Menu

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στην Κατερίνη

Στην πλατεία Ελευθερίας, η Κατερίνη, υποδέχτηκε σήμερα το πρωί, τη Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της  «PYEONGCHANG 2018» (Δημοκρατία της Κορέας). Η φλόγα, έφθασε στην πόλη με πρώτο σταθμό την οδό Κασσάνδρου, ενώ στην συνέχεια πέντε λαμπαδηδρόμοι και εννέα συνοδοί, εκπρόσωποι από την αθλητική και κοινωνική ζωή του τόπου, τη μετέφεραν στην κεντρική πλατεία μέσω της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης, σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Οργανωτική Επιτροπή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων "PYEONGCHANG 2018".

Πλήθος κόσμου, επιφύλαξε θερμή υποδοχή στους λαμπαδηδρόμους που μετέφεραν τη φλόγα. Η τελετή της αφής πραγματοποιήθηκε στο βωμό, ο οποίος είχε στηθεί δίπλα από το Άγαλμα της Ελευθερίας, παρουσία του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, του μέλους της Ολυμπιακής Επιτροπής και προέδρου της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Αθανάσιου Βασιλειάδη,  του εκπροσώπου της επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «PYEONGCHANG 2018» (Δημοκρατία της Κορέας) Γιουν Τζου Χονγκ, στελεχών του Ολυμπιακού Κινήματος, των Βουλευτών Πιερίας Μπέτυς Σκούφα, Χαρίλαου Τζαμακλή, Αστέριου Καστόρη, Κώστα Κουκοδήμου, της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου, εκπροσώπων κομμάτων, εκπροσώπων των στρατιωτικών, αστυνομικών αρχών, δημοτικών συμβούλων κ.α. εκπροσώπων τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.

Το βωμό άναψε καταχειροκροτούμενη η Κατερίνα Νικολαΐδου, Ολυμπιονίκης - Παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κωπηλασία (αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης) συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο - του αδελφοποιημένου με την Κατερίνη - Δήμου Moosburg Αυστρίας, Herbert Gaggle.

Μετά την αφή του βωμού, ακολούθησαν η ανάκρουση του Ύμνου των Ολυμπιακών Αγώνων, του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου, ενώ δύο νεαρά παιδιά ενδεδυμένα με την παραδοσιακή στολή της διοργανώτριας χώρας των 23ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων,  η Ζωή Κατσαρέλια και ο Ευθύμιος-Ειρηναίος Βενετσάνος, τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο της Δημοκρατίας της Κορέας.

Μουσικό όχημα της λιτής και όμορφης εκδήλωσης ήταν η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών. Το προσεγμένο πολιτιστικό πρόγραμμα με εναλλαγές λόγου, μουσικής, χορού κ.α. δρώμενων, που ακολούθησε, επιμελήθηκε ο μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Ευθύμιος Μαυρίδης.

Η παρουσίαση της τελετής έγινε από  τον δημοσιογράφο – μέλος του ΠΣΑΤ Περικλή Χατζηγιάννη.

Αναλυτικά το πολιτιστικό πρόγραμμα διαμορφώθηκε ως εξής:

 • -Πυρρίχιος (ο χορός των Θεών) των Γιώργου Χατζηνάσιου και Νίκου Γκάτσου, με ερμηνεύτρια τη Μαρία Δραγασιά συνοδεία της χορωδίας και ορχήστρας της Ε.Π.Μ. Κατερίνης.
 • -Δραματοποίηση της πρώτης σκηνής πάλης στην Ελληνική γραμματεία, από την Ιλιάδα του Ομήρου. Δρώμενο του αθλήματος της πάλης από τους πρωταθλητές Ελλάδος και μελών της Εθνικής (αθλητές του Γ.Α.Σ. Αρχέλαος Κατερίνης), τους  αδελφούς παλαιστές Ευστράτιο και Γαβριήλ Νικήτα. Αφηγήθηκε ο ηθοποιός - σκηνοθέτης Γιώργος Χανδόλιας.
 • -Σύγχρονος χορός από την χορευτική ομάδα της Έφης Μαυρίδου. Ειδικότερα από την Δωδεκανησιακή Σουίτα του Γιάννη Κωνσταντινίδη, αποδόθηκε το ορχηστρικό: Μεγάλη Σούστα.
 • -Ζορμπάς του Μίκη Θεοδωράκη. Για το εμβληματικό άκουσμα με τη διεθνή ακτινοβολία, συνέπραξαν η χορωδία, η ορχήστρα και το χορευτικό της Ε.Π.Μ. Κατερίνης, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ευθύμιου Μαυρίδη και Χοροδιδασκαλία του Γιάννη Μοσχίδη.

