του Αντώνη Κάλφα
Τα τελευταία χρόνια, για όσους από εμάς διδάσκουν γλώσσα και γλωσσικούς τρόπους του εκφράζεσθαι, παρατηρούμε μια προσπάθεια εκ μέρους θεσμών της πολιτείας (γενική γραμματεία ισότητας, ειδικούς σε θέματα φύλου και διακρίσεων, οργανώσεις δημοσιογράφων) η οποία έχει δώσει αγλαούς καρπούς: έτσι σήμερα δεν λέμε-ούτε γράφουμε- ζωντοχήρα αλλά διαζευγμένη, μιλάμε και γράφουμε για ΑΜΕΑ και όχι για σακάτηδες κλπ.
Από την άλλη, θεσμοί όπως ο Άρειος Πάγος, είναι γενικώς «συντηρητικότεροι» από τον μέσο ας πούμε ανοιχτόμυαλο πολίτη ή εκπαιδευτικό (ας θυμηθούμε τη στάση πολλών νομικών και δικαστικών στις πολύκροτες δίκες για τα Ορεστειακά, τα Ευαγγελικά ή σε άλλα που έχουν σχέση με τα δικαιώματα των πολιτών).
Πριν από λίγο καιρό ωστόσο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προς τιμήν της, διένειμε κείμενο στο οποίο ζητείται να αποφεύγεται η χρήση του όρου «λαθρομετανάστης». Σωστά πράγματα δηλαδή που συμβαίνουν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου. Και όμως στην δίκαιη αυτήν απόφαση αντιτάχθηκαν, με τρόπο ωμά αντιδημοκρατικό και αντιεκπαιδευτικό, οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί!
Η πλειοψηφία δηλαδή των συναδέλφων της ΕΛΜΕ Λέσβου (τα τέσσερα μέλη της ΔΑΚΕ έναντι των τριών μελών των άλλων παρατάξεων) εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητούν να συνεχίσουν οι πρόσφυγες να αποκαλούνται «λαθρομετανάστες».
Μάλιστα, γράφει ο δοκιμιογράφος και άριστος χρήστης των ελληνικών Παντελής Μπουκάλας (εφ. Καθημερινή), «για να δικαιολογήσει την επιμονή της στη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» στην εκπαιδευτική διαδικασία, η πλειοψηφία της ΕΛΜΕ Λέσβου περιφρονεί τον Αρειο Πάγο, εισαγγελέας του οποίου ζήτησε με ειδικό έγγραφο να αποφεύγεται η χρήση του όρου «λαθρομετανάστης», διότι «δεν είναι δόκιμος, μπορεί να είναι μειωτικός για την προσωπικότητα του ατόμου και βεβαίως δεν συναντάται στην ελληνική νομοθεσία». Ανοιξαν τα λεξικά τους λοιπόν οι της πλειοψηφίας ή πήραν ίσως γραμμή ακούγοντας τους ομοϊδεάτες τους πολιτικούς, και μας πληροφόρησαν ότι «το συνθετικό “λαθρο” χρησιμοποιείται ευρέως για παράνομες δραστηριότητες. Ετσι χρησιμοποιούμε τους όρους “λαθρεπιβάτης”, “λαθροκυνηγός”, “λαθρεμπόριο” κ.λπ.».
Σε άλλο κείμενο η Έλενα Ακρίτα (εφ. Τα Νέα) γράφει ευθαρσώς: «Λαθρο-μετανάστης δεν υπάρχει. Ούτε παράνομος μετανάστης υπάρχει. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει τους όρους αυτούς ως «μειωτικούς για τον άνθρωπο και την προσωπικότητά του». Και εξηγεί: «Ο όρος «λαθρομετανάστης» ή «παράνομος» υποδηλώνει ή συνδέει τους μετανάστες με την έννοια της εγκληματικότητας (πολύ συχνά κακοπροαίρετα). Οταν ωστόσο κάποιος δεν έχει νόμιμη άδεια εισόδου ή παραμονής σε κάποια χώρα και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει καθεστώς διεθνούς προστασίας, θεωρείται παράτυπος μετανάστης».
Τα δικαιώματα των προσφύγων είναι απολύτως κατοχυρωμένα από τη Σύμβαση της Γενεύης. Η χώρα που θα υποδεχτεί τον διωκόμενο είναι υποχρεωμένη να του παράσχει προστασία – χρηματοδοτείται άλλωστε γι’ αυτό».
Τι θα συνέβαινε λοιπόν αν οι εν λόγω τέσσερις αγαθοί συνάδελφοι έγραφαν έκθεση για τη μετανάστευση και τις μεταναστευτικές κινήσεις στον 21ο αιώνα; Ο Παντελής Μπουκάλας τελειώνει εύστοχα το γραπτό του με τα εξής λόγια:
«Θα τη μηδένιζαν την κόλλα των καθηγητών τους οι μαθητές. Θα έγραφαν πάνω με κόκκινο ότι ο λαθροκυνηγός, ο λαθρέμπορος, ο λαθρανασκαφέας αποκαλούνται και είναι λαθραίοι επειδή πρώτη έγνοια τους είναι να μην τους δει κανείς, να μη συλληφθούν. Ενώ η πρώτη έγνοια των «λαθρομεταναστών» είναι να τους δουν, ακόμα και να τους συλλάβουν. Δεν είδατε, ω αγαθοί της ΕΛΜΕ και των καναλιών, τους «λαθραίους» Κούρδους στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης; Ξημεροβραδιάζονταν έξω από το Τμήμα, να καταθέσουν τα χαρτιά τους. Αλλά εσείς ένα μόνο προσέχατε: την «καταστροφή της εικόνας».
Δυστυχώς, κάποιοι δικοί μας δημοσιογράφοι εδώ στην Πιερία, στις εφημερίδες τους, σε αναχρονιστικά και ψευδοιστορικά ιστολόγια-χωματερές δεν είδαν στην περίπτωση αυτή κάτι επιλήψιμο: κυρίως ασχολούνται, οι συντηρητικότεροι εξ αυτών, με τον φονταμενταλισμό των άλλων, τους άπλυτους βρωμομετανάστες, τους κομμουνιστές της κυβέρνησης που τα διέλυσαν όλα, τους αλβανούς λαθρομετανάστες, τους γυφτοσκοπιανούς που πρόκειται να μας κλέψουν την ιστορία μας…
Πού καιρός για τον πολιτισμό των λέξεων, για τον σεβασμό απέναντι στους κατατρεγμένους, για τις μεταναστεύσεις των Ελλήνων τον 19ο και τον 20ό αιώνα…