Menu
διαφήμιση
ΣΚΟΥΦΑ ΜΠΕΤΤΥ 2

«Είναι και δεν είναι»| Παραμύθια της λαϊκής μας παράδοσης στη σκηνή του Πήγασου

pigasos einaikai

«Είναι και δεν είναι παραμύθι,

είναι και δεν είναι φαντασία»

Αυτοί είναι οι πρώτοι στίχοι του αρχικού τραγουδιού της παράστασης «Είναι και δεν είναι», η οποία παρουσιάζεται από το Θέατρο Πήγασος. Μία παράσταση που είναι και δεν είναι μόνο παιδική, αφού αποτελείται από ιστορίες που είναι και δεν είναι παραμυθένιες.

Την παράσταση συνθέτουν δύο παραμύθια της ελληνικής λαϊκής παράδοσης: η Λεηλήγουστρα και ο Χρυσοπράσινος Αετός. Η ιστορία της Λεηλήγουστρας απαντάται στην παράδοση του Πόντου, της Μικράς Ασίας και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Κεντρικός ήρωας είναι ο Λέανδρος, που φεύγει από την πατρίδα του για να βρει αλλού την τύχη του. Στο δρόμο του συναντά περιπέτειες και προκλήσεις, άλογα και χρυσά πουλιά που μιλούν, αλλά και έναν πανούργο βασιλιά, που του αναθέτει άθλους και προσπαθεί να τον εκμεταλλευτεί.

Η ιστορία του Χρυσοπράσινου Αετού υπάρχει σε εκατοντάδες παραλλαγές στις παραδόσεις του ελλαδικού χώρου. Η κεντρική ηρωίδα της πουλιέται από τον πατέρα της έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού στο Χρυσοπράσινο Αετό, έναν άρχοντα του Κάτω Κόσμου. Οι δύο νέοι ερωτεύονται και επιθυμούν να ζήσουν τον έρωτά τους στον πάνω κόσμο. Όμως οι επιθυμίες τους προσκρούουν στην κακία της μητέρας του Χρυσοπράσινου Αετού, της Δράκαινας. Για να τη νικήσουν θα χρειαστεί να συνεργαστούν μυστικά και να αποκρούσουν τις πονηρές παγίδες της.

Ο Χάρης Αμανατίδης συνθέτει τα δύο αυτά κείμενα και τα μεταφέρει με επιδεξιότητα στη σκηνή, συνδυάζοντας την αφήγηση με το θέατρο σκιών και την παραστατική τέχνη. Ο συνδυασμός αυτός από τρεις θεατρικές φόρμες εξάπτει τη φαντασία του θεατή, καθώς του αφήνει ελεύθερο το πεδίο για να σχεδιάσει στο μυαλό του την κάθε στιγμή της περιπέτειας των ηρώων. Δημιουργεί επίσης μία δεμένη σκηνοθετικά παράσταση, που μεταφέρει με κατανοητό τρόπο και χωρίς φλυαρίες τα πολλαπλά μηνύματα των παραμυθιών.

Οι ηθοποιοί της παράστασης είναι οι Δανάη Αμανατίδου, Άννα Γκούντα, Αντώνης Καρράς, Κατερίνα Παρλίτση και Όλγα Παπανάκου. Είτε είναι αφηγητές είτε ενσαρκώνουν κεντρικούς ήρωες, είτε υποδύονται ζώα και φυτά με μαγικές ιδιότητες είτε ζωντανεύουν την πλοκή στο πανί του θεάτρου σκιών, οι ηθοποιοί του θεάτρου Πήγασος ανταποκρίνονται εκπληκτικά καλά στους ρόλους τους. Παρουσιάζουν στη σκηνή της ιστορίες με δυναμισμό και όρεξη, ενώ παροτρύνουν και το κοινό να εμπλακεί στη δράση με διαδραστικά παιχνίδια. Οι ερμηνείες τους παρουσιάζουν φυσικά κάποιες διακυμάνσεις, που σχετίζονται και με την εμπειρία στο θέατρο, αλλά το σύνολο παρουσιάζεται αρμονικά δεμένο και ικανό.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στη Νατάσα Ιωαννίδου, η οποία συνδυάζει την υποκριτική με το μουσικό της ταλέντο. Παίζει ζωντανά και με δεινότητα πολυάριθμα μουσικά όργανα, δημιουργώντας τραγούδια, μελωδίες αλλά και φυσικούς ήχους επί σκηνής.  Επιπρόσθετα, τα σκηνικά και τα πολύχρωμα κοστούμια της Βέτας Χαϊλατζίδου συμβάλλουν στη δημιουργία ατμόσφαιρας παραμυθιού και φανταστικών κόσμων στη σκηνή του Πηγάσου.

Κλείνοντας, η παράσταση «Είναι και δεν είναι» στο θέατρο Πήγασος αξίζει και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί μεταφέρει στη σκηνή παραμύθια που αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, και δεν προέρχονται από τις βόρειες λογοτεχνικές παραδόσεις των αδελφών Γκριμ και του Άντερσεν (η αξία των οποίων είναι αναμφισβήτητη). Ο Χ. Αμανατίδης και ο «Πήγασος» δίνουν ξανά ζωή σε ένα κομμάτι της παράδοσής μας το οποίο έχει πολλά να μας μάθει, αλλά συχνά το λησμονούμε.

Και επειδή τα παραδοσιακά μας παραμύθια είναι κομμάτι της ψυχής μας, αξίζει να παρακολουθήσουμε αυτήν την παράσταση, που δεν είναι μόνο για παιδιά.

Σημ.: Η παράσταση «Είναι και δεν είναι» θα παρουσιαστεί ξανά την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019 στις 12.00, στη σκηνή του θεάτρου Πήγασος (Αγ. Αικατερίνης 16).

Μετά τις γιορτές θα ακολουθήσει νέος κύκλος παραστάσεων για σχολεία.

Φοίβος Τσικλιάς

φιλόλογος, Μ.Α. Νεοελληνικών Σπουδών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στη Βόρεια Πιερία

Οι  Κομματικές Οργανώσεις  Βάσης του ΚΚΕ στη βόρεια Πιερία, συνεχίζουν την πορεία τους ενημερώνοντας  τους κατοίκους των χωριών για τον εκλογικό στόχο του κόμματος ο οποίος είναι ισχυρό ΚΚΕ για...

Συνεδρίασε η Διακομματική Επιτροπή για τις εθνικές εκλογές

Η συνεδρίαση  της  Διακομματικής Επιτροπής, την οποία συγκάλεσε ο Δήμος Κατερίνης, ενόψει των εθνικών εκλογών της 07ης Ιουλίου 2019, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου. Την...

20 χρόνια Μουσικό Σχολείο Κατερίνης

«ΚΑΛΩΣ ΑΝΤΑΜΩΘΗΚΑΜΕ  για τον Δημήτρη Κυριακού» - Ένα χρόνο μετά  - Καλεσμένος καλλιτέχνης ο Λάκης Χαλκιάς  

Συμμαχία των πολλών για την προστασία του κοινωνικού κράτους

Τα δείγματα γραφής που έχει δώσει η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία του κοινωνικού κράτους, την έξοδο από τη μνημονική επιτροπεία και τη λιτότητα, αλλά και τη στήριξη της...

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.