«Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» | μια καταπληκτική φαρσοκωμωδία στο θέατρο Πήγασος

Η θεατρική παράσταση «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» έκανε ήδη πρεμιέρα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη σκηνή του Θεάτρου Πήγασος, αναδεικνύοντας μία ακόμη επιτυχημένη επιλογή του τοπικού καλλιτεχνικού σχήματος για τη χειμερινή θεατρική σεζόν.

Πρόκειται για μια καταπληκτική φαρσοκωμωδία του Άκη Δήμου, που έκανε επιτυχία σε μεγάλες σκηνές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και επελέγη από τα στελέχη του θεάτρου να ενταχθεί στο προσεγμένο και ποιοτικό πρόγραμμα παραστάσεων του Πήγασου, κάτω από τη σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Μπαλιάκα.

Ο Άκης Δήμου τοποθετεί μια οικογένεια που σε πολλά σημεία μάς θυμίζει αυτή της ταινίας του Ντίνου Δημόπουλου «Μια τρελή-τρελή οικογένεια», σε έναν κόσμο όπου κανείς δεν δείχνει να ξαφνιάζεται με τίποτα, κανείς δεν αντιδρά, δεν ενδιαφέρεται για τον Άλλο. Όπως σημειώνει ο Γιώργος Μπαλιάκας, πρόκειται ουσιαστικά για μία σπιρτόζικη και ανάλαφρη φαρσοκωμωδία χαρακτήρων και καταστάσεων, για ένα κείμενο με γρήγορο ρυθμό που ενώ  καυτηριάζει πολύ σοβαρά θέματα, το κάνει με ανάλαφρο τρόπο που δεν βαραίνει την παράσταση.

«Στην παράσταση κανείς δεν σοκάρεται, δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα και αν συμβεί αυτό είναι πρόσκαιρο, επιδερμικό και στιγμιαίο.  Αυτό συμβαίνει και στην πραγματικότητα, καθώς πολλές φορές ασχολούμαστε πολύ επιδερμικά με ένα σοβαρό ζήτημα και δίνουμε μία διαρκή έμφαση στην καθημερινότητα», λέει μεταξύ άλλων.

Για τον Γιώργο Μπαλιάκα το κείμενο σατιρίζει την κοινωνική και πολιτική ελίτ, αλλά και την υποκρισία που μαστίζει όλους μας, καθώς για τους περισσότερους από εμάς στόχος είναι να φτάσουμε στο επίπεδο ζωής της ελίτ. «Μας χαρακτηρίζει μία λιμνάζουσα κατάσταση στη ζωή μας, μία υποτιθέμενη προοδευτικότητα που αρκείται μόνο στην κατανάλωση προϊόντων. Στην πραγματικότητα είμαστε βαλτωμένοι, καθώς δεν έχουμε ουσιαστική σχέση με τους ανθρώπους. Είναι αυτή η κρίση των σχέσεων, οι στερεότυπες αντιλήψεις που κυριαρχούν, οι αναχρονιστικές ρατσιστικές και σοβινιστικές απόψεις που στρέφονται κατά του «ξένου», του διαφορετικού».

«Αυτό προσπαθήσαμε να το δώσουμε στην παράστασή μας», τονίζει ο σκηνοθέτης, προσθέτοντας να ορίσουμε με ακρίβεια και το χιούμορ του Δήμου «αυτή τη μετάβαση από τη σοβαρότητα – σοβαροφάνεια στην ελαφρότητα, που αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά της παράστασης». Συγχρόνως, επέλεξαν μία πιο μινιμαλιστική προσέγγιση, αποφεύγοντας τη ρεαλιστική παρουσίαση, χρησιμοποιώντας αφαιρετικά σκηνικά. 

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Μπαλιάκας σκηνοθετεί μία αμιγή κωμωδία, μετά τις δύο παραστάσεις,  «Η Μεταμόρφωση» του Φραντς Κάφκα και «Η Φαλακρή τραγουδίστρια» του Ευγένιου Ιονέσκο, που ανέβηκαν με επιτυχία τις δύο προηγούμενες σεζόν. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους στον Πήγασο, που με εμπιστεύθηκαν για ακόμη μια φορά. Ιδιαίτερα , τη βοηθό σκηνοθέτη Σοφία Αγαθαγγελίδου που τη χαρακτηρίζει η συνέπεια, η υπευθυνότητα, η λεπτομέρεια και η ανταπόκρισή της πλήρως στις δικές μου παρατηρήσεις που οδήγησε σε αυτό το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα».

Σκηνοθεσία: Γιώργης Μπαλιάκας

Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Αγαθαγγελίδου

Σκηνικά/Κοστούμια: Βέτα Χαΐλατζίδου

Φωτισμοί:  Κώστας Παπουτσίδης

Χειρισμός φώτων & ήχου: Κώστας Παπαδόπουλος

Δημιουργία  Προγράμματος/Αφίσας: Κώστας Μπαλιάκας

Μακιγιάζ:  Όλγα Παπανάκου

Διανομή

Ιοκάστη: Άννα Γκούντα

Ρωμύλος: Χάρης Αμανατίδης

Γιούρι: Λάζαρος Τσορμπατζίδης

Στέφανος: Αντώνης Καρράς

Κάτια:  Πωλίνα Γώγου

Κοσμάς: Διονύσης Ζαρώτης

Νάντια: Χριστίνα Μπομπόλη

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο  στις  21:00’   &   Κυριακή  στις  20:00’

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό:    8 €  

                                 Εκπτωτικό:  5 €  (*)

                                (*): (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων) & ομαδικό (πάνω από 10 άτομα).

Κρατήσεις θέσεων: Τηλέφωνο 23510.74371

Θέατρο ΠΗΓΑΣΟΣ:  Αγ. Αικατερίνης 16 – Κατερίνη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image
Image

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Image
Image