Menu
Ιουλίου 02, 2013
Ιστορία

Γενικά Αρχεία του Κράτους: Μια υπηρεσία - σωτηρία για την ιστορία της Πιερίας

Ένα σημαντικό κεφάλαιο για την καταγραφή και διάσωση της ιστορίας της Πιερίας αποτελούν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, μια υπηρεσία που από το 1996 που ιδρύθηκε συγκεντρώνει τα αρχεία δημοσίων υπηρεσιών αλλά και τις συλλογές και καταγραφές…
Διαβάστε περισσότερα
Μαρτίου 11, 2013
Επί ίσοις όροις

Ψυχική ασθένεια και ετερότητες στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία

Οι περισσότερες σύγχρονες δημοκρατίες είναι πολυσυλλεκτικές και πολυπολιτισμικές. Ωστόσο, η διαφορετικότητα συνεχίζει, ακόμη και σ’ αυτές, να γίνεται αφορμή για ανισότητες και καταπιεστικές συμπεριφορές μεταξύ θεωρητικά ισότιμων μελών μιας κοινωνίας.
Διαβάστε περισσότερα
Φεβρουαρίου 24, 2013
Ιστορία

Τα αίτια ενδυνάμωσης της ακροδεξιάς με άξονα το ελληνικό και γαλλικό παράδειγμα

του Νικηφόρου Γκόλτσιου Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία έχει χαρακτηριστεί η χειρότερη ίσως όλων των εποχών, έχει αναδείξει στην Ευρώπη μια βαθύτερη κοινωνικοπολιτική και πολιτισμική κρίση, μια κρίση αξιών. Δεν είναι λίγοι οι στοχαστές που παρομοιάζουν…
Διαβάστε περισσότερα
Μαρτίου 07, 2012
Ιστορία

Περιφέρεια Κατερίνης 1941-1945: Πλευρές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής

Του Νίκου Σαλπιστή, Δικηγόρου - Συγγραφέα Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ Τον χειμωνα του 1941 με 1942, λόγω της λεηλασίας του παραγωγικού πλούτου της Ελλάδας από τις δυνάμεις κατοχής, του βρετανικού αποκλεισμού, της κατάρρευσης των μεταφορικών μέσων, («λείπουν οι δυνατότητες…
Διαβάστε περισσότερα
Μαρτίου 07, 2012
Ιστορία

Περιφέρεια Κατερίνης 1941-1945: Πλευρές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής (Μέρος Β')

Του Νίκου Σαλπιστή - Δικηγόρου - Συγγραφέα Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ Μια σημαντική πτυχή της ιστορίας της αντίστασης κατά της κατοχής της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα (1941-1945) είναι αυτή που σχετίζεται με την παραγωγή προϊόντων , τη συλλογή και τη διανομή…
Διαβάστε περισσότερα
Φεβρουαρίου 23, 2012
Επί ίσοις όροις

Η τέχνη που θεραπεύει την "ψυχή"

Η τέχνη εκτός από αισθητική έχει θεραπευτική αξία ... Αυτό αναδεικνύεται πολλάκις όχι μόνο σε άτομα που υποφέρουν από αρρώστιες του σώματος, αλλά και σε όσους υπομένουν τις λεγόμενες αρρώστιες της "ψυχής". Η έκφραση μέσω της τέχνης ήταν ανέκαθεν ένα μέσο…
Διαβάστε περισσότερα
Ιανουαρίου 13, 2012
Επί ίσοις όροις

Ψυχική Υγεία - Καλοί και κακοί γείτονες

Οι περίοικοι δέχθηκαν, λοιπόν, τους νέους τους γείτονες, που εγκαταστάθηκαν σε ξενώνες και διαμερίσματα, άλλοτε με συμπάθεια και άλλοτε με φόβο, ο οποίος πολλές φορές παρασύρθηκε από οργανωμένα συμφέροντα, οικονομικά ή πολιτικά.
Διαβάστε περισσότερα
Ιανουαρίου 13, 2012
Επί ίσοις όροις

Ψυχική Υγεία - Για ένα μέτωπο λογικής ενάντια στο στίγμα

Με αφορμή τη μεταφορά των Δομών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου στο εσωτερικό της κοινότητας και την εγκατάσταση των ατόμων με ψυχικές διαταραχές στην κοινότητα είναι καιρός να ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ των πολιτών, για να επιτύχει με τον…
Διαβάστε περισσότερα
Ιανουαρίου 13, 2012
Επί ίσοις όροις

