×

Σφάλμα

[sigplus] Κρίσιμο σφάλμα: Ο φάκελος εικόνων stories/afieromata/enpontion υποτίθεται πως είναι μια σχετική διαδρομή προς τον βασικό φάκελο εικόνων όπως έχει οριστεί στον πίνακα διαχείρισης.

Menu

Λαογραφικό Μουσείο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

[sigplus] Κρίσιμο σφάλμα: Ο φάκελος εικόνων stories/afieromata/enpontion υποτίθεται πως είναι μια σχετική διαδρομή προς τον βασικό φάκελο εικόνων όπως έχει οριστεί στον πίνακα διαχείρισης.

Περισσότερα από 600 αντικείμενα κοινωνικού και ιστορικού ενδιαφέροντος φιλοξενούνται στο λαογραφικό μουσείο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, που είναι το μοναδικό στο είδος του στο νομό Πιερίας και συγκεντρώνει το βάρος της παράδοσης που έφεραν μαζί τους τον περασμένο αιώνα οι πρόσφυγες από τον ιστορικό Πόντο.

 

Το λαογραφικό μουσείο της Ένωσης Ποντίων στεγάζεται μόνιμα στον 2ο όροφο του ιδιόκτητου κτιρίου του συλλόγου, σε έναν χώρο 200 τ.μ., στην πίσω πλευρά του δημοτικού πάρκου της Κατερίνης. Ιδρύθηκε το 1990, τότε με την επιστημονική βοήθεια του καθηγητή αρχαιολογίας Δημήτρη Παντερμαλή και της καθηγήτριας του Α.Π.Θ., κοινωνικής ανθρωπολόγου Ελεονόρας Διδασκάλου – Σκουτέρη. Tα κειμήλια συγκεντρώθηκαν με την πρωτοβουλία όλων των ποντίων προσφύγων της Κατερίνης αλλά και της αείμνηστης Νίκης Αδαμίδου, που κατάφεραν συλλογικά να συγκεντρώσουν το υλικό που κοσμεί σήμερα το μουσείο.

Τα περίπου 600 εκθέματα που φιλοξενούνται στους χώρους του μουσείου αποτελούν κομμάτι της ζωής ποντιακών οικογενειών που ήρθαν και κατοίκησαν στην Πιερία, στα χρόνια της προσφυγιάς και προσέφεραν για τη δημιουργία του μουσείου, με στόχο να παραμείνει ζωντανή η ιστορία και η παράδοση του ποντιακού ελληνισμού.

Παραδοσιακές στολές, μαγειρικά σκεύη, φωτογραφίες, χάρτες, γεωργικά εργαλεία, υφαντά και χαλιά, μουσικά όργανα, βιβλία και εγκόλπια, και άλλα προσωπικά αντικείμενα, που όλα κουβαλούν μέσα τους μία προσωπική ιστορία γεμάτη πόνο και νοσταλγία για την πατρίδα που άφησαν πίσω τους οι  πρόσφυγες μαρτυρούν πλέον μέσα στο χώρο του μουσείου, τις μνήμες των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο του ξεριζωμού για μια καλύτερη ζωή.

{gallery slider=boxplus.carousel}stories/afieromata/enpontion{/gallery}

Το λαογραφικό μουσείο αποτελεί το κόσμημα της Ένωσης Ποντίων, το οποίο κάθε εβδομάδα επισκέπτονται μαθητές από σχολεία και μέλη διαφόρων πολιτιστικών συλλόγων για να πάρουν μία γεύση από τον τρόπο με τον οποίο ζούσαν οι πρόγονοί μας και να ανακαλύψουν τη δύναμη της αγάπης για την παράδοση και τη διατήρηση της μνήμης.

Από το 1998, το μουσείο ξεκίνησε να λειτουργεί κανονικά και να δέχεται επισκέπτες και από τότε ως σήμερα χιλιάδες μαθητές το έχουν επισκεφθεί και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον συλλόγων και από άλλους νομούς.

Μάλιστα, το μουσείο επισκέφθηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίας του στην Κατερίνη τον Οκτώβριο του 2002, καθώς και πλήθος πολιτικών και υπουργών, οι οποίοι έχουν υποσχεθεί κατά καιρούς χρήματα για την αξιοποίησή του. Στόχος των διοικήσεων της Ένωσης Ποντίων Πιερίας είναι το μουσείο να προβληθεί και να αναδειχθεί με τα σύγχρονα πρότυπα, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό στη χώρα μας και να αποτελέσει ένα γεωγραφικό σημείο αναφοράς για την πολιτιστική κληρονομιά των Ποντίων.

Το μουσείο στεγάζεται στο Πολιτιστικό – Πνευματικό Κέντρο του συλλόγου, στο ίδιο κτίριο που ζωντανεύει καθημερινά από τη νέα γενιά, η μουσική, τα τραγούδια, οι χοροί και η διάλεκτος των Ποντίων, μέσα από τα τμήματα που λειτουργεί η Ένωση Ποντίων Πιερίας.

 

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.