Menu

Η θεατρική ομάδα του Μητροπολιτικού Ιατρείου Ελληνικού στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Ακόμη και ο ουρανός έδειξε την αλληλεγγύη του και έκανε κράτει. Δεν έριξε τις βροχές του, παρά λίγες σταγόνες,  το βράδυ του Σαββάτου 10 Ιουνίου, στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης προκειμένου να γίνει η θεατρική παιδική παράσταση που είχε προγραμματιστεί. Η θεατρική ομάδα του Μητροπολιτικού Ιατρείου του Ελληνικού άνοιξε την αυλαία των εκδηλώσεων του Δωδεκάλογου που διοργανώνει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας κάθε καλοκαίρι.

 Εγκαινίασε ακόμη την πολύ μεγάλη σκηνή που θα παίζονται τα δρώμενα που διοργανώνουν οι εθελοντές της ομάδας. Για όσους δεν γνωρίζουν, το ΜΚΙΕ είναι ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος Αλληλεγγύης και Αντίστασης, ένας χώρος Ελπίδας αλλά και Αγώνα. Πολλοί πολίτες της Κατερίνης και υποστηριχτές της ομάδας έσπευσαν να στηρίξουν την παράσταση φέρνοντας τρόφιμα και φάρμακα για στήριξη του κοινωνικού παντοπωλείου και φαρμακείου.  Μεταξύ των πολιτών ήταν ο Ανέστης Μυστρίδης, Πρόεδρος του Νοσοκομείου Κατερίνης, ο Ιγνάντιος Μεϊμάρης, ιδιοκτήτης του Διαβαλκανικού ινστιτούτου,  η Kalliopi Brandstäter, πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Συλλόγου Förder- und Freundeskreis Elliniko e.V. από το Αμβούργο της Γερμανίας, με τρία μέλη, Γερμανοί και φίλοι της Ελλάδας, εκπρόσωποι της Εθελοντικής Ομάδας Βόλου που παραβρέθηκαν στην πρωινή  διανομή «Χωρίς Μεσάζοντες».   

Ο Ηλίας Τσολακίδης αφού χαιρέτησε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους κάλεσε στην σκηνή τον Ιγνάντιο Μειμάρη και την Kalliopi Brandstäter για να τους ευχαριστήσει για την χορηγία της θεατρικής σκηνής και να δώσουν ένα χαιρετισμό. Η Kalliopi Brandstäter είπε μεταξύ άλλων πώς: «ο σύλλογος θα είναι πάντα αρωγός σε θέματα υγείας, όποτε τους ζητηθεί, ότι τα περισσότερα μέλη είναι Γερμανοί, Αυστριακοί και Ελβετοί, ότι λατρεύουν την Ελλάδα και δεν έχουν καμιά σχέση με την πολιτική που ασκεί σήμερα η Γερμανία. Και το αποδεικνύουν κάθε φορά. Είτε προς το Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού, είτε προς το Νοσοκομείο Κατερίνης και τις δομές της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν, Πιερίας.» Στο τέλος της παράστασης, ο Ηλίας Τσολακίδης κάλεσε τον Ανέστη Μυστρίδη, τον πρόεδρο του Νοσοκομείου, ο οποίος ευχαρίστησε την Εθελοντική Ομάδα και την Kalliopi Brandstäter για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια προς το νοσοκομείο με φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα.  Δικό μου ερώτημα όσο τον άκουγα, ποιος το περίμενε ότι οι εθελοντές και ένας σύλλογος από φιλέλληνες Γερμανούς, Αυστριακούς, Ελβετούς θα συνεισφέρουν σε κρατικό νοσοκομείο με τούτη την κυβέρνηση? 

