Παράσταση αρχαίου δράματος, θεμελίωση νέου αυτοκινητοδρόμου και αντικομμουνιστικές εκθέσεις από δωδεκάχρονους μαθητές
του Αντώνη Κάλφα
Τη χρονιά αυτή, στα 1970, ο λόγιος γυμνασιάρχης Π. Ν. Αναγνωστόπουλος οργανώνει στις 13 Ιουλίου την πρώτη μεγαλεπήβολη παράσταση αρχαίου δράματος στην Πιερία με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου. Πρόκειται για την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, η οποία παρουσιάστηκε στο Εθνικό Στάδιο της Κατερίνης και αποτέλεσε γεγονός μεγάλης σημασίας για την κοινωνία της πόλης.
Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Γ. Φουρνιάδης, μετά από πρόταση της Εστίας και του Κ. Γώττα, ο οποίος κατασκεύασε τα σκηνικά. Το ρόλο της Αντιγόνης υποδύθηκε η μαθήτρια Βασιλική Παρασίδου και του Κρέοντα ο μαθητής Γιώργος Βατουσιάδης προκαλώντας διθυραμβικά σχόλια στον τύπο της εποχής.
Ο φιλόλογος Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος. ανέλαβε υπηρεσία στο Γυμνάσιο Κατερίνης στις 13.10.1939. Διορισμένος στην Κατερίνη στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά, για κάποιο διάστημα παύτηκε για τα δημοκρατικά του φρονήματα και επανήλθε, για να παραμείνει στην πόλη ως το τέλος της εκπαιδευτικής θητείας του. Είναι βέβαιο ότι ο Αναγνωστόπουλος (1904- Κατερίνη 2002) δέθηκε με τον τόπο και πρόσφερε αρκετά στην εκπαίδευση και στην ιστορία της Πιερίας ενώ σπουδαίο χαρακτηρίζεται για την εποχή του το βιβλίο του «Η αρχαία Ολυμπική Πιερία» (Εστία Πιερίδων Μουσών 1971).
Στις 25 Ιουλίου του ιδίου έτους δημοσιεύεται και η είδηση: «Ν. Πολιτεία», 25/7/1970. ΥΠΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ. Εθεμελιώθη χθες νέος αυτοκινητόδρομος Θεσσαλονίκης – Κατερίνης Εθεμελιώθη χθες την μεσημβρίαν παρά το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, το έργον κατασκευής του νέου αυτοκινητοδρόμου Θεσσαλονίκης – Αιγινίου – Κατερίνης, προϋπολογισμού δαπάνης 1.600.000.000 δρχ. Η νέα αυτή αρτηρία που θα συντομεύση την απόστασιν κατά 35 χλμ., θα έχη μήκος 64 χιλιομέτρων.
Στη δικτατορία, το σχολείο, πέρα από τον γνωστό παιδαγωγικό του ρόλο ως φορέα γνώσης και αξιών, χρησιμοποιήθηκε και ως όργανο αντιδημοκρατικής, λογοκριτικής πρακτικής (υπήρχε κατάλογος με τα επιτρεπόμενα και μη επιτρεπόμενα βιβλία), ελέγχου των συνειδήσεων (μαθητών και εκπαιδευτικών) και αντικομμουνιστικής ρητορικής.
Έτσι, λοιπόν, όπως γράφει η Ζωή Κουτσουρά, σε εγκυκλίους που αποστέλλονται στα σχολεία της Κατερίνης καλούνται αυτά να οργανώσουν εκδηλώσεις με θέματα όπως «Επέτειος μνημοσύνου διά τα θύματα της κομμουνιστικής κατά του Έθνους επιβουλής» ή να προβούν οι εκπαιδευτικοί σε ομιλίες με θέμα «Προδοτικοί σκοποί Εθνοκτόνου κινήματος και τα εγκλήματα του σλαυοκινήτου κομμουνισμού (8.12.1970). Παράλληλα, παιδιά 11 και 12 χρόνων, καλούνται από τους επιτελείς παιδαγωγούς της δικτατορίας να αναπτύξουν τις θέσεις τους πάνω σε πατριωτικά ή εθνικά θέματα όπως για παράδειγμα «Η κομμουνιστική απειλή και η 21η Απριλίου (11.12.1970).
*Οι φωτογραφίες προέρχονται από τον Τουριστικό Οδηγό «Ελλάς» του 1969 και παραχωρήθηκαν από τον συλλέκτη Σάκη Κουρουζίδη