Menu

Θεμέλιος λίθος στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στην Γανόχωρα

Μια πολυαναμενόμενη μέρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους ήταν η Παρασκευή, καθώς ο δήμος θεμελίωσε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στη Γανόχωρα, που πλέον αναμένεται να είναι έτοιμο για τον Σεπτέμβριο του 2015.

 

Παρόντες στον αγιασμό μαζί με τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη και την τοπική κοινωνία, ήταν εκπαιδευτικοί της Ειδικής Εκπαίδευσης, γονείς και μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Το κτίριο αναμένεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες, για την σχολική χρονιά 2015-2016. Αποτελείται από υπόγειο και δυο ορόφους και η συνολική του επιφάνεια φτάνει στα 2.600 τ.μ., όπου προβλέπονται όλες οι υποδομές που θα χρειαστούν οι μαθητές του.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τον αγιασμό, ο Δήμαρχος χαρακτήρισε σπουδαίο το έργο, καθώς οι αρχές οφείλουν να διασφαλίζουν για όλα τα παιδιά τις ίδιες συνθήκες ζωής. «Καταφέραμε να εντάξουμε μέσω του ΕΣΠΑ ένα σχολείο το οποίο πληροί τις προδιαγραφές του σήμερα και του αύριο. Παράλληλα, ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες ο διαγωνισμός για τον εξοπλισμό των ειδικών σχολείων».

Όσον αφορά τις εργασίες, ο δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν μέσα σε 18μήνες και έπειτα, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τον σύλλογο ΑμεΑ να προσφέρουν τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες. «Να μην ξεχνάμε πως, ό,τι και να κάνουμε για τα παιδιά είναι λίγο, για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες δε ό,τι και να κάνουμε είναι ελάχιστο».

Όλοι οι παρευρισκόμενοι ευχαρίστησαν τον δήμαρχο και τους λοιπούς εμπλεκόμενους στο έργο. Η Διευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού, Σύλβια Δεληγιαννίδου, τόνισε ότι ικανοποιείται έτσι μια πρώτιστη ανάγκη που ήταν αίτημα δεκαετιών. «Αυτή τη στιγμή συστεγαζόμαστε στο 10ο Δημοτικό Σχολείο, όπου δεν υπάρχουν χώροι. Έχουμε 31 παιδιά στο Δημοτικό και 7 στο Νηπιαγωγείο. Όταν ολοκληρωθεί το νέο κτίριο θα μπορούμε να δεχθούμε περισσότερα».

Φανερά συγκινημένος ήταν και ο πρόεδρος της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Δημήτρης Σολδάτος δήλωσε ότι πρόκειται για μια μεγάλη μέρα για αυτά τα άτομα, καθώς «ένα όνειρο τριών δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα. Έχοντας ζήσει την πορεία προς την υλοποίηση από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, κουραστήκαμε πολύ αλλά τέλος καλό, όλα καλά».

Την συγκίνηση της δεν έκρυψε ούτε και η αντιπρόεδρος του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατερίνης Ευγενία Παπαδοπούλου καθώς βλέπει να εκπληρώνεται ένα όραμα που γεννήθηκε πριν από 21 χρόνια. «Σημαίνει πάρα πολλά για τα παιδιά. Η Ειδική Αγωγή ήταν πάντα παιδεία β’ διαλογής, πλέον όμως ανεβαίνει επίπεδο και τα παιδιά μας θα πάρουν τη θέση που τους ανήκει. Σε αυτό το κτίριο τα παιδιά θα μπορούν να κάνουν τα πάντα και οι γονείς δεν θα τρέχουν πλέον σε ιδιωτικά εργαστήρια».

Για τον Σύλλογο ΑμεΑ Πιερίας, ο πρόεδρος Μιχάλης Χατζηβασιλείου εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι κατασκευάζεται ένα σύγχρονο ειδικό δημοτικό σχολείο, που θα είναι παράδειγμα σε συνδυασμό και με το κτίριο της Δια Βίου Μάθησης που επέλεξε να εντάξει ο δήμαρχος. «Είναι έργα ικανά να βγάλουν τα ΑμεΑ από τον κοινωνικό αποκλεισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος Γιάννης Μαντονίτσας το χαρακτήρισε μεγάλο έργο που κάνει υπερήφανους τους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Γανόχωρας, ενώ ο αντιδήμαρχος Νίκος Παπαζιώγας υπογράμμισε ότι η παιδεία αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής από την πρώτη τετραετία και αυτή ήταν η τέταρτη θεμελίωση σχολείου. «Το κτίριο που κατασκευάζεται θα αποτελεί κόσμημα για την Γανόχωρα αλλά και τον δήμο συνολικά, όχι τόσο για την αρχιτεκτονική του αλλά για την λειτουργία του. Θα δώσει οριστική λύση σε ένα πρόβλημα ετών».

Αλέξανδρος Σωματαρίδης

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.