Όμορφο σκηνικό σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, η παρουσία των παιδιών των δημοτικών σχολείων της πόλης, των μελών του Χιονοδρομικού Ομίλου Κατερίνης, των δεκάδων μελών των πολιτιστικών συλλόγων της Κατερίνης, που συμμετείχαν κρατώντας τα λάβαρα των συλλόγων τους, καθώς και τα λευκά  περιστέρια που με το άναμμα του βωμού πέταξαν στον Πιερικό ουρανό.

Μετά τους χαιρετισμούς έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών, ενώ ο δήμαρχος Κατερίνης, σε μία συμβολική κίνηση πρόσφερε ένα κλαδί ελιάς - που έκοψε δίπλα από τα άγαλμα της Ελευθερίας - στον κο Χονγκ, για να το μεταφέρει στη Δημοκρατία της Κορέας, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Δίνουμε ως Έλληνες, για μια ακόμα φορά το μήνυμα της Ειρήνης το μήνυμα των πανανθρώπινων αξιών, ώστε η Ελλάδα των αρχών, των ιδεών και των αξιών και σήμερα να συνεχίζει να φωτίζει την παγκοσμιότητα».

Κατά παρέκκλιση του προγράμματος, ο Δήμαρχος τοποθέτησε στο άγαλμα της Ελευθερίας με την συνδρομή της Κατερίνας Νικολαΐδου και του Σάββα Καρυπίδη, το κλαδί ελιάς, που δημιούργησε ο αείμνηστος γλύπτης Ευθύμης Καλεβράς «Περιμέναμε χρόνια αυτή τη στιγμή, καθώς αυτή η Ελευθερία κρατούσε στο χέρι της ένα κλαδί ελιάς και κάποιο βέβηλοι το απομάκρυναν, με αποτέλεσμα ο μεγάλος μας καλλιτέχνης να το δημιουργήσει για μία ακόμα φορά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, στο σημείο αυτό, ο Δήμαρχος, συνεχάρη τον Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), Θεόδωρο Παυλίδη, την Αντιδήμαρχο Παρθένα Μακρίδου – Παρτσαλίδου, που είχαν την ευθύνη της εκδήλωσης, τον μαέστρο Ευθύμη Μαυρίδη, τον παρουσιαστή της εκδήλωσης - δημοσιογράφο Περικλή Χατζηγιάννη, όλους τους συλλόγους, τους εθελοντές, τους συντελεστές και τους υπαλλήλους, που εργάστηκαν για την επιτυχία της διοργάνωσης.

 Η Ολυμπιακή Φλόγα συνέχισε την πορεία της, με αφετηρία την οδό 25ης Μαρτίου για τον επόμενο σταθμό της (Λιτόχωρο).

ΟΙ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ

Βασικοί λαμπαδηδρόμοι ήταν επίσης οι:

 • ΠΑΓΓΕΛΑΣ ΜΙΧΑΗΛ (3ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Παγκρατίου 2012, Μέλος Εθνικής Ομάδας Παγκρατίου )
 • ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ (Ολυμπιονίκης-Διεθνής Αθλητής Χειροσφαίρισης)
 • ΜΠΑΤΑΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (3ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής  Ελληνορωμαϊκής Πάλης Βετεράνων 2015, Ομοσπονδιακός Προπονητής Εθνικής Ομάδας Πάλης)
 • ΒΑΒΥΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (Πρωταθλήτρια Ελλάδος στην Πυγμαχία και στο Kick Thae Boxing με διακρίσεις σε Διεθνείς Αγώνες)

Τη φλόγα, συνόδεψαν επίσης, 8 συμπολίτες μας, με αθλητικές και κοινωνικές διακρίσεις στο ενεργητικό τους  και ειδικότερα οι:

 • ΓΚΙΑΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
 • ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ
 • ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ
 • ΜΑΛΤΖΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 • ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
 • ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 • ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ
 • ΦΩΤΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.