Menu

«Αν ξέρουμε το σωστό και δεν το κάνουμε είναι σαν να συμμετέχουμε στο κακό που έρχεται»

kakalopoulou syne2

Η Γεωργία Κακαλοπούλου μιλά στο e-pieria για τους «Έκπτωτους φύλακες» στη Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

 Με αφορμή της παρουσίασης του νέου βιβλίου της «Έκπτωτοι φύλακες», στο  αναγνωστικό κοινό της Πιερίας,  στις 10 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών, κουβέντιασα με τη συντοπίτισσα και ομότεχνη Γεωργία Κακαλοπούλου. Για να πάρετε ένα άρωμα από το μυστηριακό τοπίο που τυλίγει τους ήρωες της.

Συνέντευξη στη Μάγδα Παπαδημητρίου - Σαμοθράκη

Αγαπητή Γεωργία Κακαλοπούλου σ’ ευχαριστώ για την συνέντευξη που μου παραχωρείς για λογαριασμό του e-pieria. Τη μοναδική ενημερωτική ιστοσελίδα που έχει Πύλη στον Πολιτισμό. Πότε έγινε το κλικ για τη φανταστική λογοτεχνία και τι ακριβώς είναι η λογοτεχνία του φανταστικού για να γνωρίζουν οι αναγνώστες ;

Αγαπητή ομότεχνη και φίλη, Μάγδα Παπαδημητρίου, ευχαριστώ από καρδιάς για την τιμή που μου κάνεις να με φιλοξενήσεις στη στήλη σου,  στο e-pieria. Δεν ξέρω αν πρέπει να θέσω κάποιο χρονικό σημείο κατά το οποίο μου δόθηκε η έμπνευση για να γράψω φανταστική λογοτεχνία, γνωρίζω όμως πως αυτό συνέβη από επιθυμία και αγάπη. Αγάπη προς την ελληνική μυθολογία και την ιστορία μας, προς τη συγγραφή και τη δημιουργία κι επιθυμία να δώσω το δικό μου στίγμα επάνω σε αυτή την κατηγορία, να μιλήσω ως ελληνίδα για ό,τι είναι ελληνικό, να εξυμνήσω ό,τι λατρεύω. Η λογοτεχνία του φανταστικού είναι η δημιουργία μιας ιστορίας ή ενός κόσμου όπου δε μπορεί πάντοτε να επεξηγηθεί με την άνευρη και πεζή λογική. Πολλές φορές, τα όρια ανάμεσα σε λογική και φανταστικό είναι τόσο συγκεχυμένα που γίνονται ένα και το αυτό.

 Από το Εδιμβούργο της Σκωτίας στον Όλυμπο, το αρχαίο Δίον, το Λιτόχωρο και τον Πλαταμώνα. Η φανταστική λογοτεχνία σηκώνει διακτινισμό ;

Αυτή που ‘σηκώνει’ διακτινισμό όσον αφορά την συγγραφή, τις ιστορίες και τις τοποθεσίες είμαι εγώ, με υπογραφή και βούλα!

Τι συμβολίζει για σένα το αρχαίο Δίον και το μυθικό βουνό των Θεών;

Πατρίδα, ιστορία, μύθο, μυστήριο, πνεύμα και πολιτισμό… Έμπνευση!

Υπάρχουν πολλά φιλοσοφικά ψήγματα αλλά και γρίφοι στο βιβλίο. Τα θεώρησες απαραίτητα να υπάρχουν μέσα στο βιβλίο;

Οι απόρροιες ενός νου που ψάχνει μονίμως για την αλήθεια και ό,τι ανακαλύπτει  το καταθέτει στα κείμενα του, θεωρώ πως είναι χαρακτηριστικό της γραφής μου. Οι γρίφοι ήταν άκρως απαραίτητοι για την ψυχική και πνευματική ‘αναζήτηση’ των ηρώων μου και το κομμάτι της περιπέτειας στο Έκπτωτοι Φύλακες.

