Menu

Η υποστηριζόμενη διαβίωση των ΑμεΑ κατάκτηση του αναπηρικού κινήματος

Η λειτουργία μιας σημαντικής δομής που ολοκληρώνει στην ουσία την κοινωνική υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία ήταν το αντικείμενο της ημερίδας που διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής η Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης.

Πρόκειται για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, ενός ξενώνα με όλες τις απαραίτητες υποδομές για να μπορούν τα άτομα με αναπηρία που δεν έχουν οικογένεια να κατακτήσουν την αξιοπρεπή διαβίωση.

Το έργο που γίνεται στην Κατερίνη από τη Μέριμνα Παιδιού με φορέα υλοποίησης το Δήμο Κατερίνης βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και στην ημερίδα παρουσιάστηκαν στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας, αλλά και η εμπειρία άλλων φορέων που λειτουργούν αντίστοιχες δομές σε άλλες πόλεις.

 Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν και οι τρεις βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζήσης Ζάννας, Μπέττυ Σκούφα και Χάρης Τζαμακλής, ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, δημοτικοί σύμβουλοι και ο εκπρόσωπος της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Δημήτρης Ρουκάς. Για τη σημασία του έργου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης Δημήτρης Σολδάτος.

Στις εισηγήσεις η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ «το Εργαστήρι» Μαρία Τουρκοχωρίτη αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των Στεγών για την οικογένεια των ΑμεΑ, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων το Πέταγμα Κυριακή Ιωάννου μίλησε για τη φιλοσοφία και τις γενικές αρχές και η διευθύντρια των Στεγών του Συλλόγου «Βηματίζω» Κιλκίς, αναφέρθηκε στις εμπειρίες και στα προβλήματα από τη λειτουργία των Στεγών στην πόλη της.

Οι τρεις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης της Μέριμνας Παιδιού αναγείρονται σε ένα διώροφο κτίριο : ισόγειο και α’ όροφο κατοικίας με τμήμα υπογείου και στέγη. Κάθε κατοικία σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ικανοποιούνται όλες οι απαιτούμενες σύγχρονες προδιαγραφές.

Επιπλέον, στο υφιστάμενο κτίριο στο οποίο λειτουργεί Μικτό Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με αναπηρίες  προστίθεται μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων εμβαδού Ε=318,57τ.μ. και γίνονται εσωτερικές διαρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην καλύτερη λειτουργία του κέντρου και στην αύξηση της δυναμικότητάς του. Ο όγκος της προσθήκης είναι 1337,99μ3.

Στον περιβάλλοντα χώρο θα φυτευτούν  48 δέντρα και θα δημιουργηθούν οι απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης.

Οι Στέγες μεταξύ άλλων προσφέρουν υγιεινή, άνετη και ασφαλή διαβίωση, σε στέγη κατασκευασμένη σύμφωνα με τις οριζόμενες τεχνικές προδιαγραφές για την κάλυψη των ειδικών αναγκών του φιλοξενούμενου, δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης και αυτοπροστασίας με την ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων – εξαρτημάτων στον χώρο φιλοξενούμενου, που επιτρέπουν την αυτόνομη διαβίωσή του και διασφάλιση τροφής από τον ίδιο τον φιλοξενούμενο με επί τόπου παρασκευή ή άλλο εναλλακτικό τρόπο.

Επίσης, ιατρική στήριξη με περιοδική παρακολούθηση από γιατρούς ειδικοτήτων σχετικών με τις αναπηρίες των φιλοξενουμένων, φροντίδα με την εισαγωγή σε κατάλληλο νοσηλευτικό ίδρυμα ή άλλες υπηρεσίες όταν παρίσταται ανάγκη και κοινωνική και ψυχολογική στήριξη μέσα από διάφορα προγράμματα που στοχεύουν στην ψυχική και κοινωνική αποκατάσταση των φιλοξενουμένων.

Θ.Κ.

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.