Όταν η ζωγραφική μάς συστήνει τον τόπο

kerkira

η Κέρκυρα στη σύγχρονη ζωγραφική

του Αντώνη Κάλφα

  

Εγκαινιάσθηκε το περασμένο Σάββατο η λιτή, ομαδική έκθεση ζωγραφικής με έργα σύγχρονων ζωγράφων τα οποία φιλοξενούνται στις σελίδες του εικαστικού ημερολογίου των εκδόσεων “image”  (2023)  με θέμα την Κέρκυρα και με ταυτόχρονο αφιέρωμα στον σύγχρονο  Κερκυραίο ζωγράφο και δάσκαλο Ιωάννη Τζίνο Δημητράτο.

Ο  Ιωάννης Τζίνο Δημητράτος (1945-2021) σημειώνει η Ελβίρα Μεταλληνού «υπήρξε ένας από τους εξαιρετικούς εκπροσώπους της μοντέρνας τέχνης στην χώρα μας με ισχυρή δύναμη στην τεχνική, στο χρώμα και στο σχέδιο. Καλλιτέχνης με βαθιά καλλιέργεια και πολυδιάστατη προσωπικότητα υπήρξε ιδιαίτερα τολμηρός, ειλικρινής, ακούραστος και ξεχωριστός άνθρωπος. Σπουδαίος δάσκαλος εμπνευστής πολλών νέων καλλιτεχνών».

Στην έκθεση συνυπάρχουν 15 σπουδαίοι σύγχρονοι καλλιτέχνες εκ των οποίων οι επτά είναι από το νησί και οκτώ εκτός Κέρκυρας αλλά όλοι τους με λαμπρές περγαμηνές και μαθητές σπουδαίων ζωγράφων όπως ο Μόραλης, ο Μυταράς, ο Τέτσης, ο Παπασπύρου.

Με τη δική τους χαρακτηριστική γραφή και τεχνική αποτυπώνουν στο υλικό τις εντυπώσεις τους, επικοινωνούν με τον θεατή και καταθέτουν με τα δικά τους υφολογικά στοιχεία τι ακριβώς βλέπουν στο τοπίο και την καθημερινή ζωή της Κέρκυρας (Δημήτρης Αναλύτης, Στάθης Ανδρουτσάκης, Στάθης Βατανίδης, Έλενα Γκάρστεα, Σπυριδούλα Ζάχου, Ειρήνη Κανά, Σπύρος Κολυβάς, Σπύρος Κουρσάρης, Δημήτρης Κρέτσης, Δημήτρης Μηλιώτης, Κώστας Μηνάς, Μαρίνα Στελλάτου, Νίκος Στρατάκης, Κώστας Τόμπρος και Γιώργος Τσιριγώτης).

Η έκθεση-γνωριμία με τον εικαστικό πολιτισμό ενός τόπου όπως είναι η Κέρκυρα μπορεί και για τους ανθρώπους του πολιτισμού στην Κατερίνη να αποτελέσει ένα μικρό αλλά καλό παράδειγμα του τι θα μπορούσε να γίνει αν υπήρχε μεράκι και οργανωτικό πνεύμα. Σκέφτομαι δηλαδή πως μια παρόμοια έκθεση στην Κέρκυρα (ή σε άλλη πόλη, εδώ ή στο εξωτερικό) θα ξεπερνούσε τις τυπικές οικονομικές ή τουριστικές επαφές της Πιερίας και του Δήμου Κατερίνης αν συνοδευόταν και από κάποιο καλλιτεχνικό γεγονός στηριγμένο στην πιερική πνευματική και καλλιτεχνική παραγωγή.

Λόγου χάριν η μεγαλύτερη εικαστική μορφή του 20ού αιώνα στην Πιερία είναι αναμφίβολα ο Ευθύμης Καλεβράς (η άλλη μορφή είναι ο φωτογράφος Σάββας Τσιλιγγιρίδης) που ένα μικρό μέρος του έργου του διαθέτει και ο Δήμος Κατερίνης, έργο το οποίο δυστυχώς στέκεται άνεργο στην αίθουσα Ευθύμη Καλεβρά στην Αστική Σχολή Κατερίνης.

Θα ήταν εύκολο και υλοποιήσιμο αν με αφορμή αυτήν τη σπουδαία μορφή της εικαστικής Πιερίας γνώστες της ιστορίας και του πολιτισμού (π.χ. ο ιστορικός τέχνης Νικόλαος Γραίκος) μαζί με καλλιτέχνες πανελλήνιου επιπέδου που μας γνώρισε η αλησμόνητη Μαρία Σκλιοπίδου και η αίθουσα τέχνης Χρύσα και με τη συμπαράσταση ντόπιων καλλιτεχνών βοηθούσαν να στηθεί ένα μικρό, ουσιαστικό, σοβαρό εικαστικό αφιέρωμα με καλλιτέχνες της Πιερίας (εικαστικούς, γλύπτες, φωτογράφους).

Μα θα ρωτήσετε: ποιοι είναι οι καλλιτέχνες της πόλης μας; Μπορεί να μην έχουμε ως τώρα αποκτήσει μια συνολική εικόνα της παραγωγής των καλλιτεχνών μας (και δεν πρόκειται να την αποκτήσουμε όσο δεν διαθέτουμε μια στοιχειώδη Δημοτική Πινακοθήκη ούτε καταλόγους έργων πιεριέων ζωγράφων) υπάρχει ωστόσο και δρα στην πόλη μας—για να αναφερθώ μόνο στην Κατερίνη— μια σημαντική ομάδα σπουδαγμένων ή αυτοδίδακτων ζωγράφων οι οποίοι χάρισαν και χαρίζουν το πολύτιμο βλέμμα τους στην πόλη και την ιστορία της: από τις νατουραλιστικές αποτυπώσεις (Σταθακόπουλος, Γκόγκος, Ποικιλίδου) και την μοντέρνα, αφαιρετική τεχνική (Καραμήτας, Ηλιάσκου, Χαριτόπουλος, Σαλασίδης, Ιωαννίδης, Καμπερίδης) μέχρι την βυζαντινότροπη με στοιχεία ιδιοπροσωπίας ζωγραφική του Νίκου Γραίκου. Ένα επιπλέον, τέλος, παρήγορο γεγονός είναι πως στη γενιά των σημερινών σαραντάρηδων δημιουργούν και παράγουν έργο αρκετοί εικαστικοί με αναγνωρισμένο ύφος: Σταύρος Αποστόλου, Γιώργος Τζινούδης, Γιώργος Σταμκόπουλος, Δημήτρης Μπάκας, Τόλης Τατόλας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο χώρος που φιλοξενείται η έκθεση είναι το στο "Κέντρο Τεχνών Εννέα Μούσες" - πρώην αρχοντικό Τσαλόπουλου στην Κατερίνη. Υπό την Αιγίδα του Δήμου Κατερίνης και της Εστίας Πιερίδων Μουσών στο πλαίσιο των Εαρινών Ημερών Μουσών 2023 σε συνεργασία των εκδόσεων image και της αίθουσας τέχνης «Χρύσα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