 Τιτάνες,  Απεσταλμένοι ή αλλιώς θεοί των Ελλήνων, οι Φύλακες ή αλλιώς οι αστυνόμοι των Αθανάτων, οι Υποχθόνιοι, οι Σπηλαίοι, οι Νύμφες, τα Ξωτικά, η Καστανή. Η Βριμώ, ο Εεβενήλ, ο Γκάμπριελ μπερδεύονται με τον  Φοίβο Απόλλωνα  και την  Πανδώρα. Η διεκδίκηση της αγάπης είναι το κεντρικό μήνυμα.  Ποιες άλλες αξίες και ιδανικά διακρίνονται μέσα στους Έκπτωτους φύλακες;

 Αλήθεια, πίστη, θυσία, έρωτας, αυτογνωσία και πολλά ακόμη που θα αφήσω στους αναγνώστες μου να τα ανακαλύψουν μόνοι του σελίδα τη σελίδα.

Μας ταξίδεψες, ο λόγος ρέει, οι εικόνες γαληνεύουν και η φαντασία στο ζενίθ. Το ταξίδι έχει περισσότερη αξία για σένα ή ο προορισμός; Παλεύουμε μέσα μας για να διορθωθούμε;  Στη τελική, οι σημερινοί νεοέλληνες κάνουμε αυτοκριτική;

 Θεωρώ πως στο συγκεκριμένο βιβλίο, ταξίδι και προορισμός έχουν ακριβώς την ίδια αξία και σημαντικότητα. Η πορεία είναι γεμάτη ανατροπές, μεταμορφώσεις, αποκαλύψεις και μηνύματα όπως ακριβώς και ο προορισμός στον οποίο καταλήγει ο αναγνώστης. Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι να αντικρίζουν τα λάθη τους να τα γνωρίζουν αλλά να αποφεύγουν την αυτοκριτική και κατά συνέπεια τη βελτίωση και οι έλληνες δεν αποτελούν εξαίρεση αυτού του κανόνα.

 «Πρέπει να κάνεις υποχωρήσεις, πρέπει να προσφέρεις, να συμβιβάζεσαι και να μικραίνεις το εγώ σου καθώς στην αγάπη υπάρχει κυρίως το εμείς…. Ή αγάπη είναι δύναμη και θυσία…»  Νομίζεις ότι μπορεί να γίνει πράξη; Πίστευα πώς με τη κρίση θα γίνουμε μαζί. Καμιά θυσία για την αγάπη (ρατσισμός-φασισμός). Τι πιστεύεις;

Πιστεύω πως υπάρχουν άπειρα παραδείγματα της μεγάλης αυτής αλήθειας, πρακτικά και καθημερινά.  Είναι αθόρυβα, αόρατα και ντροπαλά γιατί η αγάπη δεν γνωρίζει από φανφάρες και παρελάσεις. Επίσης κρύβονται γιατί σιχαίνονται να συνυπάρχουν με το παραφουσκωμένο τίποτε και την κενότητα των σχέσεων του σήμερα. Φωνές μίσους και μισαλλοδοξίας υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντοτε καθώς άνθρωπος και ατέλεια πάνε χέρι χέρι. Όμως εμείς έχουμε το κλειδί για να αλλάξουμε τα πάντα. Καθένας μας σαν μονάδα εξαρχής.

Έχω ακούσει από πολλούς ότι τα παιδιά είναι σκληρά. Πιστεύεις ότι υπάρχει ατομική και συλλογική ευθύνη;

Τα παιδιά δεν γνωρίζουν να υποδύονται Δε κατέχουν προσωπεία. Σκέφτονται και πράττουν με βάση το ένστικτο, με την αλήθεια και το παράδειγμα που τους έδειξαν οι γονείς τους, γαλουχούνται με την εικόνα της κοινωνίας στην οποία μεγαλώνουν. Ναι, ευθυνόμαστε για το χτίσιμο του χαρακτήρα των παιδιών μας, ατομικά και συλλογικά.

