Menu

Σκέψεις με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Πολιτισμό

του Κώστα Χατζηϊωαννίδη

"Πολιτισμός είναι οι ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τις οικονομικές, παραγωγικές, κοινωνικές, πολιτικές σχέσεις που έχουν  ένα σύνολο ανθρώπων που απαρτίζουν μια ομάδα, κοινωνία, φυλή, ένα έθνος" .

Βασικό γνώρισμα του πολιτισμού μιας πόλης  (ενός κοινωνικού συνόλου) είναι να γνωρίζει το παρελθόν της, να το συνθέτει με το παρών και να οργανώνει-δημιουργεί το μέλλον.

Πολιτισμός μπορεί να είναι τα γράμματα, οι τέχνες, τα έθιμα, η παράδοση, η πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και ο τρόπος ζωής μας, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, το σύστημα των αξιών μας, οι γνωστικές και αισθητικές μας συνήθειες, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, η Αλληλεγγύη ο Πλουραλισμός, η στάση μας προς το περιβάλλον, οι υπηρεσίες καθαριότητας, η ανακύκλωση, η προστασία των μνημείων, η φροντίδα των δημόσιων χώρων, η καθημερινή μας συμπεριφορά, ο τρόπος που μιλάμε και συμπεριφερόμαστε στο συμπολίτη, η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, η μέριμνα για την τρίτη ηλικία,  ο εθελοντισμός και η προσφορά.

Πολιτισμός είναι η καθημερινή προσπάθεια για να προχωρήσουν πολίτες και πόλη μπροστά, είναι η ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ και η ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ για ποιότητα ζωής σε μια καλύτερη πόλη.

Θέλοντας να γνωρίσω τον πολιτισμό της πόλης Κατερίνης προσπαθώ να γίνω ένας επισκέπτης που έχει παντελή άγνοια για την Ιστορία, την οικονομική δραστηριότητα, την πολιτική, την κοινωνική και πολιτισμική σύνθεση, τις δυνατότητες μετακίνησής από το σημείο Α στο Β που προσφέρονται με μαζικά μέσα μεταφοράς και με ιδιωτικό αυτοκίνητο, το πού μπορώ να βρω τι, από αξιοθέατα μέχρι και πού μπορώ να καλύψω προσωπικές ανάγκες επιβίωσης και άλλα.

Οι εικόνες δεν είναι κολακευτικές και οι διαπιστώσεις δεν είναι ευχάριστες αναφορικά με τις ελλείψεις σε απλά και προφανή θέματα. Η προσοχή του επισκέπτη συγκεντρώνεται εξίσου έντονα στο επίπεδο - επάρκεια της σήμανσης και τήρησης του  ΚΟΚ όσο και στον τρόπο συμπεριφοράς των κατοίκων μεταξύ τους σε κοινόχρηστους χώρους και σε τι περιβάλλον ζουν (όμορφο; καθαρό; περιποιημένο;). Ξεχωριστό είναι το ενδιαφέρον του επισκέπτη για τον τρόπος επικοινωνίας, την κοινωνική επαφή και συνεύρεση των κατοίκων της πόλης. Η απουσία ενημέρωσης για χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης, ανάπαυσης και περισυλλογής, άθλησης και ξεκούρασης και η παντελής έλλειψη σήμανσης για την προσέγγιση αυτών των χώρων είναι εμφανής και προκαλεί την αρνητική προδιάθεση του επισκέπτη.

Το έντονο ενδιαφέρον του επισκέπτη το συγκεντρώνει και η παντελής απουσία ενημέρωσης αναφορικά σε άτομα  που έζησαν στην πόλη, συμμετείχαν και ξεχώρισαν με την συμβολή τους να ανέβει το επίπεδο διαβίωσης στην πόλη σε όλους τους τομείς δραστηριότητας των κατοίκων, Επιστήμη, Οικονομία, Πολιτική, Τέχνη και που δίνουν το στίγμα της πόλης.

Δικαιώνεται δυστυχώς εκείνος που είπε ότι ο επισκέπτης της Κατερίνης εισέρχεται εύκολα στην πόλη, όμως δυσκολεύεται στην έξοδό του ή ότι λίγοι είναι οι  επισκέπτες που επισκέπτονται την πόλη και δεύτερη φορά.

Όταν όμως μιλάμε για πολιτισμό οι περισσότεροι σκεφτόμαστε τις τέχνες, ζωγραφική, ποίηση, μουσική, πρόζα, χορό, ενδυμασία, γλώσσα, αρχιτεκτονική, θέατρο. Οπότε αν ξεκινήσουμε με δοσμένη την συνθήκη ότι είμαστε επισκέπτες που θέλουμε να γνωρίσουμε τι γίνεται στο χώρο της Τέχνης στην Κατερίνη να γνωρίσουμε όλους τους φορείς που δημιουργούν πολιτισμό, τους δημιουργούς, όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους θα πρέπει να δούμε ποιο είναι το επίπεδο της πληροφόρησης σήμερα και αν η προσφορά και το έργο που παράγεται και υπάρχει αξιοποιείται και προβάλλεται επαρκώς και αν εξετάζονται τρόποι και δυνατότητες ενίσχυσης για ποσοτική και ποιοτική άνοδο που βοηθάει τους ενδιαφερόμενους στο ανεξάρτητο έργο τους με την παρότρυνση να αναδεικνύουν ιδιαιτερότητες του τόπου μας και της πόλης μας έτσι ώστε να συνεισφέρουν στην άνοδο της ποιότητας της ζωής.