Το έργο «Μελωδία που έκανε τα αστέρια να μιλήσουν» γράφτηκε από τον γιατρό Γιώργο Βήχα, μαζί με πολλά άλλα που θα περιμένουμε να δούμε συντόμως, ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση και κέρδισε από την πρώτη στιγμή την προσοχή αλλά και την συμμετοχή των  θεατών. Το κυρίαρχο μήνυμα στο έργο ήταν  πως η Αλληλεγγύη είναι το μεγαλύτερο «όπλο» της κοινωνίας. Ότι οι Νεοέλληνες μπορούμε και πρέπει να νικήσουμε τον φόβο «Μη ζήσεις την ζωή σου παρέα με τον φόβο!» που κάποιοι μας βάζουν φρένο γιατί έτσι βολεύει. Κάθε εξουσία άλλωστε τον φόβο έχει ως όπλο. Οι συντελεστές της θεατρικής ομάδας του Μητροπολιτικού Ιατρείου Ελληνικού ήταν οι :Αμαλία Βίνος : η " Νεφέλη" του έργου που  έχει γράψει τη μουσική, η  Αγγελική Βυθούλκα: η Σοφία του έργου, η Κλεοπάτρα Ρούτση: η Νεράιδα, η Χαρά Παγώνη που υποδύθηκε την Σφίξεν, η Βεατρίκη Βίνος: η Αριάδνη, που έχει κάνει τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κουστούμια, η Κουτσουρλή Μαρία: που ήταν είναι  πολύτιμη η βοήθεια της στην μουσική κατά την διάρκεια της παράστασης. ο Θάνος Γιαννόπουλος στον ρόλο του Φρίξεν,  ο Αντώνης Σταματάκης: που έπαιξε τον  " παππού Αγησίλαο» αλλά  έχει γράψει τους στίχους του πρώτου τραγουδιού και έχει κάνει όλες τις ξύλινες κατασκευές,  ο Γιώργος Βήχας: ο κακός Μπίξεν, που έγραψε το υπέροχο αυτό  έργο και τους στίχους των υπολοίπων τριών τραγουδιών και τέλος  η εξαιρετική Ίλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη, που η βοήθεια της στην ομάδα είναι πάντα απαραίτητη.

Όσο και να εκτιμώ τον Γιώργο Βήχα για την προσφορά του στην κοινωνία στις δύσκολες αυτές εποχές που ζούμε, έπαιξε τόσο αληθινά και πειστικά τον ρόλο του κακού Μπίξεν, αρχηγού των κακών ξωτικών του δάσους, της Τρόικας, δηλαδή,  που  δεν τον «χώνεψα». Οι ατάκες του και η δύναμη των μηνυμάτων που είχε ο ρόλος του,  ταρακούνησε τους περισσότερους θεατές. Το ίδιο συναίσθημα ένιωσαν οι θεατές και με τους άλλους δυο, την Σφίξεν και τον Φρίξεν που παρίσταναν λίγο τους χαζούληδες αλλά παρ’ όλα αυτά ήταν ο φόβος και ο τρόμος της Αριάδνης αλλά και όλης της Πολιτείας τους έκανε δυνατούς. Η Αριάδνη εξέφραζε τον φόβο απέναντι σ’ αυτούς που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Η Σοφία, εκπροσωπούσε την λύση, με διάφορα ακαταλαβίστικα λόγια  που άνοιξε  τον δρόμο στον αγώνα και να πετάξουμε τον φόβο από πάνω μας. Η νεράιδα έδωσε την λύση μαθαίνοντας την μελωδία της Ζωής στην δυναμική Νεφέλη που πολύ την αγάπησα. Οι νότες της, φόβισαν τους κακούς και δεν μπορούσαν να την αγγίξουν. Συμβόλιζε  τον  αγώνα και την  δύναμη ενός λαού που πρέπει να αντισταθεί και πρέπει να τα καταφέρνει. Και τέλος ο παππούς Αγησίλαος, που αν και κουφός έλεγε πολλές ατάκες, άκουγε  αυτά που ήθελε, ήξερε τι έλεγε, και συμβόλιζε  την γενιά που πολέμησε και δεν φοβόταν τον Μπίξεν ούτε τους ομοίους του.

Θεωρώ ότι η επιτυχία της παράστασης, εκτός του ένθερμου  χειροκροτήματος  που εισέπραξαν από τους μεγάλους θεατές, ήταν η συμμετοχή των παιδιών στην παράσταση  που έπαιρναν πολλές φορές ενεργό ρόλο στην παράσταση. Έδειχναν ότι δεν συμπάθησαν καθόλου τα κακά  ξωτικά και συμπαραστέκονταν στην Νεφέλη. Και πολύ σωστά. Ο Γιώργος Βήχας έγραψε ένα έργο για τα παιδιά δίνοντας τους τα μηνύματα που έπρεπε να ήταν  το Α και το Ω στην σκέψη τους. Και τα κατάφερε

Τα παιδιά είναι η ελπίδα της χώρας. Αν  μπορέσουμε να τα  υπερασπιστούμε , αν τα γλιτώσουμε και δεν τους φορτώσουμε  τους δικούς μας φόβους και ενοχές  τότε ναι, θα  υπάρχει ελπίδα. Ακόμη μια φορά συγχαρητήρια στην ομάδα και προτείνω τις άλλες ομάδες ανεπιφύλακτα να τους καλέσουν στη πόλη τους.   

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.