Τα βιβλία είναι ο παράδεισος όπου τα μηνύματα που απορρέουν από αυτά είναι ικανά να κάνουν τον κόσμο μας ομορφότερο. Τι θα έλεγες σ’ αυτούς που δεν τα έχουν αγγίξει λέγοντας ότι  είναι παραμύθια της Χαλιμάς;

Δεν ξέρω πώς να μιλήσω σε αυτού του είδους των ανθρώπων και πώς να τους εξηγήσω την φτώχια τους...

Είναι ευθύνη της πολιτείας, της Παιδείας, κι ακόμη πιο βαρύτερη ευθύνη των εκπαιδευτικών και του συστήματος εκπαίδευσης που ακολουθούν, που το μεγαλύτερο ποσοστό των ελλήνων δεν αγγίζει τους θησαυρούς, τις λάρνακες της γνώσεις, του πολιτισμού και της αυτοεξέλιξης, που είναι τα βιβλία. Δε μπορούμε να χαρακτηρίζουμε τους εαυτούς μας απόγονους των αρχαίων ελλήνων όταν δεν αγαπάμε την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, του προβληματισμού, της φαντασίας και της πνευματική δύναμης που προσφέρουν τα βιβλία, όχι των απλά των μαθηματικών και της φυσικής αλλά της φιλοσοφίας, της λογοτεχνίας, της ποίησης.

Έχεις εκδώσει τα βιβλία σου σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους όπως του Λιβάνη και της Ωκεανίδας. Έχεις την αποδοχή του αναγνωστικού κοινού που σε παρακολουθεί από την αρχή της συγγραφικής σου καριέρας. Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας; Πώς κατάφερες να σπάσεις τα σύνορα του νομού μας;

Αγάπη, επιμονή, αυτοκριτική, εργασία, έρωτας…

Θα ήθελα να μας ενημερώσεις για την παρουσίαση σου ώστε να έρθουν οι αναγνώστες σου να σε ακούσουν. Γιατί στο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου και  ποιοι θα μιλήσουν για το έργο σου.

Μου δίνεις πραγματικά την ευκαιρία να ευχαριστήσω από καρδιάς το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Δίου Ολύμπου, τον πρόεδρο, εμπνευστή και αρχιτέκτονα του Γρηγόρη Παπαχρήστου, την εξαιρετική και δραστήρια Μαρία Γκριμούλα και τον ομότεχνο έφορο Λογοτεχνίας και Εικαστικών Θάνο Κόσυβα, για την πρόταση και την τιμή να διοργανώσουν μια μεγάλη παρουσίαση για το Έκπτωτοι Φύλακες κι εμένα. Η παρουσίαση θα γίνει στις 10 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 μμ, στην καταπληκτική αίθουσα του πρώην Δημαρχείου Κονταριώτισσας.  Δίπλα μου και για το βιβλίο θα μιλήσει η υπέροχη συγγραφέας και φίλη  Δομινίκη Καράντζιου και αποσπάσματα θα διαβάσει με την στεντόρεια φωνή του ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γεώργιος Χανδόλιας. Την παρουσίαση θα επενδύσει με τραγούδια η υπέροχη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών της Ν. Εφέσου «Ηράκλειτος», υπό της διεύθυνση της εξαιρετικής μουσικού Μαρίκας Φωτοπούλου.

Κλείνοντας και ευχαριστώντας σε, τι άλλο θα περιμένουμε ακόμη από τη Γεωργία Κακαλοπούλου;

Από το φανταστικό θα πάμε στο πραγματικό, το ρομαντικό, το εξωτικό, το βαθιά ανθρώπινο… αυτά σας τάζω! Χίλια ευχαριστώ για την υπέροχη συνέντευξη!

Πιο πολλά θα ακούσετε στην παρουσίαση του βιβλίου «Έκπτωτοι φύλακες» από την ίδια συγγραφέα.

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.