλλουν σε ένα σοβαρό εγχείρημα που αφορά τη δημόσια υγεία, είπε ο βουλευτής.

Μάλιστα, σε σχέση με την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου, και σύμφωνα με στοιχεία, μόνο στο Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου εξυπηρετούνται ετησίως πάνω από 27.000 περιστατικά, που φεύγουν με μια απλή συνταγή. Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά που χρήζουν παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας και όχι δευτεροβάθμιων θα εξυπηρετούνται από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και οι πολίτες δεν θα αναγκάζονται να καταφεύγουν στο Νοσοκομείο.

Καθολική, ισότιμη, δημόσια πρόσβαση σε όλους τους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις

Ο νόμος 4486/2017 για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας διασφαλίζει, όπως ανέφερε η Μπέττυ Σκούφα, την καθολική, ισότιμη και δημόσια πρόσβαση στην υγεία σε όλους τους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις και διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα της. «Κόντρα στη λογική του 5ευρου και στο μότο «η υγεία αφορά μόνο τους ασφαλιστικά ενήμερους» κόντρα στην ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου αγαθού, της υγείας», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής και αναφέρθηκε στα οφέλη του νομοσχεδίου που έρχεται να συμπληρώσει την ελεύθερη πρόσβαση στους 2,5 εκ. ανασφάλιστους που καθιερώθηκε από το 2016 και θα οδηγήσει στη συστηματοποίηση του συνόλου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η βουλευτής αναφέρθηκε και στις υπηρεσίες που θα προσφέρονται στους πολίτες και στην καινοτομία που εισάγεται στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Μεταξύ αυτών ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού, η ολιστική προσέγγιση του πολίτη, η πρόληψη και προαγωγή της υγείας, η φροντίδα ασθενών με χρόνια νοσήματα σε συνεργασία με το θεράποντα ιατρό, οι υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης, η αναγνώριση και ανίχνευση ψυχικών παθήσεων σε συνεργασία με τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας του Τομέα Ψυχικής Υγείας,  η αναγνώριση και ανίχνευση περιστατικών εξαρτήσεων και παραπομπή στους αρμόδιους φορείς εξαρτήσεων αλλά και η συλλογή και αξιοποίηση στοιχείων επιδημιολογικής επιτήρησης.

Για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας τους, που γίνεται αρχικά με κοινοτικούς πόρους, ο Χάρης Τζαμακλής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι μελέτες, ώστε να διασφαλιστεί δημοσιονομικός «χώρος» στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών και η Πολιτεία να αναλάβει τις δαπάνες που απαιτούνται για την βιωσιμότητα της Μεταρρύθμισης.  «Η θεμελίωση του νέου επιπέδου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η λειτουργία του συστήματος παραπομπών θα "εξοικονομήσει" επισκέψεις από το υπόλοιπο σύστημα, που με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ανάπτυξης του συστήματος αναμένεται να υπερβούν τα 5,5 εκ. επισκέψεις. Οι πόροι αυτοί θα επανεπενδυθούν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ έχει θεσμοθετηθεί η χρηματοδότηση με το 50% των εξοικονομήσεων του ΕΟΠΥΥ, η οποία θα προκύψει και από τον περιορισμό της προκλητής ζήτησης και από την αναπροσαρμογή του αριθμού των συμβάσεων με τους ιδιώτες γιατρούς.

Προχωρά το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας

Στο τέλος της συνέντευξης τύπου, ο κ. Τζαμακλής αναφέρθηκε στο έργο της επιτροπής της βουλής για την διερεύνηση σκανδάλων στον τομέα της υγείας στην οποία συμμετέχει, τονίζοντας ότι η σημασία της είναι πολύ μεγάλη, καθώς ο χώρος που αφορά η ανίχνευση των σκανδάλων είναι ζωτικός για την καθημερινότητα κάθε πολίτη και τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας συνέβαλαν στην εκτίναξη του χρέους και την ένταση της κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία 8 χρόνια.

Όπως είπε, το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε στο χώρο της υγείας εκτιμάται σε 85 δις ευρώ που αφορά στο  ¼ του δημόσιου χρέους.

Επιπλέον, ο βουλευτής είπε ότι η συμμετοχή των βουλευτών στην Επιτροπή είναι άμισθη και ότι επικρατεί μία «εκκωφαντική σιωπή» των ΜΜΕ για τις αποκαλύψεις που προκύπτουν από τις εργασίες της επιτροπής.

Θέμης Κωτούλας

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.