Menu

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή διαχείριση κτιρίων

 
του Κώστα Χατζηϊωαννίδη
Ηλεκτρολόγου - μηχανικού

«Για το καλό του δήμου και προς όφελος του δημότη» δεσμεύονται όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι για τον δήμο Κατερίνης. Ο τρόπος προσέγγισης των προβλημάτων και η αντιμετώπισή τους είναι η ειδοποιός διαφορά και προφανώς  δεν λένε όλοι το ίδιο και ούτε όλοι είναι ίδιοι.

Η διαχείριση της ενέργειας στα δημόσια – δημοτικά κτίρια είναι ένα από αυτά τα προβλήματα.

Τα κτίρια καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας ενέργειας. Καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται επίσης με πολύ γρήγορο ρυθμό

Το ενδιαφέρον για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργείας (ΑΠΕ) με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι έντονο και επίκαιρο και το ίδιο ισχύει για την ενεργειακή διαχείριση των κτιρίων με την χρήση των τεχνολογιών που αφορούν τον κτιριακό αυτοματισμό.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΑΠΕ είναι οι μη ορυκτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή η αιολική, η ηλιακή και η γεωθερμική ενέργεια, η ενέργεια κυμάτων, η παλιρροϊκή ενέργεια, η υδραυλική ενέργεια, τα αέρια τα εκλυόμενα από χώρους υγειονομικής ταφής, από εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και τα βιοαέρια, όπως ορίζει η ΟΔΗΓΙΑ 2001/77/ΕΚ.

Θα αναφερθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αιολική ενέργεια, την ηλιακή ενέργεια, την βιομάζα και την γεωθερμία γιατί θεωρούμε ότι δύνανται να συμπεριληφθούν ως αυτόνομες πηγές ενέργειας στην μελέτη, σχεδιασμό και κατασκευή δημόσιων – δημοτικών κτιρίων.

Η αιολική ενέργεια είναι μια πρακτικά ανεξάντλητη πηγή ενέργειας . Σήμερα, για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας χρησιμοποιούμε τις ανεμογεννήτριες (Α/Γ). Οι ανεμογεννήτριες είναι μηχανές οι οποίες μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική ενέργεια

Με το όρο Ηλιακή Ενέργεια χαρακτηρίζουμε το σύνολο των διαφόρων μορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο. Το φώς και η θερμότητα που ακτινοβολούνται, απορροφούνται από στοιχεία και ενώσεις στη Γη και μετατρέπονται σε άλλες μορφές ενέργειας. Η τεχνολογία σήμερα αξιοποιεί ένα μηδαμινό ποσοστό της ηλιακής ενέργειας που καταφθάνει στην επιφάνεια του πλανήτη με τριών ειδών συστήματα: τα θερμικά ηλιακά, τα παθητικά ηλιακά και τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Η πιο απλή και διαδεδομένη μορφή των θερμικών ηλιακών συστημάτων είναι οι γνωστοί σε όλους μας ηλιακοί θερμοσίφωνες, οι οποίοι απορροφούν την ηλιακή ενέργεια και στη συνέχεια, τη μεταφέρουν με τη μορφή θερμότητας σε κάποιο ρευστό, όπως το νερό για παράδειγμα.

Τα παθητικά ηλιακά συστήματα αποτελούνται από δομικά στοιχεία, κατάλληλα σχεδιασμένα και συνδυασμένα μεταξύ τους, ώστε να υποβοηθούν την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας για τον φυσικό φωτισμό των κτιρίων ή για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας μέσα σε αυτά. Τα παθητικά ηλιακά συστήματα αποτελούν την αρχή της Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής και μπορούν να εφαρμοσθούν σε όλους σχεδόν τους τύπους κτιρίων.

Όλοι έχουμε συναντήσει φωτοβολταϊκά συστήματα σε μικρούς υπολογιστές και ρολόγια. Πρόκειται για συστήματα που μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρική ενέργεια.  Η ηλεκτροπαραγωγή από Φωτοβολταϊκά έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα αποδίδει την μέγιστη ισχύ της κατά τη διάρκεια της ημέρας που παρουσιάζεται η μέγιστη ζήτηση.

Η βιομάζα χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας. Βιομάζα είναι η ύλη που έχει βιολογική (οργανική) προέλευση. Πρακτικά περιλαμβάνεται σε αυτήν οποιοδήποτε υλικό προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από τον φυτικό κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο βιομάζα εννοούμε τα φυτικά και δασικά υπολείμματα (καυσόξυλα, κλαδοδέματα, άχυρα, πριονίδια, ελαιοπυρήνες, κουκούτσια), τα ζωικά απόβλητα (κοπριά, άχρηστα αλιεύματα), τα φυτά που καλλιεργούνται στις ενεργειακές φυτείες για να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας, καθώς επίσης και τα αστικά απορρίμματα και τα υπολείμματα της βιομηχανίας τροφίμων, της αγροτικής βιομηχανίας και το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα των αστικών απορριμμάτων.

