Menu

Ο δαίμων του διαδικτύου |πογκρόμ ευαισθησίας και ρατσιστικά γκροτέσκο

Ο ρατσισμός και ο λαϊκισμός δεν είναι για χόρταση. Και το πολύ το κυρ- ελέησον το βαριέται και ο θεός.
Πλημμυρίσαμε από μια υπερβάλλουσα ευαισθησία πριν από λίγο καιρό για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι. Ανάψαμε και από ένα κερί. Συγκίνησε πολλούς από εμάς, η εικόνα του πνιγμένου προσφυγόπουλου στο Αιγαίο. Και γέμισαν τα κοινωνικά δίκτυα με τη φωτογραφία του που παρέμεινε ως ένα ακόμη περιφερόμενο ψήγμα ανθρωπισμού για να πιπιλίζουμε την αλληλεγγύη ως σύνθημα.
 Πάντα θρηνούμε εξ’ αποστάσεως. Είναι πιο βολικό. Σήμερα, που το πρόβλημα των προσφύγων ήρθε κοντά μας, σπεύδουμε να το ξεφορτωθούμε εκ των προτέρων.
Έτσι και με τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το ενδεχόμενο της δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην Κατερίνη. Από τη μια, είδαμε μια περιττή επίκληση του ανθρωπισμού από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρεί να διασκεδάσει το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης για το τι είναι αυτό που σχεδιάζεται να γίνει στην περιοχή μας.
Και έτσι, με ατζέντα την ξενοφοβία και την άγνοια του κόσμου κινήσανε μια κουβέντα για να μιλήσουν άλλοι για την «καλή» αριστερή προσέγγιση που δέχεται το διαφορετικό με μια ξεπερασμένη δογματική και άλλοι για να ξεράσουν ανέξοδο μίσος για ό,τι βρίσκεται έξω από το γνωστικό τους πεδίο. Κοινώς, για ό,τι δεν καταλαβαίνουν.
Ευτυχώς, στη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου επικράτησαν οι πιο ψύχραιμες φωνές, όσων είπαν ότι πρώτα θα πρέπει να μάθουμε και μετά να κρίνουμε.
Αλλά ας θυμηθούμε ότι αυτή η άγνοια είναι που οδηγεί σε συμπεριφορές αυτοδικίας. Κάποτε στην Ολυμπιακή Ακτή ξεκινήσανε πογκρόμ για τους ψυχικά ασθενείς, γιατί λέει ένας ξενώνας θα χαλούσε την τουριστική εικόνα του οικισμού. Μετά κάπου αλλού, κυνήγησαν τους αλλοδαπούς που πουλούσαν προϊόντα μαϊμούδες γιατί ενοχλούσαν τους τουρίστες. Πάντα στρέφονται κατά των ανθρώπων, τους οποίους θεωρούν λαθραίους στην ίδια τη ζωή.
Και η ίδια η άγνοια και ο φανατισμός ευνοούν την πολιτική σπέκουλα. Όσων χρησιμοποιούν χυδαίες ρατσιστικές κορώνες για να χαϊδεύουν τα αυτιά των αγανακτισμένων πολιτών. Όσων με λεονταρισμούς και ψευτοπαλληκαριές προασπίζονται και καλά τον τόπο τους, κατηγορώντας τους «ξένους» για όλα τα κακά της μοίρας μας. Όσων θέλουν να γίνονται αρεστοί, προσδοκώντας στις ψήφους της ακροδεξιάς.
Και βέβαια, άλλο είναι ο φόβος, άλλο η ανησυχία, άλλο να είσαι ρατσιστής από θέση και από συνείδηση. Το τελευταίο είναι το πιο επικίνδυνο, ειδικά όταν αποτελεί πάγια εικόνα εκπροσώπων θεσμικών φορέων που σε κάθε δημόσια τοποθέτησή τους δηλητηριάζουν το δημόσιο διάλογο. Ας μην το αναπαράγουμε.
Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.