Ψυχική Υγεία - Ο "ευλογημένος" εγκλεισμός

Η εξαναγκαστική κράτηση των ανθρώπων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές πίσω από τα κάγκελα και η στέρηση της ελευθερίας τους σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί «ευλογημένη» και σαφώς δεν αποδεικνύει την αδιαμφισβήτητη ύπαρξη του Θεού (!), όπως…
Διαβάστε περισσότερα
Ιανουαρίου 13, 2012
Επί ίσοις όροις

Ψυχική Υγεία - Έγκλειστες Ψυχές - Το στίγμα

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που έφτασε και στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία μέσα από κοινοτικά προγράμματα, αποδεικνύει την τεράστια καθυστέρηση του εξανθρωπισμού της περίθαλψης των ψυχικά ασθενών , που η ορθόδοξη ψυχιατρική αντίληψη κρατούσε εσκεμμένα στο…
Διαβάστε περισσότερα
Ιανουαρίου 13, 2012
Επί ίσοις όροις

Ψυχική Υγεία - Ας ανοίξουμε τις πόρτες

Είναι αλήθεια ότι αν κάποιος αντιμετωπίζει ένα ψυχιατρικό πρόβλημα και κάποια στιγμή νοσηλευτεί, στιγματίζεται. Από τότε και στο εξής, θα κουβαλά πάνω του ένα άλλο «προπατορικό αμάρτημα», κάτι για το οποίο η κοινωνία μας, τον θέλει να "πληρώνει" για όλη την…
Διαβάστε περισσότερα
Ιανουαρίου 12, 2012
Πολιτιστικά

Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης

Τέσσερις δεκαετίες πολιτιστικής παρέμβασης στα κινηματογραφικά δρώμενα συμπληρώνει η Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης, που εξακολουθεί να έχει φανατικούς και πιστούς οπαδούς του ποιοτικού κινηματογράφου, που στηρίζουν το έργο της και παρακολουθούν ανελλιπώς…
Διαβάστε περισσότερα

Επόμενο ήταν να ενεργοποιηθεί το ένστικτο αυτοσυντήρησης του λάου. Εδώ θα ασχοληθούμε με το πώς αντιμετώπισαν τον κίνδυνο αυτό οι κάτοικοι της Κατερίνης και ειδικά οι πόντιοι προσφυγές της συνοικίας του Σταθμού.

Χωρίς δικά τους χωράφια, δούλευαν ως εργάτες γης, ως περιστασιακοί εργάτες ή εκχέρσωναν εκτάσεις με αντάλλαγμα την αξιοποίηση της παράγωγης τους για 2 με 3 χρόνια.

Οι ελλείψεις ειδών διατροφής τους ανάγκασε να επινοήσουν τακτικές επιβίωσης. Η εγκατάσταση τους κοντά στο σιδ. σταθμό και σχετικά κοντά σε κέντρα αγροτικής παράγωγης (κάμπος Κατερίνης, Στουπί, Αγ. Σπυρίδωνας) Πύθιο Ελασσόνας, Γιαννιτσά, Κρύα Βρύση, Κοζάνη, Πλατύ έδειξε το δρόμο, προσανατόλισε τις πορείες, τους στόχους, τις κατευθύνσεις.

Η συνεχής κίνηση κάλυπτε την αδυναμία απόκτησης ειδών διατροφής στον τόπο της κατοικίας. Κάτοικοι της Κατερίνης άλλαζαν καπνό με τσιγαρόχαρτα και με τα τελευταία προμηθεύονταν τυρί από τον Άγιο Σπυρίδωνα. Επίσης πουλούσαν λάδι στο Στουπί και προμηθεύονταν στάρι από το Πύθιο Ελασσόνας. Σε μια περίπτωση οικογένεια αντάλλαξε λάδι με μεγάλη ποσότητα τσιγαρόχαρτων στην Αθήνα, με την ανταλλαγή των οποίων με είδη διατροφής «έβγαλε την κατοχή».

Στην αρχή προσπάθησαν να αξιοποιήσουν ότι βρισκόταν γύρω τους και να αξιοποιήσουν ό,τι είχαν φέρει από την ΕΣΣΔ. Σε δυο περιπτώσεις ανταλλάχτηκαν χρυσαφικά με καλαμπόκι και ένα σάλι με 16 0καδες σιτάρι. Υπήρχαν και περιπτώσεις που εφοδιαστήκαν οι πρόσφυγες με είδη διατροφής χωρίς αντάλλαγμα.

Υποπροϊόντα από σφάγια των Γερμανών, αλάτι από βρασμένο θαλασσινό νερό, ψάρια που πετάχτηκαν από ψαράδες και χελώνες ήταν από τις πρώτες επιλογές για την επιβίωση.

