Menu
διαφήμιση
ΣΚΟΥΦΑ ΜΠΕΤΤΥ 2

Μεγάλη εικόνα και επιλογές

Του Κωνσταντίνου Χατζηϊωαννίδη 

Η Ιστορία διδάσκει. Για να κατανοήσουμε, να ερμηνεύσουμε και να «κτίσουμε» το παρών, οφείλουμε να γνωρίζουμε Ιστορία. Για να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον οφείλουμε να γνωρίζουμε Ιστορία. Φράσεις που το περιεχόμενό τους επιβεβαιώνεται συνεχώς. Η προσέγγιση, η μελέτη, η ερμηνεία και η κατανόηση μεγάλων, σημαντικών, κομβικών ιστορικών περιόδων και γεγονότων προϋποθέτει να αναδειχθεί από τους ιστορικούς η «Μεγάλη Εικόνα», το «κυρίαρχο στοιχείο» τους. Το ίδιο ισχύει και για όλους εμάς τους μη ιστορικούς, που καταφεύγουμε στην μελέτη των έργων των ιστορικών. Η μεθοδολογία του Ιστορικού και Διαλεκτικού Υλισμού είναι το αποτελεσματικότερο «εργαλείο» σε αυτή τη διαδικασία.

Περισσότερα: Μεγάλη εικόνα και επιλογές

Η τελευταία θεσμική εκτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Αν κάποιος νόμιζε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ τα έχουμε δει όλα, μάλλον έσφαλε. Και τούτο διότι ο πρόσφατος διορισμός από το Υπουργικό Συμβούλιο νέας Προέδρου και νέας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και δη ελάχιστα πριν τις προαναγγελθείσες, με δηλώσεις του Πρωθυπουργού, εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, επαληθεύει (ίσως για τελευταία φορά, πριν την επερχόμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού) την καθολική ασυμβατότητα της συμπεριφοράς της νυν Κυβέρνησης με τις θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος μας.

Περισσότερα: Η τελευταία θεσμική εκτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Οι λόγοι για να ψηφίσουμε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Νέα Δημοκρατία) στις ευρωεκλογές

gougourelaxris

Του Χρήστου Γκουγκουρέλα

Οι Εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ίσως οι πιο κρίσιμες και καθοριστικές σ’ όλη την Ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η οικονομική κρίση που ταλάνισε χώρες κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, το Brexit που αποφασίστηκε από τους Βρετανούς το 2016, τα μεταναστευτικά κύματα που κατέκλυσαν την Ήπειρο τα τελευταία χρόνια και η επί το δριμύτερο ανάκαμψη του ευρωσκεπτικισμού και των εθνικιστικών εξάρσεων, όχι απλά κλόνισαν σθεναρά τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αλλά έθεσαν υπό αμφισβήτηση αυτήν καθ’ εαυτήν την ‘‘ευρωπαϊκή ιδέα’’.

Περισσότερα: Οι λόγοι για να ψηφίσουμε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Νέα Δημοκρατία) στις ευρωεκλογές

Είναι, κατά το Διεθνές Δίκαιο, «εχθρική κατοχή» η τουρκική διείσδυση στην Κυπριακή ΑΟΖ;

Του Χρήστου Γκουγκουρέλα

Ο ανακαλυφθείς τα τελευταία χρόνια ενεργειακός πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου έχει ήδη διαμορφώσει μια ιδιάζουσα δυναμική στις διεθνείς σχέσεις των κρατών της Λεκάνης της Λεβαντίνης (Levantine Basin) και αποτελεί την αιτία για τη χάραξη από τα κράτη αυτά τολμηρών στρατηγικών και τακτικών ελιγμών στην όλη περιοχή. Πιο πολύ απ’ όλους όμως η Τουρκία, θεωρώντας εαυτόν ως υπερέχουσα περιφερειακή δύναμη, αναπτύσσει ένα πλάνο διπλωματικής και στρατιωτικής κινητικότητας, που επιφέρει όξυνση της έντασης σε τούτη τη ‘‘γεωγραφική γειτονιά’’ του Πλανήτη.

Περισσότερα: Είναι, κατά το Διεθνές Δίκαιο, «εχθρική κατοχή» η τουρκική διείσδυση στην Κυπριακή ΑΟΖ;

Τα «ξεχασμένα» Πιέρια

mamourisbas1

Κείμενο-φώτο-σκίτσο: Βασίλης Μαμούρης

Αν είναι κάτι που διεκδικούν με αξιώσεις τα Πιέρια, εκτός από τις Μούσες, είναι ο χαρακτηρισμός  του πιο ομαλού-ψηλού βουνού της χώρας. Με ατελείωτα δάση, πολλά νερά και απίστευτη θέα στον Όλυμπο. Τα Ανατολικά Πιέρια ειδικότερα, δίπλα στον άξονα Θεσσαλονίκης - Αθηνών και με ένα πυκνό δίκτυο δασικών δρόμων σε ένα ομαλό ανάγλυφο, δίνουν την δυνατότητα στον επισκέπτη, να βρεθεί εύκολα στον όμορφο κόσμο του βουνού. Με αυτοκίνητο, με ποδήλατο ή και με τα πόδια, εδώ θα αναζητήσουμε, και θα βρούμε, την γαλήνη που προσφέρει η πραγματική επαφή με το βουνό. Εδώ, στα Πιέρια, «απέναντι από τους Θεούς μαζί με τις Μούσες»… Εδώ  στα «ξεχασμένα» Πιέρια…

Περισσότερα: Τα «ξεχασμένα» Πιέρια

«Ο φασισμός θεραπεύεται με το διάβασμα και ο ρατσισμός με το ταξίδι»

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

23 Απριλίου παγκόσμια ημέρα του βιβλίου. Το βιβλίο που θεωρήθηκε από πολλούς είδος πολυτελείας τα χρόνια της κρίσης. Όπως και όλα τα δημιουργήματα του Πολιτισμού. Μα, μήπως έγιναν χειρότερα αυτά τα χρόνια χωρίς τη συντροφιά του; Μήπως αντί να γίνουμε εξωστρεφείς και να συζητούμε γι αυτό,  κλειστήκαμε στο καβούκι μας και είδαμε τόση τηλεόραση που μας έδωσε τόση  τροφή αμάσητη χωρίς σκέψη και προβληματισμό; Μήπως τα δεχτήκαμε όλα χωρίς να αναζητήσουμε τον εσώτερο εαυτό μας;  Ίσως τα χρόνια της κρίσης ήταν η μεγαλύτερη ευκαιρία για τη προσωπική αναζήτηση και αυτογνωσία μα δεν την εκμεταλλευτήκαμε.  

Περισσότερα: «Ο φασισμός θεραπεύεται με το διάβασμα και ο ρατσισμός με το ταξίδι»
Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.