gougourelaslaw

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί διαρκώς μείζον θέμα των παγκόσμιων τεκταινομένων και κινεί τα νήματα πολλαπλών γεωπολιτικών εξελίξεων. Ένα κρίσιμο και μετέωρο, όμως, ζήτημα σχετικά με αυτόν είναι η ‘‘χωροταξική επεκτατικότητα’’ που ενδέχεται να προσλάβει. Έτσι, πολλοί λένε ότι τα Βαλκάνια αποτελούν πιθανή ‘‘λεκάνη υποδοχής’’ του αντίκτυπου της ρωσικής εισβολής και χωρικό καμβά εκδίπλωσης νέων συρράξεων. Μάλιστα, δεδομένου ότι ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα θρυλείται ότι αυτά αποτελούν την ‘‘πυριτιδαποθήκη’’ της Ευρώπης, ο φόβος για μια ευρύτερη μεταδοτική αναζωπύρωση της κρίσης και εδώ, αιωρείται ήδη ανησυχητικά στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της περιοχής.

zarotisdion

του Διονύση Ζαρώτη

Εσύ, φίλη και φίλε, που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει η επιβίωση. Τι σημαίνει να πηγαίνεις στο σούπερ-μάρκετ και να τρέμει το φυλλοκάρδι σου. Τι σημαίνει να ψάχνεις για δανεικά, για να πληρώσεις τον λογαριασμό του ρεύματος, το ενοίκιο ή τις ασφαλιστικές εισφορές σου. Πόσο μακρινό όνειρο μοιάζει το να φουλάρεις βενζίνη το αμάξι σου. Ξέρεις τι σημαίνει να μην μπορείς να βρεις το δίκιο σου, όταν σε τραμπουκίζουν στον χώρο εργασίας σου ή σε αφήνουν απλήρωτο. Ξέρεις ότι με πολιτική ευθύνη το δημόσιο νοσοκομείο ξεχαρβαλώθηκε, το δημόσιο σχολείο υποβαθμίστηκε και το μέλλον των παιδιών σου, αν δεν έχουν ήδη μεταναστεύσει, σε προβληματίζει. Αν είσαι νέος, μεσήλικας ή ηλικιωμένος, δεν έχει καμία σημασία: δεν θέλεις κανένας να παίζει με την αξιοπρέπειά σου και των δικών σου ανθρώπων.

gougourelaxris

Του Χρήστου Γκουγκουρέλα

Το Συνέδριο ενός πολιτικού φορέα συνιστά εκείνο το καθοριστικό θεσμικό forum όπου αυτός ‘‘ζυμώνεται’’ ιδεολογικά, προσδιορίζεται ή και αναπροσανατολίζεται πολιτικά και εξωτερικεύει προς την κοινωνία τον παλμό του.

xailatzidou gnsl

της Γνωσούλας Χαϊλατζίδου

Οι λογαριασμοί της ενέργειας έχουν φτάσει στα ύψη. Με τη διαβόητη πλέον “ρήτρα αναπροσαρμογής” πληρώνουμε διπλάσια και υπερδιπλάσια για το ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με πέρυσι. Την τιμή του ρεύματος, που είναι συνδεδεμένη με την τιμή του φυσικού αερίου, καθορίζει και αναπροσαρμόζει (μόνο προς τα πάνω τον τελευταίο καιρό) το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Οι λογαριασμοί έρχονται φουσκωμένοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Ευρώπης. Όχι όμως σε όλες τις χώρες.

xailatzidou h

της Γνωσούλας  Χαϊλατζίδου

μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας πληγώνει κάθε μέρα. Μας πληγώνει το δράμα όσων βλέπουν τα σπίτια τους να βομβαρδίζονται και τις πόλεις τους να καίγονται. Το δράμα των γυναικών που στέλνουν τους γιους και τους άντρες τους στο μέτωπο μας πληγώνει διπλά, ειδικά όσες έχουμε χάσει συγγενείς σε πολέμους. Το δράμα των Ουκρανών που ξεριζώνονται βίαια από τον τόπο τους μας πληγώνει αβάσταχτα.

mnimeiosstathmos

Η επέτειος της εκτέλεσης των ομήρων στο Σ. Σταθμό Κατερίνης

   «Η μνήμη και η ιστορία της πόλης συγκροτείται (και) μέσα από τα μνημεία της». Σε κάποιες περιπτώσεις τα μνημεία είναι οι ίδιες οι πόλεις ενώ πάντοτε επιβάλλονται στο χώρο και  σηματοδοτούν τον τόπο. Όταν συνδέονται με επετείους και τελετές που αναπαριστούν γεγονότα χαραγμένα βαθιά στη συλλογική μνήμη ζωντανεύουν, καθώς οι λόγοι, οι φιλαρμονικές  και τα στεφάνια οργανώνουν ένα θέατρο μνήμης και λήθης. Μνήμης για όσα επισημαίνουν και λήθης για αυτά που παραλείπονται.

Σελίδα 1 από 14

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Image
Image