Menu

Από το μύθο της αρχαίας Ελλάδας στον Όλυμπο

 

Με αφορμή τους Πανελλήνιους Διασυλλογικούς Αγώνες Παγκρατίου Αθλήματος ΣΤ’ Ολύμπια 2017 που διοργανώνονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Λιτόχωρο, η προπονήτρια του Αθλητικού Σωματείου Παγκρατίου Αθλήματος Δίου Ιωάννα Καραλέξη σε μια συνέντευξη στο e-pieria.gr,  αναφέρεται στην αναβίωση του παγκρατίου αθλήματος τα τελευταία χρόνια, στη συμβολή των αγώνων στην αύξηση του αθλητικού τουρισμού και στις προσπάθειες που γίνονται για την ένταξη του παγκρατίου αθλήματος στα ολυμπιακά αθλήματα.

 

Πρόκειται για την 6η διοργάνωση που γίνεται στο Λιτόχωρο, και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος και του Δήμου Δίου  Ολύμπου και διοργανώνονται από το Αθλητικό – Μορφωτικό – Πολιτιστικό Σωματείου Παγκρατίου Αθλήματος Δίου Πιερίας ΑΛΚΗ. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Δ.Α.Κ. Λιτοχώρου «Πύρρος Δήμας» το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιουνίου.

Ώρα έναρξης των αγωνισμάτων 10:00 π.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Όπως τονίζει η Ιωάννα Καραλέξη, «από το 2011 που ξεκίνησε η διοργάνωση στην Πιερία, υπήρξε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή από τον κόσμο, που αγκάλιασε τους αγώνες που πλέον αποτελεί έναν θεσμό που τον στηρίζουν οι αθλητές, οι προπονητές του αθλήματος αλλά και οι τοπικοί φορείς». Μάλιστα, προσθέτει, αυτό συμβαίνει καθώς όλο και περισσότεροι στρέφονται προς το παγκράτιο, το οποίο πλέον είναι αναγνωρίσιμο ως άθλημα, και ανακαλύπτουν τη μαγεία μιας πολεμικής τέχνης που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα.

Εξάλλου , το παγκράτιο είναι αναγνωρισμένο ως άθλημα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και έχει τα προνόμια των ολυμπιακών αθλημάτων. «Στόχος και προσπάθεια όλων και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μελλοντικά το παγκράτιο να ενταχθεί στα ολυμπιακά αθλήματα», υπογραμμίζει η κ. Καραλέξη, λέγοντας πως σήμερα συμμετέχουν περισσότερες από 40 χώρες και η ορολογία που χρησιμοποιείται είναι στην αρχαία ελληνική γλώσσα

Μετά από τα 10 έτη το παιδί που έχει επιλέξει το παγκράτιο ως άθλημα μπορεί να συμμετέχει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, ενώ μετά από τα 14 και μετά από  διάκρισή του σε αυτούς μπορεί να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα και παράλληλα από την ηλικία των 15 ετών και πάνω μπορεί να πάρει μόρια για την εισαγωγή του στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

«Καλούμε όλο τον κόσμο να στηρίξει και τη φετινή διοργάνωση των Ολυμπίων με στόχο να στηρίξουμε και τον αθλητισμό τουρισμό καθώς έρχονται αθλητές από όλη την Ελλάδα που δίνουν ένα ετήσιο αθλητικό ραντεβού στον Όλυμπο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ιωάννα Καραλέξη.

Το Σωματείο «Αλκή Δίου»

Το σωματείο ιδρύθηκε το 2009 με έδρα αρχικά την Καρίτσα και από το 2013 το Λιτόχωρο. Είναι αναγνωρισμένο από την Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος, την Ελληνική Φίλαθλο Ομοσπονδία JU JITSU  και την Ελληνική Ομοσπονδία OKINAWA TE TAI KARATE και έχει Ειδική Αθλητική Αναγνώριση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Οι αθλητές του σωματείου με την αρωγή της προπονήτριάς τους Ιωάννας Καραλέξη, συμμετέχουν από την ηλικία των 6 ετών σε όλα τα διασυλλογικά, πανελλήνια και διεθνή πρωταθλήματα και έχουν διακριθεί τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο τιμώντας τα ελληνικά χρώματα και κατακτώντας μέχρι και την 1η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Σήμερα στην έδρα του στο Λιτόχωρο αλλά και στο νέο τμήμα του στον Πλαταμώνα, αριθμεί πάνω από 90 ενεργά μέλη όλων των ηλικιών.

Το 2016 , ήταν μία ακόμη επιτυχημένη χρονιά για το σωματείο "Αλκή". Το  Νοέμβριο στο Παγκόσμιο  Πρωτάθλημα Παγκρατίου  Αθλήματος που διεξήχθη στην πόλη Eboli της Ιταλίας συμμετείχαν με την εθνική ομάδα οι αθλητές Χάνδρος Θεόδωρος,  Τσιουρλή Αικατερίνη-Ραφαέλα, Γραβάνης Μιχαήλ, ο Ρίζος Γεώργιος και  Καραγκιόζη Ευφραξία-Κορίνα, κατέκτησαν συνολικά 2 Χρυσά,

  • 1 Ασημένιο και 1 Χάλκινο Μετάλλιο. Αναλυτικά:
  • Χάνδρος Θεόδωρος 1 Χρυσό, 1 Ασημένιο &1 Χάλκινο μετάλλιο
  • Τσιουρλή Αικατερίνη-Ραφαέλα 1 Χρυσό μετάλλιο
  • Γραβάνης Μιχαήλ-Κωνσταντίνος 5η θέση
  • Καραγκιόζη Ευφραξία-Κορίνα 5η θέση
  • Ρίζος Γεώργιος 5η θέση

Το 2017,  για τη νέα αγωνιστική χρονιά, οι αθλητές προετοιμάζονται για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Αθήνα με στόχο την πρόκρισή τους στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα  Παγκρατίου  Αθλήματος που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Λακωνία.

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.