Menu

Ψυχική ασθένεια και ετερότητες στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία

Οι περισσότερες σύγχρονες δημοκρατίες είναι πολυσυλλεκτικές και πολυπολιτισμικές. Ωστόσο, η διαφορετικότητα συνεχίζει, ακόμη και σ’ αυτές, να γίνεται αφορμή για ανισότητες και καταπιεστικές συμπεριφορές μεταξύ θεωρητικά ισότιμων μελών μιας κοινωνίας.

Διαβάστε περισσότερα: Ψυχική ασθένεια και ετερότητες στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία

Η βία «εντός των τειχών»

Η κρυμμένη «βία» που φωλιάζει μέσα στην ίδια την οικογένεια είναι και υπήρξε πάντοτε η πλέον ατιμώρητη μορφή βίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μία από τις βασικές παραμέτρους, που ορίζουν με έμμεσο τρόπο τις κοινωνικές συνιστώσες και διαμορφώνουν ένα υποκριτικό πλαίσιο στις διαπροσωπικές σχέσεις. Πίσω από τα κλειστά παράθυρα και την καλοστημένη εικόνα μιας «καθωσπρέπει» οικογένειας κρύβεται συχνά μία τραγική ιστορία, που όταν κάποτε φτάσει να γίνει δημόσια, τότε η υποκρισία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη… Οι γείτονες που είναι πολλές φορές γνώστες της κατάστασης δηλώνουν άγνοια, διασκεδάζοντας την αδράνειά τους για όσα τόσο καιρό γνώριζαν και δεν έπρατταν το παραμικρό.

Διαβάστε περισσότερα: Η βία «εντός των τειχών»

Σεξισμός και ανοχή της βίας κατά των γυναικών

Σε αντίθεση με το φυλετικό ρατσισμό ο σεξισμός δεν έχει ως σήμερα καταδικαστεί επίσημα και για τους περισσότερους αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση. Ο μισογυνισμός και η ψυχοπαθολογία που βρίσκεται πίσω από την υποκρυπτόμενη ή ακόμα και τη φανερή υποτίμηση των γυναικών είναι η συνέπεια μιας παιδαγωγικής που λειτουργεί από την προϊστορία του ανθρώπινου γένους.

Διαβάστε περισσότερα: Σεξισμός και ανοχή της βίας κατά των γυναικών

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου σε ανάμνηση μιας από τις πιο μεγάλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγινε ποτέ,  στις 8 Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη, όταν οι εργάτριες μιας κλωστοϋφαντουργίας διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Για πρώτη φορά η ημέρα τιμήκε το 1909 με παρότρυνση του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε επίσημα δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι κατάφερε να παροτρύνει τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.

Διαβάστε περισσότερα: Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας

Η τέχνη που θεραπεύει την "ψυχή"

Η τέχνη εκτός από αισθητική έχει θεραπευτική αξία ... Αυτό αναδεικνύεται πολλάκις όχι μόνο σε άτομα που υποφέρουν από αρρώστιες του σώματος, αλλά και σε όσους υπομένουν τις λεγόμενες αρρώστιες της "ψυχής".

Η έκφραση μέσω της τέχνης ήταν ανέκαθεν ένα μέσο συναισθηματικής εκγύμνασης, όπου ο καλλιτέχνης εκφράζει τον εσωτερικό του κόσμο και κατά κάποιο τρόπο θεραπεύεται από τα "φαντάσματά" του, ακόμη και όταν δεν μπορεί να εκφραστεί μέσω του κοινού συμβολοποιημένου λόγου, με την καλλιτεχνία, αρθρώνει έναν λόγο, άφατο και βαθιά προσωπικό.

Διαβάστε περισσότερα: Η τέχνη που θεραπεύει την "ψυχή"

Ψυχική Υγεία - Καλοί και κακοί γείτονες

Οι περίοικοι δέχθηκαν, λοιπόν, τους νέους τους γείτονες, που εγκαταστάθηκαν σε ξενώνες και διαμερίσματα, άλλοτε με συμπάθεια και άλλοτε με φόβο, ο οποίος πολλές φορές παρασύρθηκε από οργανωμένα συμφέροντα, οικονομικά ή πολιτικά.

Διαβάστε περισσότερα: Ψυχική Υγεία - Καλοί και κακοί γείτονες
Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.