Η Κατερίνη του 1961

katerini1961a

το πολεοδομικό συγκρότημα της Κατερίνης ήταν το τέταρτο αστικό κέντρο της Μακεδονίας, μετά τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και τις Σέρρες και το δωδέκατο της Ελλάδας   

του Αντώνη Κάλφα

Γράφει ο ιστορικός του ΑΠΘ Αλέξανδρος Δάγκας: «Η κώμη Αικατερίνη [Κατερίνη] έφθασε από 6.540 κατοίκους το 1920 στους 29.166 το 1951, για να καταλήξει, το 1961, στο τέταρτο αστικό κέντρο της Μακεδονίας (μετά τη Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Σέρρες) και δωδέκατο της Ελλάδας».

Την εποχή αυτή, από την συγχώνευση των ομάδων «Μέγας Αλέξανδρος» και «Όλυμπος» δημιουργείται η ποδοσφαιρική ομάδα του ΣΦΚ Πιερικού «με έμβλημα τον αναγεννώμενο εκ της τέφρας φοίνικα και χρώμα άσπρο και μαύρο». Πρώτος πρόεδρος ο Γεώργιος Καλέντζης και πρώτος πρόεδρος στην Α΄ Εθνική ο Θεόδωρος Χατζόγλου. Από τον επόμενο χρόνο και για δέκα συνεχή χρόνια ο Πιερικός θα αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία. Στα 1961 τα δυο σωματεία ενώθηκαν και συγκρότησαν τον πανίσχυρο Πιερικό, ο οποίος, αφού νίκησε σε τελικό αγώνα τον Ολυμπιακό Κοζάνης στο γήπεδο Χαριλάου του Άρη Θεσσαλονίκης, ανέβηκε στην Α΄ εθνική κατηγορία και διέπρεψε τις δεκαετίες του ’60 και ’70 κάνοντας πασίγνωστη την Κατερίνη σε όλη την Ελλάδα. Οι δεκαετίες αυτές αποτελούν την περίοδο ακμής του ποδοσφαίρου της Κατερίνης, η οποία, όπως εξάλλου ολόκληρη γενικά η Πιερία, ανέδειξε σπουδαία ποδοσφαιρικά ταλέντα τότε και στα μεταγενέστερα χρόνια και τροφοδότησε με καλούς ποδοσφαιριστές τις μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 31.843 κατοίκους, ιδρύεται από την μητρόπολη Κίτρους Εθνικός Παιδικός Σταθμός ενώ ο σπουδαίος αρχαιολόγος και καθηγητής του ΑΠΘ Γεώργιος Μπακαλάκης δίνει διάλεξη στην Κατερίνη με τίτλο «Αρχαιολογικές προσδοκίες στην Πιερία».

Το 1961, το πολεοδομικό συγκρότημα της Κατερίνης ήταν το τέταρτο αστικό κέντρο της Μακεδονίας, μετά τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και τις Σέρρες και το δωδέκατο της Ελλάδας.    Η πληθυσμιακή αυτή ανάπτυξη, την οποία φυσικά ακολούθησε αντίστοιχη εξέλιξη της μορφής της πόλης, οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας και στην αύξηση της παραγωγής καπνών ποικιλίας Κατερίνης, τα οποία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν περιζήτητα στη διεθνή αγορά για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Στις εκλογές του 1961 ο Γεώργιος Παπανδρέου επισκέπτεται και την Κατερίνη. Οι φιλικές εφημερίδες μιλάνε για διπλάσια σε όγκο συγκέντρωση από εκείνην της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή ενώ στον λόγο του ο Γ. Παπανδρέου επαινεί τη στάση του Στέργιου Χασαπίδη: «Εις την Κατερίνην ο κ. Παπανδρέου εξήρε το παράδειγμα αυτοθυσίας χάριν επιτεύξεως της εκλγικής νίκης του πολιτευτού κ. Χασαπίδη, ο οποίος εδέχθη να αποσύρη την υποψηφιότητά του διά να περιληφθεί εις τον συνδυασμόν ο κ. Λαζαρίδης του κόμματος των Προοδευτικών».

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