Από τον Φραντς Κάφκα στον Τάσο Λειβαδίτη

kafka leibaditis

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο της πολιτιστικής συνεργασίας με την τιμώμενη χώρα του 47ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2018, την Τσεχική Δημοκρατία, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου διοργανώνει εκδήλωση-αφιέρωμα στον κορυφαίο Γερμανόφωνο Εβραϊκής καταγωγής, Τσέχο λογοτέχνη, Φραντς Κάφκα. Συνδιοργανωτής της καθόλα ενδιαφέρουσας εκδήλωσης είναι η Πρεσβεία στην Ελλάδα της Τσεχικής Δημοκρατίας και υποστηρικτές τα Υπουργεία Πολιτισμού και Εξωτερικών.

Το αφιέρωμα τιτλοφορείται «Όταν η Μεταμόρφωση φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου - από τον Φραντς Κάφκα στον Τάσο Λειβαδίτη» και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018, ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου «Μάτι», οδός Αβέρωφ 4 στην Κατερίνη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η ιδέα της «Μεταμόρφωσης» είναι παλιότερη κι από τη λογοτεχνία. Στην αρχαία Ελλάδα, η μεταμόρφωση επιβάλλεται συχνά ως τιμωρία ή ως εκδίκηση από τους θεούς. Στον Μεσαίωνα, οι μεταμφιέσεις δανείζουν τη φαντασία τους στο περίτεχνο λογοτεχνικό ύφος της εποχής. Έτσι κι αλλιώς, η προσωπικότητα του ανθρώπου είναι μεταμφιεσμένη και για πολλούς μασκαρεμένη.

Για τη «Μεταμόρφωση» του διασημότερου μαζί με τη «Δίκη» έργου του Κάφκα γράφτηκαν πολλά, μεταξύ των οποίων, ότι: «Οι πάμπολλες μεταμορφώσεις στη λογοτεχνία, ακόμα και στην παραλογοτεχνία, όλες έχουν ένα ποιητικό αίτιο. Στη «Μεταμόρφωση» του Κάφκα δεν υπάρχει κανένα: απλώς συμβαίνει»

Όσο για το εκφραστικό συνταίριασμα του Τσέχου λογοτέχνη με τον Τάσο Λειβαδίτη, αυτό αναδεικνύεται μέσα από την κοινή ευαισθησία του Έλληνα ποιητή και συγγραφέα με τον Κάφκα, στοιχείο που τα αποτυπώνει στο έργο του Λειβαδίτη «Τα Λυρικά», ένα δημιούργημα που τον χαρακτηρίζει  ως τον ιδανικότερο εκπρόσωπο του υπαρξιακού λυρισμού.

Στο βραδινό αφιέρωμα για τις «Μεταμορφώσεις» του Φραντς Κάφκα, θα μιλήσουν η φιλόλογος Γιώτα Καρατζίδου και η εκπαιδευτικός-συγγραφέας Λένα Παταρίδου, θα διαβάσουν κείμενα οι ηθοποιοί Θωμάς Βελισσάρης και Γιώργος Χ. Χανδόλιας.

 Τα τραγούδια από τα «Λυρικά του Τάσου Λειβαδίτη» θα αποδώσουν οι, Γιώργος Ανδρικόπουλος-τραγούδι, Ευτυχία Καβαλίκα-πιάνο και Φιλιώ Σέρβου-πιάνο και τραγούδι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Image
Image