Μετά την πρώτη η δεύτερη γραμμή άμυνας στην πείνα αξιοποίησε τα ταξίδια με το σιδηρόδρομο που μετέφεραν σιτάρι  στο Βόλο και το αντάλλασσαν με λάδι (1 προς 2). Το λάδι το αντάλλασσαν ξανά με σιτάρι στα χωριά όχι με την ίδια ισοτιμία. Οι κάτοικοι αξιοποιούσαν, ως ενδιάμεσοι, τη διάφορα της τιμής-αξίας του ίδιου προϊόντος σε διαφορετικό τόπο.

Για παράδειγμα το λάδι είχε μεγαλύτερη αξία στα χωριά της περιφέρειας Κατερίνης απ’ ότι στο Βόλο, όπως και το σιτάρι είχε μεγαλύτερη αξία στο Βόλο απ’ ότι στα χωριά της Κατερίνης (λόγω της σπανιότητας του). Οι κίνδυνοι και οι κόποι της μεταφοράς ενσωματώνονταν στην τιμή του μεταφερόμενου προϊόντος και την ανέβαζαν. Το σιτάρι που περίσσευε κάλυπτε τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας και περίσσευε για το επόμενο ταξίδι.

Λάδι μετέφεραν και ναυτικοί -έμποροι της Μυτιλήνης και της Σκοπέλου στα παράλια της Κατερίνης και το αντάλλασσαν με σιτάρι. (3-1 η 1-2).

Κάτοικοι της συνοικίας πήγαιναν σε χωράφια της περιοχής άλλα και στο Πλατύ και μάζευαν σιτάρι (πασάκια) που έπεφτε στο έδαφος μετά το θερισμό.

Το επόμενο διάστημα κυρίως νέοι, που ήσαν ευέλικτοι και μικρότεροι στόχοι) άλλα η ανάγκη τους μεγάλωσε ξαφνικά, μετά από οικογενειακό καταμερισμό στην παραγωγή, προμήθεια και ανταλλαγή των προϊόντων πλημμύριζαν  το σιδ. σταθμό και αντάλλασσαν λουκουμάδες, νερό, καπνό, αυγά, ψωμί, φρούτα, σπόρια και στριφτά τσιγάρα με γαλέτες αντιπυρήνες, κινίνα, ζάχαρη, τσιγάρα, ρολόγια, μουσικά όργανα, ζαχαρίνες, τσιγαρόχαρτα, σκόνη πορτοκαλάδα, παπούτσια και ρούχα.

Αξιοποιήθηκε η μεγάλη κίνηση στο Σταθμό και οι χιλιάδες στρατιώτες που μετακινούνταν με το σιδηρόδρομο.

Δυο διαφορετικοί κόσμοι , δυο τρόποι παράγωγης που αντιπροσώπευαν ένα διαφορετικό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης συναντήθηκαν στο ΣΙΔ.ΣΤΑΘΜΟ Κατερίνης. Ο ένας πρωτογενής, της φυσικής οικονομίας με χαμηλό βαθμό μεταποίησης, ο άλλος δευτερογενής με ενσωματωμένη την τεχνολογία στην τελική διαμόρφωση του προϊόντος. Ο καθένας αντάλλασσε ό,τι είχε: νερό από τη μια μεριά, φάρμακα από την άλλη, ψωμί με ρολόγια, αυγά με ζαχαρίνες κ.ο.κ.

Στο Σιδ. Σταθμό αποτυπώνονταν για μια ακόμη φορά κάτω από διαφορετικές συνθήκες η διάφορα των δυο παραγωγικών μηχανών των δυο διαφορετικών επιπέδων ανάπτυξης της Ελλάδας από τη μια μεριά και της Γερμανίας και της Ιταλίας από την άλλη.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα δυο μέρη βρισκόντουσαν σε μια ιδιόμορφη πάλη, σε μια παράξενη μάχη. Οι πιτσιρικάδες της συνοικίας δεν έπεσαν λίγες φορές θύματα απάτης από Ιταλούς κυρίως στρατιώτες άλλα και Γερμανούς , όταν οι τελευταίοι τους έδιναν μικρότερη από τη συμφωνημένη ποσότητα ή χαμηλότερη ποιότητα του προϊόντος που ανταλλασσόταν.

Όταν αποφάσισαν να αντιδράσουν το έκαναν ομαδικά και γι αυτό η στάση τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια μικρή πράξη εκδίκησης και αντίστασης.

Η άπατη ξεπληρώθηκε με απάτη και τα τρένα έφευγαν πάντα πριν οι κατοχικοί στρατιώτες καταλάβουν τι έγινε.

Μέρος Β' 

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.