Η γεωθερμία είναι μια ήπια και πρακτικά ανεξάντλητη ενεργειακή πηγή, που μπορεί με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες να καλύψει ανάγκες θέρμανσης και ψύξης, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Η γεωθερμία προσφέρει ενέργεια χαμηλού κόστους, ενώ δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με εκπομπές βλαβερών ρύπων.

Η ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ όπως αυτές που περιγράφουμε ανωτέρω και τροφοδοτεί τα κτίρια συμβάλλει σημαντικά στα αποτελέσματα της ενεργειακής διαχείρισης αυτών.

Με τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την λειτουργία - χρήση ενεργειακά έξυπνων κτιρίων μπορούμε πλέον να πετύχουμε σημαντικά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση ενέργειας και την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. Με τον αυτόματο κεντρικό έλεγχο των συστημάτων θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού του κτιρίου, καθώς επίσης του φωτισμού, της υγρασίας,  της πυρασφάλειας,   του ζεστού νερού οικιακής χρήσης, του εξοπλισμού των πολυμέσων, της παρακολούθησης και ενεργοποίησης συσκευών ασφαλείας, ενεργοποίησης και απενεργοποίησης απομακρυσμένων εγκαταστάσεων και των λοιπών συστημάτων διαχείρισης  επιτυγχάνεται ο στόχος του αυτοματισμού των κτιρίων : η βελτίωση της άνεσης των χρηστών, η αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων του κτιρίου, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας.

Ο κτιριακός αυτοματισμός και τα έξυπνα κτίρια (ή αυτοματοποιημένα κτίρια ή ευφυή κτίρια ή ολοκληρωμένα κτιριακά συστήματα ή Domotics, eBuildings ή Συνδεδεμένα κτίρια κλπ.) άλλαξαν με την εμφάνισή τους τον τρόπο της ενεργειακής διαχείρισης ενός κτιρίου ή και ολόκληρων κτιριακών εγκαταστάσεων. Ένα συνδεδεμένο κτίριο μπορεί να αντιπροσωπεύει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους, αλλά είναι ουσιαστικά ένα κτίριο με μία ή περισσότερες συσκευές συνδεδεμένες μεταξύ τους με τρόπο που επιτρέπει στους χρήστες του κτιρίου  να ελέγχουν, να προσαρμόζουν και να παρακολουθούν το περιβάλλον του.

"Ένα έξυπνο κτήριο μπορεί να περιγραφεί ως ένα κτήριο που είναι εξοπλισμένο με έξυπνες συσκευές, με ένα κτηριακό δίκτυο που καθιστά δυνατή τη μεταφορά πληροφοριών μεταξύ αυτών των συσκευών και μιας πύλης που συνδέει το έξυπνο κτήριο με τον έξω κόσμο του Διαδικτύου. Οι έξυπνες συσκευές καθιστούν δυνατή την αλληλεπίδραση τους με τους χρήστες και τον αποτελεσματικό έλεγχο τους με εντολές που μπορεί να είναι φωνητικές ή να δίνονται με τηλεχειριστήριο ή με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή ".

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΝΤΑΡΛΑΓΙΑΝΝΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Χρήστος Λιανός: «Για έναν Δήμο που αξίζει και θέλεις να ζεις»

Μετά από πέντε χρόνια ενεργής συμμετοχής στην τοπική αυτοδιοίκηση ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης, ο Χρήστος Λιανός διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις την επανεκλογή του στο δημοτικό συμβούλιο, με τον συνδυασμό...

Ο Νίκος Μπίνιας υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Κοιτάμε Μπροστά»

Ο Νίκος Μπίνιας κατέρχεται ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Πιερία με τον συνδυασμό «Κοιτάμε Μπροστά» και υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας τον Χρήστο Γιαννούλη.

Γιώργος Νταντάμης: «Τα αρχαία μας είναι ο πλούτος μας, η μακεδονική κληρονομιά μας»

Σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον πολιτισμό και την προώθηση - προβολή του αρχαιολογικού πλούτου της Πιερίας συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Υποψηφίου Δημάρχου Κατερίνης, Γιώργου Νταντάμη, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων...

Επίσκεψη του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Πιερία

Την Κατερίνη και περιοχές της Πιερίας επισκέφτηκε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Αλληλεγγύη», Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Η Κατερίνη σήμερα στέλνει μήνυμα νίκης και ανανέωσης με δήμαρχο τον Γιώργο Νταντάμη

Ραντεβού σήμερα, Τρίτη 21 Μαΐου, στις 8:30 μ.μ., στον πεζόδρομο της Μ. Αλεξάνδρου (συμβολή οδών Μ. Αλεξάνδρου και Γ. Ολυμπίου), στην κεντρική προεκλογική ομιλία του υπ. Δημάρχου Κατερίνης Γιώργου Νταντάμη...

Οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Δήμο Κατερίνης

Κατατέθηκε το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το Δήμο Κατερίνης και έχει ως εξής:  

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.