Menu
Ιουλίου 02, 2013
Ιστορία

Γενικά Αρχεία του Κράτους: Μια υπηρεσία - σωτηρία για την ιστορία της Πιερίας

Ένα σημαντικό κεφάλαιο για την καταγραφή και διάσωση της ιστορίας της Πιερίας αποτελούν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, μια υπηρεσία που από το 1996 που ιδρύθηκε συγκεντρώνει τα αρχεία δημοσίων υπηρεσιών αλλά και τις συλλογές και καταγραφές…
Διαβάστε περισσότερα
Μαρτίου 11, 2013
Επί ίσοις όροις

Ψυχική ασθένεια και ετερότητες στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία

Οι περισσότερες σύγχρονες δημοκρατίες είναι πολυσυλλεκτικές και πολυπολιτισμικές. Ωστόσο, η διαφορετικότητα συνεχίζει, ακόμη και σ’ αυτές, να γίνεται αφορμή για ανισότητες και καταπιεστικές συμπεριφορές μεταξύ θεωρητικά ισότιμων μελών μιας κοινωνίας.
Διαβάστε περισσότερα
Φεβρουαρίου 24, 2013
Ιστορία

Τα αίτια ενδυνάμωσης της ακροδεξιάς με άξονα το ελληνικό και γαλλικό παράδειγμα

του Νικηφόρου Γκόλτσιου Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία έχει χαρακτηριστεί η χειρότερη ίσως όλων των εποχών, έχει αναδείξει στην Ευρώπη μια βαθύτερη κοινωνικοπολιτική και πολιτισμική κρίση, μια κρίση αξιών. Δεν είναι λίγοι οι στοχαστές που παρομοιάζουν…
Διαβάστε περισσότερα
Μαρτίου 07, 2012
Ιστορία

Περιφέρεια Κατερίνης 1941-1945: Πλευρές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής

Του Νίκου Σαλπιστή, Δικηγόρου - Συγγραφέα Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ Τον χειμωνα του 1941 με 1942, λόγω της λεηλασίας του παραγωγικού πλούτου της Ελλάδας από τις δυνάμεις κατοχής, του βρετανικού αποκλεισμού, της κατάρρευσης των μεταφορικών μέσων, («λείπουν οι δυνατότητες…
Διαβάστε περισσότερα
Μαρτίου 07, 2012
Ιστορία

Περιφέρεια Κατερίνης 1941-1945: Πλευρές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής (Μέρος Β')

Του Νίκου Σαλπιστή - Δικηγόρου - Συγγραφέα Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ Μια σημαντική πτυχή της ιστορίας της αντίστασης κατά της κατοχής της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα (1941-1945) είναι αυτή που σχετίζεται με την παραγωγή προϊόντων , τη συλλογή και τη διανομή…
Διαβάστε περισσότερα
Φεβρουαρίου 23, 2012
Επί ίσοις όροις

Η τέχνη που θεραπεύει την "ψυχή"

Η τέχνη εκτός από αισθητική έχει θεραπευτική αξία ... Αυτό αναδεικνύεται πολλάκις όχι μόνο σε άτομα που υποφέρουν από αρρώστιες του σώματος, αλλά και σε όσους υπομένουν τις λεγόμενες αρρώστιες της "ψυχής". Η έκφραση μέσω της τέχνης ήταν ανέκαθεν ένα μέσο…
Διαβάστε περισσότερα
Ιανουαρίου 13, 2012
Επί ίσοις όροις

Ψυχική Υγεία - Καλοί και κακοί γείτονες

Οι περίοικοι δέχθηκαν, λοιπόν, τους νέους τους γείτονες, που εγκαταστάθηκαν σε ξενώνες και διαμερίσματα, άλλοτε με συμπάθεια και άλλοτε με φόβο, ο οποίος πολλές φορές παρασύρθηκε από οργανωμένα συμφέροντα, οικονομικά ή πολιτικά.
Διαβάστε περισσότερα
Ιανουαρίου 13, 2012
Επί ίσοις όροις

Ψυχική Υγεία - Για ένα μέτωπο λογικής ενάντια στο στίγμα

Με αφορμή τη μεταφορά των Δομών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου στο εσωτερικό της κοινότητας και την εγκατάσταση των ατόμων με ψυχικές διαταραχές στην κοινότητα είναι καιρός να ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ των πολιτών, για να επιτύχει με τον…
Διαβάστε περισσότερα
Ιανουαρίου 13, 2012
Επί ίσοις όροις

