Οι φωτογράφοι απαθανατίζουν τις «Αντιθέσεις» στην Αστική Σχολή

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Φωτογραφίες: Στέλλα Χατζή

Μια πολύ ωραία φωτογραφική έκθεση με το τίτλο «Αντιθέσεις» εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου 21ης Απριλίου στην Αστική Σχολή. Πρόκειται για την ετήσια φωτογραφική έκθεση της Φωτογραφικής Ομάδας «Ίριδα» της Εστίας Πιερίδων Μουσών που εντάσσεται στα πλαίσια των Εαρινών Ημερών.

Το καλωσόρισμα έκανε ο έφορος της Φωτογραφικής Ομάδας Νίκος Τσάρδας ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών κ. Γρηγόρης Μητσοκάπας ο οποίος μίλησε με τα πιο όμορφα λόγια για την Ομάδα. Για τη δουλειά και το αποτέλεσμα της έκθεσης. Ο κ. Τσάρδας μίλησε για τη συμμετοχή των εκθετών, για τα έργα τους, για τη τιμητική συμμετοχή για πρώτη φορά μιας άλλης ομάδας από τη Θεσσαλονίκη η Out of Focus που έχει ιδιαίτερο φωτογραφικό ενδιαφέρον. Μίλησε για τις Αντιθέσεις, το θέμα της έκθεσης. Πώς δηλαδή εντόπισε ο κάθε φωτογράφος τις αντιθέσεις στο περιβάλλον του. Επίσης γνώρισε στο κοινό το βιογραφικό του προσκεκλημένου και φωτογράφου Βασίλη Καρκατσέλη και τον κάλεσε στο βήμα.

Μίλησε για τις σκέψεις του, τις τεχνικές των φωτογραφιών, έκανε τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις του στους φωτογράφους της Ομάδας. Το ενδιαφέρον κομμάτι της ομιλίας του ήταν η σύνδεση της φιλοσοφίας με τη φωτογραφία. Μας ομολόγησε πόσο πολύ τον επηρέασε ο Ηράκλειτος στη φιλοσοφία του έργου του. Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί, πάντων δε βασιλεύς. Και τους μεν θεούς έδειξε, τους δε ανθρώπους, τους μεν δούλους εποίησε, τους δε ελευθέρους. O πόλεμος  είναι προσφιλής μεταφορά στον Hράκλειτο. Ως δράση και αντίδραση αντίθετων δυνάμεων, εξασφαλίζει την αλλαγή, την τάξη και την αρμονία του κόσμου. Είναι η σύγκρουση ανάμεσα σε ζεύγη αντιθέτων εννοιών και καταστάσεων που φέρνει όμως την αρμονία. Πόλεμος και Ειρήνη, κρύο και ζεστό, φως και σκιά, ζωή-θάνατος. Επίσης και το «Πάντα ρει» Όλα κυλούν. Την επόμενη στιγμή το ποτάμι δεν θα είναι ποτέ το ίδιο. Πάντα στα έργα του αναζητά το κάτι άλλο, που δεν φαίνεται, που το ανακαλύπτει ο θεατής μόνος του.

Την όμορφη αφίσα της έκθεσης σχεδίασε ο Σάββας Κουκαρίδης.

Τα εγκαίνια έκλεισαν με όμορφη κλασσική μουσική με γνωστά διεθνή ακούσματα που μας χάρισαν ο Διονύσης Κουτουζίδης και η Κατερίνα Ελενίδου ενώ οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στο χώρο κρατώντας ένα ποτήρι κρασί που ήταν χορηγία της τοπικής Οινοποιίας Παπαγιαννούλη.

Θερμά συγχαρητήρια στη Φωτογραφική Ομάδα «Ίριδα» για τις προσπάθειες, τη δημιουργία και το αποτέλεσμα…

Βιογραφικό Βασίλη Καρκατσέλη

Γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο Αττικής το 1952 Παρακολούθησε και συνεχίζει με κάθε ευκαιρία να παρακολουθεί, μαθήματα ζωγραφικής, χαρακτικής και φωτογραφίας.Έχει παρουσιάσει τη χαρακτική και ζωγραφική του εργασία σε 11 ατομικές και πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Του έχουν απονεμηθεί για αυτήν 5 διπλώματα και έπαινοι.Τη φωτογραφική του εργασία έχει παρουσιάσει σε 33 διαφορετικές ατομικές (μερικές από τις οποίες τελούν υπό περιοδεία) και πάνω από 100 ομαδικές εκθέσεις.Έχει λάβει μέρος σε happenings, εγκαταστάσεις και ομαδικές δράσεις για τη διεύρυνση της επικοινωνίας του κοινού με το έργο τέχνης, αν και κινείται στο περιθώριο της διανομής τους.Ιδρυτικό μέλος στην ομάδα τοιχογραφιών της ΕΕΔΥΕ, έχει λάβει μέρος στην εκτέλεση, από το 1979, 28 τοιχογραφιών σε κοινόχρηστους χώρους διαφόρων πόλεων.Διετέλεσε παραγωγός ραδιοφωνικών πολιτιστικών εκπομπών, ενώ άρθρα του με θεωρητικά και κριτικά κείμενα για τη Φωτογραφία, την Αισθητική, την Τέχνη και τον Πολιτισμό, έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Έχει διοργανώσει καλλιτεχνικά σεμινάρια, διαλέξεις και σημαντικό αριθμό εκθέσεων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.Για την κοινωνική του δραστηριότητα εκλέγεται το 1982 Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου.Το 1984 αποσύρεται στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται κυρίως με την καλλιτεχνική φωτογραφία. (Τον απασχολεί τόσο η παραδοσιακή αντίληψη για αυτήν, όσο και το ταξίδι της πέραν των ορίων.)Το 1984 ιδρύει τη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ (γνωστή σε όλους σα ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ), το 1988 την πολυμορφική ομάδα ΦΩΤΟΔΡΑΜΑ και το 2001 την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.Κατά το παρελθόν εξέδωσε 24 τεύχη του περιοδικού ΦΥΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΦΩΣ, ενός θεωρητικού περιοδικού για την εκτός ορίων φωτογραφία, σταθερά στο πλευρό της σύγχρονης φωτογραφικής σκηνής της Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και σύμβουλος της Γκαλερί Φωτογραφίας ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.Σήμερα είναι πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Μέλος διάφορων δραστήριων καλλιτεχνικών ομάδων, εργάζεται για τη διάδραση των τεχνών.Διδάσκει φωτογραφία σε διάφορες σχολές.Υπάρχει σημαντική βιβλιογραφία για το έργο του, μέσα από δημοσιεύσεις και καταλόγους εκθέσεων.Παρουσίασε την εργασία του σε πολλούς χώρους και θεσμούς, και ανάμεσά τους στο Γαλλικό Salon, στο Βελιγράδι, τις Βρυξέλες, το Δουβλίνο, την Ισπανία, το Μεξικό, το Περού, την Κίνα, την Κωνσταντινούπολη πολλαπλώς, τις Φωτογραφικές Ημέρες του Κάουνας στη Λιθουανία, στο ‘Ευρωπαίοι Δημιουργοί στο Lotz της Πολωνίας, το Ουγγρικό Μουσείο Φωτογραφίας, τα Φεστιβάλ Marigrafia και Photovakation της Βουλγαρίας, την Biennale του Άμστερνταμ, την Phodar Bienniale, τη Φωτογραφική Συγκυρία και τη PHOTOBIENNALE, το Ίδρυμα Τσιχριτζή, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων Θεσσαλονίκης, το Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης, την 1η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης και σε πολλούς άλλους θεσμούς και χώρους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Image
Image