 Για να παράγει μια κοινωνία πολιτισμό συνέχεια, είναι ανάγκη όλες οι δραστηριότητες της να είναι καινοτόμες και να έχουν κοινούς  στόχους, να έχουν οργάνωση, πειθαρχία, παραγωγική και διαφανή διαχείριση και προβολή ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να κατακτηθεί μόνο εάν ο Δήμος έχει έναν σχεδιασμό για το που βρίσκεται σήμερα και που θέλει να φτάσει έχοντας βάλει χρονικό ορίζοντα.

Με το μότο “γνωρίζουμε το παρελθόν, συνθέτουμε το παρών, χτίζουμε το μέλλον” μια τοπική κοινωνία όπως της πόλης μας μπορεί να κάνει άλματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Είναι καταγεγραμμένος ήδη ένας μεγάλος πλούτος ιδεών που  αναδεικνύει την εμπειρία που διαθέτουν ορισμένοι δημιουργοί και φορείς της πόλης με αναφορά στη δημιουργία ιστολογίου,  ανάδειξη της Ιστορίας Κατερίνης σε όλους τους τομείς με την  Δημιουργία Μουσείου, η ανάδειξη και αξιοποίηση της ιδιαίτερης Γεωγραφικής θέσης της Πόλης με ιδιαίτερη αναφορά στον Όλυμπο, στα Πιέρια και στις ακτές, στην πολιτιστική μας κληρονομιά (Δίον, Αρχαιολογικά ευρήματα), τον λαϊκό πολιτισμό (Παράδοση ήθη και έθιμα, χοροί και τραγούδια), τον μαζικό ερασιτεχνικό αθλητισμό, την προστασία του περιβάλλοντος, Φεστιβάλ Ολύμπου, Αικατερίνεια, Αξιοθέατα, Κοινωνική σύνθεση, σύνθεση πολιτισμών, σύνδεση με την Οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα, με τον Τουρισμό, με αναφορά στην πολιτική για την ανάδειξη της πόλης σε Οικονομικό-Εμπορικό-Συγκοινωνιακό κέντρο, την ανάπτυξη και εξέλιξη του ευρύτερου συγκοινωνιακού δικτύου στην Περιοχή, για την ένταξη και συμμετοχή σε μεγάλα και πετυχημένα δίκτυα, δημιουργία τοπικών δικτύων με όμορους και γειτονικούς δήμους στην Περιφέρεια, την ένταξη του πολιτισμού στην Εκπαίδευση.

Η πρόκληση είναι εκκωφαντική και αναζητείται η πολιτική βούληση των εκλεγμένων τοπικών αρχών, των φορέων του δημοσίου και η βούληση των τοπικών επιχειρήσεων, των δυνάμεων  της αγοράς και του ιδιωτικού τομέα,   των κοινωνικών οργανώσεων για ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ και η ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.

Ο δήμος μπορεί να εμπνεύσει τους δημότες και η κοινωνία να πει  ΟΧΙ στην πολιτιστική υποβάθμιση, ΟΧΙ μόνο πανηγύρια και "όπου τύχει" κάτι σαν Φεστιβάλ. ΟΧΙ στο άλλοθι της έλλειψης χρημάτων. ΝΑΙ στο στρατηγικό σχεδιασμό. Ο Πολιτισμός στηρίζει την Ανάπτυξη.

Πάνω από το μισό του πληθυσμού του δήμου ζει και εργάζεται στην πρωτεύουσα του δήμου την Κατερίνη. Είναι προφανές ότι εδώ συγκεντρώνεται και το μέγιστο κοινό (όποιο υπάρχει) της τέχνης και κατά συνέπεια εδώ επιδιώκεται σε μεγάλο βαθμό να αναζητά η τέχνη την επικοινωνία της με το κοινό. ΣΤΗΡΙΞΗ - ΤΟΝΩΣΗ- ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ στους δημιουργούς της πόλης και της περιφέρειάς όλων των μορφών της τέχνης, των γραμμάτων και των επιστημών, ενίσχυση και ανάδειξη  καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, παρέμβαση στο θεσμό της εκπαίδευσης, την εκπαίδευση του κοινού και την δημιουργία νέου κοινού.

Προφανώς δεν υπάρχουν συνταγές, ούτε θα αποφευχθούν ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ - ΑΝΤΙΝΟΜΙΕΣ  ή η προσπάθεια μετατροπής του πολιτιστικού αγαθού σε αμιγώς εμπορευματοποιημένο προϊόν.

Η ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Κώστας Χατζηϊωαννίδης

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.