Ψυχική Υγεία - Ο "ευλογημένος" εγκλεισμός

Η εξαναγκαστική κράτηση των ανθρώπων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές πίσω από τα κάγκελα και η στέρηση της ελευθερίας τους σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί «ευλογημένη» και σαφώς δεν αποδεικνύει την αδιαμφισβήτητη ύπαρξη του Θεού (!), όπως…
Διαβάστε περισσότερα
Ιανουαρίου 13, 2012
Επί ίσοις όροις

Ψυχική Υγεία - Έγκλειστες Ψυχές - Το στίγμα

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που έφτασε και στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία μέσα από κοινοτικά προγράμματα, αποδεικνύει την τεράστια καθυστέρηση του εξανθρωπισμού της περίθαλψης των ψυχικά ασθενών , που η ορθόδοξη ψυχιατρική αντίληψη κρατούσε εσκεμμένα στο…
Διαβάστε περισσότερα
Ιανουαρίου 13, 2012
Επί ίσοις όροις

Ψυχική Υγεία - Ας ανοίξουμε τις πόρτες

Είναι αλήθεια ότι αν κάποιος αντιμετωπίζει ένα ψυχιατρικό πρόβλημα και κάποια στιγμή νοσηλευτεί, στιγματίζεται. Από τότε και στο εξής, θα κουβαλά πάνω του ένα άλλο «προπατορικό αμάρτημα», κάτι για το οποίο η κοινωνία μας, τον θέλει να "πληρώνει" για όλη την…
Διαβάστε περισσότερα
Ιανουαρίου 12, 2012
Πολιτιστικά

Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης

Τέσσερις δεκαετίες πολιτιστικής παρέμβασης στα κινηματογραφικά δρώμενα συμπληρώνει η Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης, που εξακολουθεί να έχει φανατικούς και πιστούς οπαδούς του ποιοτικού κινηματογράφου, που στηρίζουν το έργο της και παρακολουθούν ανελλιπώς…
Διαβάστε περισσότερα

 

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους βρίσκονται σε ισόγειο γραφείο στην οδό Προύσης 10, ενώ από την ίδρυσή τους έως το 2008 στεγαζόταν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας. Προϊσταμένη είναι η βιβλιοθηκονόμος, Μαρία Χρυσοχοΐδου, που βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2007 και στο γραφείο είναι αποσπασμένη και η εκπαιδευτικός Ευθυμία Ελευθεριάδου.

Η συντήρηση και ταξινόμηση των αρχείων

Το σημαντικότερο κομμάτι της λειτουργίας της υπηρεσίας αποτελεί η συγκέντρωση, η αρχειοθέτηση και η συντήρηση των αρχείων. Όπως τονίζει η Μαρία Χρυσοχοϊδου, τα αρχεία που προορίζονται για εκκαθάριση παραδίδονται επισήμως. "Παίρνουμε από εκεί όλο το αρχείο αυτούσιο, εκτός αν δεν έχουν όλα αξία οπότε κάνουμε μια επιλογή. Για αυτά που δεν μας ενδιαφέρουν δίνουμε άδεια καταστροφής".

Στη συνέχεια υπογράφεται πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής με αναλυτική αναφορά, που υπογράφεται από τους προϊσταμένους των δυο υπηρεσιών. Όταν παραλαμβάνεται το υλικό, ανοίγεται ο κάθε φάκελος, ελέγχεται το περιεχόμενο, καταγράφονται τα αρχεία ως έχουν και ξεκινά η συντήρηση. Στη συνέχεια δημιουργούνται καρτέλες καταγραφής και περνιούνται στον ¨Αρχειομνήμονα¨, σε μια βάση δεδομένων στον υπολογιστή, που κάποια στιγμή θα αναρτηθεί και στο διαδίκτυο και θα είναι προσβάσιμη από τον καθένα.

Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ο επισκέπτης μπορεί να βρει και ένα σπάνιο υλικό από εφημερίδες της Πιερίας. Υπάρχει η ¨Νέα Εποχή¨ από το 1958, από την αρχή μέχρι το τέλος, αλλά μεμονωμένα τεύχη από παλιότερα. Από τις εφημερίδες που κυκλοφορούν σήμερα συγκεντρώνονται οι εφημερίδες που φέρνουν οι ίδιοι οι εκδότες.

