Νοέμβρης 1943: Η αγωνιζόμενη Κατερίνη πληρώνει βαρύ φόρο αίματος για την αντίσταση στο ναζισμό

noembris1943

Στις 15-11-1943  συμπληρώνονται 77 χρόνια από την ομαδική εκτέλεση 20 ή 22 πατριωτών στην Κατερίνη. Τότε οι γερμανικές ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στην Κατερίνη εκτέλεσαν 20 ή 22 πατριώτες στο αεροδρόμιο Κατερίνης (Ανδρομάχη) ως αντίποινα για την εκτέλεση του συνεργάτη των γερμανών μεγαλο-μαυραγορίτη- εθνικιστή Μανιάτη από ομάδα κρούσης του Ε.Λ.Α.Σ.

Οι εκτελεσμένοι, τα ονόματα των οποίων ξέρουμε, ήσαν: 

Αρσενιάδης Αναστάσιος, (από την Περίσταση)

Γιαννακογιώργος Ανδρέας (δάσκαλος, διευθυντής στο 5ο δημοτικό σχολείο Κατερίνης)

Ερμείδης Γεώργιος

Ερμείδης Νικόλαος

Θεοδωρίδης Νικόλαος

Θεολόγος Ευάγγελος,

Καμπουριδης Θεόφιλος

Καπώνης Δημήτριος (από την Περίσταση) 

Κοκαλας Αναστάσιος

Μαρινόπουλος

Παναγιωτίδης Τριαντάφυλλος,

Παπαλεξάντρου Γεώργιος,

Παρλίτσης Δημήτριος

Σιαφας Βασίλειος

Σιδηρόπουλος Πολύδωρος

Σκλιοπίδης Δημήτριος

Τσατούρας Γεώργιος

Τσομπανίδης Σπύρος

Χαντόγλου Κώστας

Στις 26-11-1943 εκτελέστηκαν στον ίδιο τόπο 5 πατριώτες. Οι εκτελεσμένοι ήσαν :

Ηλιάδης Ιωάννης ή Γεώργιος,

Τσατούρας Δημήτριος,

Τοπαλίδης Χρήστος

Σειτανιδης Θεόδωρος

Τσαμπέρας Αθανάσιος .

Μια μέρα μετά , 27-11-1943, εκτελέστηκαν 3 κάτοικοι της Πιερίας που ήσαν κρατούμενοι στο στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» στη Θεσσαλονίκη,  Παπάς Γεώργιος από τη Μηλιά, Ξάνθος Κώστας και Κούλας Νικόλαος.

Οι πιο πάνω εκτελέσεις υλοποιούνταν με βάση τις πιο κάτω διαταγές:

«Ο εχθρός στον σημαντικό αγώνα χρησιμοποιεί φανατικούς κομμουνιστικά εκπαιδευμένους μαχητές… Αν ο αγώνας αυτός κατά των συμμοριών τόσο στην Ανατολή όσο και στα Βαλκάνια δεν διεξαχθεί με τα πιο ωμά μέσα, τότε σε σύντομο διάστημα δεν θα επαρκούν πια οι διαθέσιμες δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανούκλα… Για αυτό ο στρατός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση σε αυτόν τον αγώνα να χρησιμοποιεί χωρίς περιορισμό επίσης και κατά γυναικών και παιδιών κάθε μέσο αρκεί μόνο αυτό να οδηγεί σε επιτυχία...».  (Διαταγή του Χίτλερ 16 Δεκέμβρη 1942)

 Ο αντιστράτηγος Λερ (αναπληρωτής στρατιωτικού διοικητή νοτιοανατολικής Ευρώπης) δίνει ακριβείς οδηγίες για τις εκτελέσεις και τις καταστροφές των χωριών.

«Ο Φύρερ διέταξε ενιαία αντίμετρα κατά του Κομμουνιστικού κινδύνου στη νότια Ανατολή …Αν δεν μπορούν να βρεθούν τέτοιοι συνένοχοι τότε πρέπει να συλλαμβάνονται πρόσωπα που χωρίς να έχουν σύνδεση με τη συγκεκριμένη πράξη ωστόσο πρέπει να θεωρηθούν συνυπεύθυνοι. Συνυπεύθυνοι είναι κατά πρώτο λόγο τέτοια πρόσωπα που ασπάζονται τον κομμουνισμό» (22-12- 1943)1.

Οι περισσότερες από τις παραπάνω εκτελέσεις έγιναν με τη συνεργασία των ελλήνων ναζιστών (εθνικιστών) με τους γερμανούς κατακτητές.

Η Π.Ε.Α.Ε.Α.-Δ.Σ.Ε. (παράρτημα Κατερίνης) θα αγωνιστεί ώστε να μην ξεχαστεί η θυσία των ελλήνων πατριωτών και θα κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να τιμηθεί η μνήμη τους.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Στα πλαίσια αυτής της απόφασης αντιπροσωπεία του Δ.Σ. επισκέφθηκε τον αστυνομικό διοικητή Πιερίας τον Ιούλιο του 2021 και του επέδωσε υπόμνημα με τα ονόματα και τις φωτογραφίες δύο χωροφυλάκων που υπηρέτησαν στην Κατερίνη τη δεκαετία του 1930 οι οποίοι έπεσαν υπερασπιζόμενοι την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία από την γερμανική ναζιστική κατοχή. Η θυσία τους είναι σχεδόν άγνωστη και ποτέ δεν έχουντιμηθεί γι αυτήν.

Τα πρόσωπα αυτά ήταν ο 1) Πουλικίδης Λεωνίδας,  μαχητής του Ε.Λ.Α.Σ. ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη που έδωσε ο Ε.Λ.Α.Σ. με τους Γερμανούς κατακτητές στην περιοχή του αεροδρομίου στις 8 Ιούνη 1944.

Και 2) ο Καμπουρίδης Θεόφιλος 36 χρόνων, μέλος του Ε.Α.Μ. ο οποίος εκτελέστηκε στο αεροδρόμιο Κατερίνης τις 15-11-1943 μαζί με άλλους 21 συμπολίτες μας από τις κατοχικές δυνάμεις .

Σκοπός της επίδοσης ήταν να γίνει γνωστό στην υπηρεσία και στο προσωπικό  η θυσία των πιο πάνω αγωνιστών τόσο για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του αγώνα που έδωσε η Εθνική Αντίσταση κατά του ξένου κατακτητή όσο και για την διάδοση της  πατριωτικής τους στάσης.

Για να τιμηθεί η θυσία των δύο αυτών των πατριωτών θα μπορούσε να γίνει μία τελετή  και η ανάρτηση των φωτογραφιών τους με ένα σύντομο βιογραφικό και μία μαρμάρινη πλάκα  σε εμφανές  σημείο στην υπηρεσία.

Η αντιπροσωπεία επέδωσε το υπόμνημα και στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πιερίας με την οποία δεν έγινε δυνατό να πραγματοποιηθεί συνάντηση.

1.Μ. Ζέκεντορφ «Η Ελλάδα κάτω από τον Αγκυλωτό σταυρό» , σελ. 157,217.

Π.Ε.Α.Ε.Α.-Δ.Σ.Ε. (παράρτημα Κατερίνης)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Image
Image