Menu

Η δημοκρατία θα βρεθεί «στο χαντάκι»;

sillai

του Φοίβου Τσικλιά

Στη δημοκρατία επιτρέπεται η έκφραση της πολιτικής διαφωνίας με συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, διαδηλώσεις και τόσες άλλες μορφές κινητοποιήσεων. Ειδικά στην Ελλάδα, τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε δει πολλών ειδών κινητοποιήσεις, άλλοτε ειρηνικές και άλλοτε όχι. Όμως, στο περιθώριο των κινητοποιήσεων που διοργανώνονται το διάστημα αυτό για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρατηρούνται άκρως ανησυχητικά φαινόμενα.

Αν κάνει κανείς μια «βόλτα» στο facebook, θα δει ακραία μηνύματα με απειλές εναντίον όσων τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας. Ξεκινώντας από τα «προδότες» και τα «πουλημένοι», η ρητορική μίσους έχει μεγάλες διακυμάνσεις λεκτικής βιαιότητας.

Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης αυτών των απειλών, ιδιαίτερα εναντίον βουλευτών που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να υπερψηφίσουν τις Πρέσπες. Μαθαίνουμε ότι στέλνονται οργανωμένα τα προσωπικά τηλέφωνα βουλευτών, για να τους «προειδοποιήσουν» τι θα συμβεί αν υπερψηφίσουν. Στον ένα βουλευτή γράφουν ότι «θα βρουν το κεφάλι σου σε χαντάκι», ενώ λένε στον άλλον «σκέψου τη γυναίκα σου και τα παιδιά σου». Μόλις σήμερα καταγγέλθηκε η αποστολή φωτογραφιών με λιωμένα κεφάλια γυναικών σε βουλευτή που σκοπεύει να υπερψηφίσει.

Χτες το βράδυ κρεμάστηκαν αφίσες με τα πρόσωπα και τα ονοματεπώνυμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από νομούς της Μακεδονίας, με το ερώτημα «Εσύ θα προδώσεις τη Μακεδονία;». Και στο παρελθόν έχουν υπάρξει κινητοποιήσεις σε γραφεία κομμάτων και βουλευτών, για διάφορα ζητήματα. Στη συγκυρία αυτή όμως, οι αφίσες συνδυάζονται με τις παραπάνω απειλές και δημιουργούν συνθήκες εκτροπής.

Χρειαζόμαστε καθαρές κουβέντες εδώ. Οι απειλές κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας βουλευτών είναι πρακτικές απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές. Είναι πρακτικές που εφάρμοσαν τα χειρότερα ολοκληρωτικά και φασιστικά καθεστώτα στον κόσμο. Όταν η αντιπαράθεση ξεφεύγει από το πεδίο της πολιτικής και πηγαίνει στις απειλές κατά οικογενειών δε μιλάμε πλέον για έντονη πολιτική σύγκρουση. Μιλάμε για φασισμό.

Είναι πια ξεκάθαρο ότι, με αφορμή το Μακεδονικό, κινητοποιούνται πολιτικές δυνάμεις που οραματίζονται την επιστροφή της χώρας σε μαύρες περιόδους. Η εκστρατεία μίσους και απειλών των τελευταίων ημερών είναι κομμάτι του σχεδίου τους. Δε θα τους περάσει όμως.

Όσοι και όσες πιστεύουμε ακόμα στη δημοκρατία οφείλουμε να υψώσουμε το ανάστημά μας. Ανεξάρτητα από το εάν συμφωνούμε ή όχι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, οφείλουμε να προστατεύσουμε το δημοκρατικό διάλογο. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την ελευθερία του λόγου και της άποψης.

Εμείς, οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες της Ελλάδας δε θα αφήσουμε το δημοκρατικό πολίτευμα να βρεθεί «στο χαντάκι.».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΝΤΑΡΛΑΓΙΑΝΝΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Θανάσης Λιακόπουλος: Επείγον αίτημα οικονομικής ενημέρωσης

Την ώρα που συνεχίζονται τα κακής ποιότητας πρόχειρα προεκλογικά έργα σε διάφορα σημεία του Δήμου μας από την απερχόμενη δημοτική αρχή, η λίστα των απλήρωτων υπαλλήλων δεν τελειώνει ποτέ... Μετά...

Παρουσίαση προγράμματος και υποψηφίων για τον Κώστα Κουκοδήμο

Παρουσίασε 250 υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους  και Συμβούλους Κοινοτήτων από όλες τις εκλογικές περιφέρειες του Δήμου Κατερίνης

«Η Αρχιτεκτονική είναι η σκηνή στην οποία εξελίσσεται η ζωή των ανθρώπων»

Ανάμεσα σε συναδέλφισσες και συνάδελφους Αρχιτέκτονες βρέθηκε ο Γιώργος Νταντάμης απολαμβάνοντας μια ιδιαίτερη συζήτηση για την αρχιτεκτονική της πόλης. Τον υποψήφιο Δήμαρχο Κατερίνης υποδέχθηκαν η Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Πιερίας...

Την Κατερίνη επισκέφθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Χρήστος Γιαννούλης

Στην Κατερίνη, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, περιόδευσε σήμερα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης.

Επίσημη παρουσίαση του προγράμματος για τον Βαγγέλη Γερολιόλιο

Παρουσίασε τους 95 πρώτους υποψηφίους της δημοτικής παράταξης ΣΥΝΘΕΣΗ και τους 10 άξονες του προγράμματος του – Συγκινημένος στην ομιλία του από τη μοναδική σε όγκο εκδήλωση ο Βαγγέλης Γερολιόλιος...

Κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης σε εργασιακούς χώρους

Την Παρασκευή 29 Μάρτη,  κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρη Αβραμόπουλο και τον υποψήφιο δήμαρχο Κατερίνης Νίκο Τσουπέη, πραγματοποίησε περιοδεία στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας όπου εκεί έγινε συζήτηση με...

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.