Σπουδαίο υλικό για ερευνητικό έργο

Τα αρχεία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για το ερευνητικό έργο και για να μπορεί κανείς να εκπονήσει μια πτυχιακή εργασία  που αφορά στην τοπική ιστορία. Όπως αναφέρει η κ. Χρυσοχοϊδου, υπάρχει το αρχείο της Πρόνοιας που αφορά την Ελλάδα μετά τον Εμφύλιο πόλεμο. Έχουμε ένα πολύ σημαντικό τμήμα από το πρόγραμμα care (την αμερικανική βοήθεια), που αφορά όλα τα παιδιά μετά τον εμφύλιο και παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον". Μπορεί κανείς να βρει στοιχεία για τους προγόνους του, όπως για παράδειγμα από το αρχείο της κοινότητας της Μηλιάς που έχει πολλά έγγραφα με ιστορικά στοιχεία για όλη την κοινότητα, όπως το  μητρώο αρρένων από το 1868 και μετά».

Εκτός βέβαια από την τοπική ιστορία, τα Γενικά Αρχεία έχουν φανεί ιδιαίτερα χρήσιμα σε ανθρώπους που αναζητούν κάτι από ένα αρχείο μιας υπηρεσίας και αποδεικνύουν έτσι ακόμη και ότι έχουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, όταν δεν μπορεί κανείς να βρει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια υπηρεσία.

Τα ΓΑΚ έχουν χρησιμοποιηθεί και στη συγγραφή βιβλίων και υπάρχουν βιβλία που αφορούσαν καθαρά την Κατερίνη και άλλα για όλη την Πιερία. Μάλιστα, ο ιδρυτής των Γενικών Αρχείων του Κράτους Γιάννης Καζταρίδης έχει εκδώσει βιβλία με αρχεία που συγκέντρωσε για την υπηρεσία.

Επίσης, η υπηρεσία σε συνεργασία με σχολεία και άλλους φορείς υλοποιεί και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και συμμετέχει σε εκδηλώσεις για την τοπική ιστορία.

Πως μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας η πρόσβαση στα αρχεία που φυλάσσονται στα ΓΑΚ – Αρχεία ν. Πιερίας είναι ελεύθερη, σύμφωνα με τους όρους που αναφέρονται στο ν. 1946/1991 (άρθρα 36, 42). Στις περιπτώσεις μελέτης αρχειακού υλικού στο οποίο περιλαμβάνονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, οι ερευνητές οφείλουν να συμπληρώσουν σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Η μελέτη του αρχειακού υλικού γίνεται αποκλειστικά στον χώρο του Αναγνωστηρίου. Το αναγνωστήριο λειτουργεί όλες τις εργάσιμες ημέρες από 09:00 έως 14:00. Σε έκτακτες περιπτώσεις μη λειτουργίας του, αναρτάται σχετική ανακοίνωση των ΓΑΚ – Αρχείων ν. Πιερίας. Το αρχειακό υλικό χορηγείται από τις 09:00 έως τις 13:00.

Η παράδοση του προς μελέτη υλικού γίνεται από τον αρμόδιο υπάλληλο. Οι ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να μελετούν έως πέντε φακέλους ημερησίως οι οποίοι παραδίδονται διαδοχικά.

Αντίγραφα αρχειακού υλικού χορηγούνται μετά τη συμπλήρωση της Αίτησης Αναπαραγωγής Αρχειακού Υλικού και την έγκριση του προϊστάμενου του Αναγνωστηρίου. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι δυνατόν να μην επιτραπεί η αναπαραγωγή εάν δημιουργείται πρόβλημα στη φυσική κατάσταση του υλικού. Για την αναπαραγωγή ολόκληρων σειρών, αρχείων ή συλλογών πρωτότυπου υλικού απαιτείται έγκριση της Εφορείας των ΓΑΚ.

Με απόφαση της Εφορείας των ΓΑΚ για την προστασία του πρωτοτύπου, δεν επιτρέπεται στο εξής ή φωτοτυπική αναπαραγωγή του αρχειακού υλικού το οποίο έχει ψηφιοποιηθεί όπως επίσης και του υλικού που χρονολογείται πριν το 1980.

Τα ΓΑΚ είναι υπεύθυνα για την διατήρηση των πνευματικών δικαιωμάτων επί του  αρχειακού υλικού που διαθέτουν. Η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή υλικού των ΓΑΚ παρέχεται για προσωπική χρήση των ερευνητών. Για περαιτέρω αναπαραγωγή ή έκδοση αρχειακού υλικού, διαφήμιση (περιλαμβανομένων και των κόμβων του Διαδικτύου), έκθεση ή άλλο σκοπό απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της Εφορείας των ΓΑΚ με ταυτόχρονη αναφορά στην προέλευση.

Θέμης Κωτούλας

 

 

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.