Ειδήσεις του 1934 για την Κατερίνη και την Πιερία εξ αφορμής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

ekthesia

«Εκ Μεθώνης προμηθεύεται κύκνους και ο Εθνικός Κήπος των Αθηνών» 

του Αντώνη Κάλφα

Σε φυλλάδιο διαφημιστικό της επαρχίας Πιερίας (IX  ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ (ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ),  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Τύποις Παπαδοπούλου – Μαρινέλη 1934) και υπό τον τίτλο ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ (ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ). ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ περιλαμβάνονται και μια σειρά ειδήσεις καθώς και κάποια στοιχεία που αφορούν τον τουρισμό, τον δασικό πλούτο και τα κέντρα παραθερισμού της εποχής. Ανάμεσα στους υπεύθυνους συντάκτες του εντύπου ως πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής εμφανίζεται και ο Δήμαρχος Αιμίλιος Ξανθόπουλος που εκτελέστηκε εννέα χρόνια αργότερα από τους γερμανούς ναζί.

Από το σπάνιο αρχείο του συμπολίτη μας Σάκη Κουρουζίδη (Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, Αθήνα) ανασύρω μικρό απόσπασμα.

 [...]

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΟΔΙΑΙΡΕΣΙΣ

Η επαρχία Πιερίας αποτελούσε μέχρι του 1923 υποδιοίκησιν, όπως και η επαρχία Βερροίας. Αργότερα εις την Νομαρχιακήν υποδιαίρεσιν του Κράτους προσηρτήθη εις τον Νομόν Θεσσαλονίκης.

Δημόσια γραφεία. – Ως γεωγραφική επαρχία κατέχει ξεχωριστήν θέσιν ανάμεσα στο σύνολον των επαρχιών της Γεωργικής Ελλάδος. Γι’ αυτό και αποτελεί ίδιον γεωργικόν διαμέρισμα, αυτοτελή γεωργικήν περιφέρειαν με το γραφείον 14ης Γεωργικής Περιφερείας Πιερίας που εδρεύει εις την πρωτεύουσαν την πόλιν Κατερίνην. Επίσης εδρεύουν εις την Κατερίνην Δασαρχείον, Δημόσιον Ταμείον, Οικονομική Εφορία, Γραφείον Φορολογίας Καπνού, Ειρηνοδικείον, Πταισματοδικείον, Κινητόν Μονομελές, τα Γραφεία Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών, τα Γραφεία Ενώσεως Συνεταιρισμών αποκαταστάσεως, τα υποκαταστήματα Εθνικής Τραπέζης, Αθηναϊκής Τραπέζης και η αντιπροσωπεία Αγροτικής. Η Κατερίνη είναι και έδρα Μητροπόλεως έχει δε πλήρες Γυμνάσιον, και τέσσαρα Δημοτικά Σχολεία.

[...]

ΖΩΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΨΙΣ

Εις τα θεαματικώτατα όρη της περιφερείας διαιτώνται πλήθος αγρίων ζώων, όμορφες ελαφίνες περιτρέχουσες τας κλιτείς αυτών, περήφανες δορκάδες, κοπάδια από αγριόγιδες, λύκοι, αλώπεκες, αγριογούρουνα, λαγοί, κουνέλια και όλα τα είδη των αγρίων ζώων. Εξωτικά πουλιά με παράξενη και πρωτόγνωρη μολπαί ακούονται στα δάση και στους δρυμούς. Ιδιαίτερης μνείας άξιοι είναι οι ωραίοι μεγάλοι και κάτασπροι κύκνοι της Μεθώνης που ζουν ελεύθεροι εις αγρίαν κατάστασιν. Εκ Μεθώνης προμηθεύεται κύκνους και ο Εθνικός Κήπος των Αθηνών.

[...]

ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΜΟΥ

Η επαρχία Πιερίας έχει πολλά αξιόλογα κέντρα παραθερισμού ορεινά και θαλάσσια όπου παραθερίζουν κατ’ έτος χιλιάδες οικογενειών.

 

Παραθαλάσσια κέντρα είναι:1) Ο Πλαταμώνας έχει σταθμόν σιδηροδρομικόν, συνδυάζει θάλασσα και βουνό με τες δαντελλωτές ακτές του και τα καταγάλανα νερά.  2) Η Μεθώνη επίσης που έχει σιδηροδρομικόν σταθμόν, όμορφες ακρογιαλιές, κύκνεια τραγούδια, νόστιμα ψάρια και πολλές άλλες φυσικές χάρες. 3) Ο Μακρύγιαλος με το γαλήνιο και νηφάλιο ακρογιάλι του, την απέραντη αμμουδιά του και πάρα πέρα ο Καταχάς με τα καλύτερα αμπέλια της περιφερείας και τας ποικίλας γεωργικάς επιδόσεις του.

Ορεινά κέντρα: 1) Λιτόχωρον όπου ο Ορειβατικός Σύλλογος θα ανεγείρη μεγαλοπρεπές Ξενοδοχείον. 2) Το Λιβάδι.  3) Η Μηλιά.  4) Ο Άγιος Παντελεήμων, και 5) Ο Κολινδρός.

[...]

ΔΑΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ

Άπασα η περιφέρεια του Δασαρχείου Πιερίας έχει έκτασιν 1.250.000 στρεμμάτων η δε έκτασις των εν αυτή καταλαμβανομένων δασών ανέρχεται εις 620.000 στρεμμάτων. Έτσι τα δάση καταλαμωβάνουν 50% περίπου της όλης εκτάσεως της επαρχίας. Εκ τούτου καταφαίνεται ότι η επαρχία Πιερίας είναι από τα πλέον δασωμένα διαμερίσματα του Κράτους εις ποσοστόν και έκτασιν δασών. Κατ’ είδος δένδρων και μορφήν, τα δάση ταύτα διακρίνονται ως εξής:

[...]

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Στην Κατερίνην εδρεύουν δύο ενώσεις Συν/σμών Πιερίας με δύναμιν 58 Συν/σμών και υπό εγγραφήν άλλων 16 ανεξαρτήτων,

[...]

Η Επαρχιακή Επιτροπή ΙΧ Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Αιμίλιος Ξανθόπουλος    Δήμαρχος

Μάριος Γούναρης           Προϊστάμενος Γεωργίας  

Δημήτριος Χινόπουλος   Δασάρχης

Κίμων Μπομπότσας       Διευθυντής υποκατ. Εθνικής Τραπέζης                           

Ευάγγελος Βλάχος                  »              »       Τραπέζης Αθηνών

Αναστάσιος Ωρολογάς   Βοηθός προϊσταμένου Γεωργίας

Μιχαήλ Ευστρατιάδης   Διευθυντής  Ε.Γ.Σ.

Δημήτριος Ματάκος               »           Εποπτείας.Γ.Π.Κ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