του Αντώνη Κάλφα
Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κατερίνης (ο δραστήριος Γιάννης Ποικιλίδης αποδεικνύεται και εδώ πολλαπλώς χρήσιμος) σε συνεργασία με την Ένωση Προφορικής Ιστορίας και τον Ποντιακό Σύλλογο Κατερίνης "Π.Σουμελά" διοργανώνει Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα "Εισαγωγή στην Προφορική Ιστορία" το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 24 -25 Σεπτεμβρίου 2022 στην Πολιτιστική Στέγη του Π.Σ Κατερίνης "Π.Σουμελά". Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τη μεθοδολογία, τη θεωρία και την πρακτική του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους ιδιότητα και η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.
«Η προφορική Ιστορία δεν καταγράφει απλώς τις βιωμένες εμπειρίες ανθρώπων για να γεφυρώσει κενά στη γραπτή ιστορία, αλλά συμβάλλει επίσης σε μια πληρέστερη κατανόηση του ιστορικού γίγνεσθαι μέσα από τις ερμηνείες των ίδιων των αφηγητών» επισημαίνει η Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, πρόεδρος της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συνδέοντας ευθέως το εντυπωσιακό ενδιαφέρον για την "Ιστορία από τα κάτω" που παρατηρείται την τελευταία περίοδο, με την "ανάγκη των ανθρώπων για ιστορική αυτογνωσία που έφεραν τα χρόνια της κρίσης».
Το ενδιαφέρον του σεμιναρίου έγκειται και στο γεγονός πως πέρα από τις επιμέρους ειδικότητες (ερευνητές, αρχειονόμοι, μουσειολόγοι, φιλόλογοι, μέλη ομάδων προφορικής ιστορίας) συμμετέχουν και πανεπιστημιακοί με έντονη πολυετή δραστηριότητα στις ιστορικές, εθνογραφικές και σπουδές προφορικής ιστορίας.
Η Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πρόεδρος της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας, έλαβε πτυχία Φιλολογίας και Ιστορίας από τα Πανεπιστήμια της Μπολώνια (Ιταλία, 1972), Ουτρέχτη (Ολλανδία, 1974) και Ιωαννίνων (1977) και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (1987). Εργάστηκε ως μεταφράστρια στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1980-2000). Από το 2000 διδάσκει ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ι.Α.ΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ειδικευμένη σε θέματα προφορικής ιστορίας, κοινωνικής μνήμης, εθνοτισμού και, πιο πρόσφατα, ανθρωπολογίας των μετασοσιαλιστικών κοινωνιών και της μετανάστευσης. Δημοσίευσε πολλά βιβλία και άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά. Είναι διευθύντρια του εργαστηρίου κοινωνικής ανθρωπολογίας και του αρχείου προφορικών μαρτυριών που στεγάζεται εκεί. Είναι επίσης πρόεδρος της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας (ΕΠΙ) και μέλος της διεθνούς συντακτικής επιτροπής του περιοδικού “Oral History”. Επιστημονική υπεύθυνη ερευνητικού προγράμματος για Φύλο και Μετανάστευση από την Νοτιοανατολική Ευρώπη (2004-2007), και της ερευνητικής ομάδας του Ι.Α.ΚΑ στα προγράμματα Ελληνικά για Μετανάστες Γονείς (2010-2011) και Σχεδιάζοντας το Μουσείο Πόλης του Βόλου (2011-2015).
Ο Βασίλης Δαλκαβούκης, αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Δ.Π.Θ. Μέλος του ΔΣ της ΕΠΙ, σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. (2001 Διδακτορική Διατριβή με τίτλο Ζαγορίσιοι, Σαρακατσάνοι, Βλάχοι, Γύφτοι. Σχέσεις εθνοτικών και εθνοτοπικών ομάδων στο Ζαγόρι τον 20ο αιώνα). Από το 1992 μέχρι το 2006 εργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Το Δεκέμβριο του 2004 εκλέχτηκε Λέκτορας της Εθνογραφίας του Ελλαδικού Χώρου στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διορίστηκε το Μάρτιο του 2006 (2012 Επίκουρος Καθηγητής). Διδάσκει Εθνογραφία, Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία, Ανθρωπολογία των Κοινωνικών Φύλων, Ανθρωπολογία της Κοινωνικής Μνήμης, Ανθρωπολογία της Εκπαίδευσης και Σημειωτική. Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου Κόνιτσας για την Ανθρωπολογία, την Εθνογραφία και τη Συγκριτική Λαογραφία των Βαλκανίων (2006 – 2015) έχει συμμετάσχει στην ομάδα διδασκόντων του Μαθήματος Ethnographic Research in Border Areas: Field Practice in both Sides of the Greek-Albanian Border (Prof. Vassilis Nitsiakos, Dep. of History and Archaeology, Univ. of Ioannina. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
Η Μαρία Καβάλα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Α.Π.Θ, σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Paul Vallery, στο Montpellier της Γαλλίας. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Το 2009 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Η Θεσσαλονίκη στη Γερμανική Κατοχή (1941-1944): Κοινωνία, οικονομία, διωγμός Εβραίων» έχοντας λάβει υποτροφία του ΙΚΥ στα πρώτα χρόνια των διδακτορικών της σπουδών. Γνωρίζει γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά. Ασχολείται ερευνητικά με την ελληνική κοινωνική και οικονομική ιστορία στο Μεσοπόλεμο, στα χρόνια της Κατοχής και μεταπολεμικά (Ολοκαύτωμα και οικονομικοί και ιδεολογικοί συσχετισμοί, αντισημιτισμός, κοινωνική πολιτική και συλλογικότητες, πρακτικές επιβίωσης σε εποχές κρίσεων, ζητήματα φύλου). Ειδικότερα με την έρευνα για την τύχη και το μέγεθος των εβραϊκών περιουσιών μέχρι το 1943 κέρδισε για το 2010 την υποτροφία «Αλμπέρτο Ναρ», και το 2012 υποτροφία από το Yad Vashem για παρακολούθηση σεμιναρίου διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος σε ακαδημαϊκό πλαίσιο..