Menu

«Στο κόκκινο τ’ ουρανού»: Σπουδή στην ιστορία των ξενιτεμένων αυτού του κόσμου

 

Το ιστορικό μυθιστόρημα της Μάγδας Παπαδημητρίου – Σαμοθράκη «Στο κόκκινο τ΄ ουρανού, με επίκεντρο μία ερωτική ιστορία και φόντο τους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 22 Νοεμβρίου, στην Κατερίνη, στο χώρο του θεάτρου Μώ.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που καταπιάνεται με ζητήματα όπως η κοινωνική ανισότητα, η νοσταλγία για τις λησμονημένες πατρίδες και αφορά στην τραγωδία των ξενιτεμένων όλου του κόσμου. «Στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Χότζα καταλαμβάνει την εξουσία στην Αλβανία, κι αυτό είναι καταστροφικό για την ελληνική μειονότητα. Τα σύνορα κλείνουν, και στα χρόνια που ακολουθούν, οι εκτελέσεις, η εξορία και ο βασανισμός των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου γίνονται καθημερινό φαινόμενο.

Ένα ζευγάρι καταφέρνει να δραπετεύσει από την κόλαση. Βρίσκουν καταφύγιο στην Τήνο, όπου με σκληρή δουλειά καταφέρνουν να ορθοποδήσουν. Ο γιος τους ερωτεύεται την Αντιγόνη, κόρη μιας παλιάς αρχόντισσας του νησιού, αλλά ο ρατσισμός θα σταθεί εμπόδιο στη σχέση τους. Θα καταφέρει άραγε η αγάπη να ξεπεράσει τις δυσκολίες;». Αυτά αναφέρει η ίδια η συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της, δίνοντας μία πρόγευση για το περιεχόμενό του.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα βίντεο με αποσπάσματα από το βιβλίο και εικόνες από τους τόπους που διαδραματίζεται η υπόθεση του βιβλίου. Τη φιλολογική ανάλυση του βιβλίου έκανε η φιλόλογος Γιώτα Παπαδοπούλου και τη συζήτηση συντόνιζε η εκδότρια των εκδόσεων Πνοή Κάκια Ξύδη. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν οι ηθοποιοί Λένα Αποστολίδου και Κώστας Μυστακίδης. 

Στην ανάλυσή της η Γιώτα Παπαδοπούλου εστίασε μεταξύ άλλων στις ενότητες του βιβλίου σημειώνοντας ότι «η Μάγδα Παπαδημητρίου συνθέτει τους χαρακτήρες, συνθέτει τον καμβά του μυθιστορήματός της με φόντο την ιστορία, που αναπόφευκτα επηρεάζει τις ζωές των ηρώων της σε μια αλληλουχία δράσεων και αντιδράσεων και παράλληλα, αποτυπώνει την αγάπη της για τον άνθρωπο που δοκιμάστηκε στη δίνη των μεγάλων καταστροφικών γεγονότων που πέρασε η ανθρωπότητα».

Αναφερόμενη στην ιστορία τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συγγραφέας «με γλαφυρή, ώριμη πένα και με μαεστρία στήνει το μύθο πάνω στα λάθη που σημαδεύουν τον άνθρωπο» και συνθέτει την ιστορία της μέσα από μια συγκλονιστική πορεία με συγκρούσεις, με αλήθειες, με πλούσιο συναισθηματισμό και με αγάπη.  «Πρόκειται για μια εξαιρετικά καλογραμμένη λογοτεχνία, που εμένα κατάφερε να με συγκινήσει αρκετές φορές κατά την ανάγνωση και παράλληλα να μου διδάξει κομμάτια της ιστορίας των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου, που αγνοούσα μέχρι τώρα. Φαίνεται ότι για τη συγγραφέα, η ιστορία παίζει ουσιαστικό ρόλο καθώς επίσης φαίνεται να διέθεσε σημαντικό χρόνο για την ιστορική έρευνα. Τοποθετεί τους ήρωες σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο για να πρωταγωνιστήσει η ιστορία και να κυλήσει στην πλοκή του βιβλίου αυτόματα και συνειδητά όπως αρμόζει σ’ ένα ιστορικό μυθιστόρημα», ανέφερε η Γιώτα Παπαδοπούλου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και με παρεμβάσεις των παρευρισκόμενων φίλων και αναγνωστών και η συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Οι φωτογραφίες της εκδήλωσης είναι του Παναγιώτη Φτάρα

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.