Menu

Ο δαίμων του διαδικτύου | πολιτικές ζυμώσεις με rotation επιλογές

 

Οίκοθεν τελικώς προχώρησε η αντικατάσταση του επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού Άλλος Δρόμος για το Δήμο Κατερίνης, μετά από μια κλειστή συνεδρίαση και με μια λιτή ανακοίνωση.

Και αυτό το λέμε, καθώς η διαδικασία της επιλογής έγινε μόνο μεταξύ των μελών της δημοτικής ομάδας, δηλαδή των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων. Και πολύ σωστά, θα πει κανείς, αφού έτσι προβλέπεται από το τυπικό του νόμου. Μοιάζει, όμως σαν μια διαδικασία απενοχοποίησης, που δεν έλαβε υπόψη τις αντιδράσεις που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα για την υπολειτουργία του συνδυασμού, με την κριτική να εστιάζεται στη συστηματική απουσία του επικεφαλής.

Ενώ είχαμε μια έντονη και πολύμηνη δυσαρέσκεια και δημόσιες τοποθετήσεις υποψηφίων του συνδυασμού αλλά και κάποιων εκλεγμένων, τελικώς φάνηκε σαν οι δημοτικοί σύμβουλοι να ανάμεναν υπομονετικά την παραίτηση του Χρήστου Γιαννούλη, απλά και μόνο για να πάρουν στην τελική μια απόφαση, ώστε να μην εκλέξουν ουσιαστικά κανέναν επικεφαλής.

Γιατί ακόμη και η λογική που επελέγη, αυτή του rotation – δηλαδή της εναλλαγής του δημοτικού συμβούλου που κάθε εξάμηνο, θεσμικά θα αναλαμβάνει το ρόλο του ανθρώπου που θα ηγείται του συνδυασμού, τόσο στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου όσο και σε όλες τις δημόσιες παρουσίες, είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσει.

Από την άλλη θα πει κανείς ότι πρόκειται για ένα στοίχημα συλλογικότητας, πάνω στην οποία έχει στηθεί ο συνδυασμός του Άλλου Δρόμου από την αρχή που διεκδίκησε τη δημαρχία, αλλά νομίζουμε ότι κάπου στο δρόμο λοξοδρόμησε και το έχασε. Απέκτησε αυτά τα επαχθή, επονείδιστα αστικά χαρακτηριστικά, τα οποία καλό είναι να τα ξεσκονίζουμε που και που.


Ρέκβιεμ για ένα δέντρο

Έκπληκτοι παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του δημάρχου Κατερίνης για το θέμα της παράνομης κοπής και το κλάδεμα δέντρων από πεζοδρόμια της πόλης, από κατοίκους που θεώρησαν ότι μπορούν αυθαίρετα να παρεμβαίνουν στο δημόσιο χώρο και να κάνουν ό,τι τους καπνίσει. Και βέβαια, υπάρχει και στην Κατερίνη αυτή η μικροαστική νοοτροπία που κυριαρχεί σε κάθε επαρχιακή πόλη, στην οποία το δημόσιο εμπλέκεται με το ιδιωτικό σε μια διαστροφική σχέση με την ίδια την αξία της ιδιοκτησίας.

Και καλώς κάνει ο Δήμος και κινείται δικαστικά σε όσους παρανομούν για να προστατεύσει τη δημόσια περιουσία, που όντως μπορεί να είναι ακόμη και ένα και μόνο δέντρο. Το ίδιο πρέπει να κάνει και σε κάθε αυθαίρετη κατάληψη δημοσίου χώρου, από ιδιώτες ή επαγγελματίες, στον πεζόδρομο και τα πεζοδρόμια, στα πάρκα, στις ακτές κ.ο.κ.

Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για περιβαλλοντικό έγκλημα, όταν έχουμε προβλήματα ρύπανσης στα περιαστικά δάση, όταν έχουμε απροστάτευτο το μοναδικό ποτάμι της πόλης, τον Πέλεκα. Όταν υπάρχουν προβλήματα με την ίδια τη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, ασχέτως αν δεν έχει πλέον αρμοδιότητα ο Δήμος για τον ίδιο το χώρο εναπόθεσης.

Και το πιο σημαντικό, η ανακύκλωση που έχει αφεθεί στην καλή θέληση του καθενός μας.

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.