Menu

Όταν η οικονομία είναι… το ατού του !

Του Φώντα Μπαραλιάκου

Οικονομολόγου – Συμβούλου επιχειρήσεων

Fontasbaraliakos.gr

Αρχές του χρόνου ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό κανάλι επισήμανε ότι τα πράγματα στην οικονομία της χώρας πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο και ότι η κυβέρνηση του έσωσε την χώρα από την οικονομική καταστροφή. Χρησιμοποίησε μάλιστα την ατάκα «η οικονομία είναι το ατού μου» προκαλώντας στο άκουσμα της, απορία και έκπληξη !  

Ας δούμε όμως τι πραγματικά συμβαίνει στην οικονομία γιατί σαν άνθρωπος της αγοράς και της επιχειρηματικότητας που συνομιλώ καθημερινά με πολλούς ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας έχω εντελώς διαφορετική άποψη. 

Παραθέτω κάποια βασικά οικονομικά μεγέθη, που καθρεφτίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας και των πολιτών αυτής:

-Ένας στους δύο οφειλέτες χρωστάει στην εφορία κάτω από 500 ευρω. Δηλαδή δεν μπορεί να δώσει ούτε αυτά τα μικρά σχετικά ποσά για να μη έχει κάποιο χρέος στην εφορία.

-Το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο των ιδιωτών προς το δημόσιο στο τέλος του 2018 διαμορφώθηκε στα 104,5 δις € με αυξητικές τάσεις.

-Το χρέος της χώρας εκτοξεύθηκε στα 358,9 δις € το 2018, από 328,7 το 2017 ! Αύξηση δηλαδή 30δις € μέσα σε μία χρονιά, για την οποία η σημερινή κυβέρνηση «διαφημίζει» τον εξορθολογισμό των δημόσιων οικονομικών

-Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν σταθερά υψηλές, στα 2,1 δισ. ευρώ και το 2019 στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία. Οι υποχρεώσεις αυτές έπρεπε να είχαν μηδενιστεί τον Αύγουστο του 2018, όταν και ολοκληρώθηκε το δήθεν επιτυχημένο πρόγραμμα.

- Η αναιμική ανάπτυξη του 1,9% για το 2018 (έπρεπε να έχουμε ανάπτυξη σήμερα πάνω από 4%) αποδεικνύει την ανικανότητα της κυβέρνησης να επιτύχει ισχυρές οικονομικές συνθήκες και να δρομολογήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Η σημερινή κυβέρνηση διώχνει επενδύσεις που θα δημιουργούσαν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας

- Όλες οι διεθνείς Εκθέσεις που έχουν δημοσιευθεί το τελευταίο διάστημα τονίζουν την καθήλωση της ελληνικής οικονομίας λόγω της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Και ενώ η οικονομία για τον πρωθυπουργό της χώρας είναι το ατού του, είμαστε η 2η χώρα στον κόσμο μαζί με την Β.Κορέα που έχουν ακόμη capital controls !!!

Και όλα αυτά, όταν υποτίθεται ότι έχουμε βγει εδώ και 7 μήνες από το μνημόνιο και άλλα ωραία που ακούμε καθημερινά από ανθρώπους ημιμαθείς, άσχετους με την οικονομία, ανεπάγγελτους και επικίνδυνους για το μέλλον της χώρας .

Η Ελλάδα στο κομβικό αυτό σημείο και μετά από 10 χρόνια κρίσης πνίγεται.

 Έχει ανάγκη από οξυγόνο.

Ο κίνδυνος για πισωγύρισμα είναι μεγάλος.

Για αυτό όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές και αλλάξει η κυβέρνηση, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να πάρει η οικονομία «μπροστά», οι επιχειρήσεις να μείνουν ζωντανές και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και η προοπτική δημιουργίας νέων !

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΝΤΑΡΛΑΓΙΑΝΝΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Βαγγέλης Λαγδάρης: «Τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής μας θέλουν εμπειρία και γνώση»

Έκλεισε ο κύκλος των συναντήσεων τοπικών φορέων και στελεχών της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών για τη Βόρεια Πιερία

Θανάσης Λιακόπουλος: Επείγον αίτημα οικονομικής ενημέρωσης

Την ώρα που συνεχίζονται τα κακής ποιότητας πρόχειρα προεκλογικά έργα σε διάφορα σημεία του Δήμου μας από την απερχόμενη δημοτική αρχή, η λίστα των απλήρωτων υπαλλήλων δεν τελειώνει ποτέ... Μετά...

Παρουσίαση προγράμματος και υποψηφίων για τον Κώστα Κουκοδήμο

Παρουσίασε 250 υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους  και Συμβούλους Κοινοτήτων από όλες τις εκλογικές περιφέρειες του Δήμου Κατερίνης

«Η Αρχιτεκτονική είναι η σκηνή στην οποία εξελίσσεται η ζωή των ανθρώπων»

Ανάμεσα σε συναδέλφισσες και συνάδελφους Αρχιτέκτονες βρέθηκε ο Γιώργος Νταντάμης απολαμβάνοντας μια ιδιαίτερη συζήτηση για την αρχιτεκτονική της πόλης. Τον υποψήφιο Δήμαρχο Κατερίνης υποδέχθηκαν η Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Πιερίας...

Την Κατερίνη επισκέφθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Χρήστος Γιαννούλης

Στην Κατερίνη, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, περιόδευσε σήμερα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης.

Επίσημη παρουσίαση του προγράμματος για τον Βαγγέλη Γερολιόλιο

Παρουσίασε τους 95 πρώτους υποψηφίους της δημοτικής παράταξης ΣΥΝΘΕΣΗ και τους 10 άξονες του προγράμματος του – Συγκινημένος στην ομιλία του από τη μοναδική σε όγκο εκδήλωση ο Βαγγέλης Γερολιόλιος...

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.