Menu

Δύο ποιητές της Κατερίνης σε ποιητική ανθολογία του 2017

poiimata2017

του Φοίβου Τσικλιά

Έχοντας ξεκινήσει το 2006, οι εκδόσεις του περιοδικού «(δε)κατα» εκδίδουν κάθε χρόνο την ανθολογία «Τα ποιήματα …» της χρονιάς που πέρασε. Την έκδοση επιμελούνται ο Ηλίας Κεφάλας και ο Κωνσταντίνος Μπούρας, οι οποίοι ανθολογούν έργα αφού συγκεντρώσουν το σύνολο σχεδόν της ετήσιας ελληνικής ποιητικής παραγωγής.

Ο επιμελητής της σειράς Ντίνος Σιώτης υπογραμμίζει ότι όταν η ποίηση «δεν περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της, έχει τη δύναμη να μας ανεβάσει στο Έβερεστ ή να μας βυθίσει στα πιο σκοτεινά νερά του ωκεανού». Επισημαίνει δε ότι, παρά την πληθώρα της παραγωγής ποιητικού λόγου, στη συγκεκριμένη ανθολογία «υπάρχουν μερικά ποιήματα που μπορούν να μας ταξιδέψουν μακριά από τη δική μας πραγματικότητα».

Από ένα σύνολο που υπερβαίνει τις 250 ποιητικές συλλογές που εκδόθηκαν το 2017, οι ανθολόγοι ξεχώρισαν 88, το έργο των οποίων καταδεικνύει «ποσοτικά και ποιοτικά την παραγωγή της ποίησης στις μέρες μας». Μέσα σε αυτό το σύνολο εντοπίζουμε και δύο ποιητές της Κατερίνης: την Ειρήνη Γκόλτσιου και τον Αντώνη Κάλφα.

Από τη συλλογή Υπέρηχοι της Ε. Γκόλτσιου, που εκδόθηκε από το Εντευκτήριον, στην ανθολογία βρίσκουμε το ποίημα «Here, alive». Ένα όμορφο ποίημα, όπου περιγράφεται η υπαρξιακή αγωνία στα πλαίσια μίας βίαιης πραγματικότητας που έχει ριζικά μεταβληθεί.

«Ισορροπήσαμε.

Δεν ξέρουμε πώς και γιατί

όμως ισορροπήσαμε.

Μέσα σ’ αυτήν την κατεδάφιση,

την καθίζηση την ολική.»

Οι ανθολόγοι επέλεξαν ένα απόσπασμα του έβδομου άσματος από τον μακρόσυρτο ποιητικό μονόλογο Το τελευταίο τσιγάρο του Αντώνη Κάλφα, που εκδόθηκε από την Παρέμβαση. Από το έργο που περιδιαβαίνει τους τόπους όπου έδρασε ο λήσταρχος Ιωάννης Παπαδημητρίου πριν εκτελεστεί το 1924, παρουσιάζεται μία –σπάνια για τα λογοτεχνικά δεδομένα- περιγραφή της Κατερίνης.

«Συχνά κατέβαινα στην Κατερίνη κι από τον Πέλεκα πέρναγα τον μύλο του Φώτα κι εκεί κοντά –μόλις είχανε φτιάξει οι μπεκτασήδες τον τεκέ …»

Δύο ποιητές της Κατερίνης λοιπόν, με δύο διαφορετικής τεχνοτροπίας και θεματολογίας έργα, συμπεριλήφθηκαν στην ανθολογία Τα ποιήματα του 2017. Σύμφωνα με τους επιμελητές της, η ανθολογία αυτή «είναι ένας καλός καθρέφτης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται η τρέχουσα ποίηση σήμερα και του τρόπου με τον οποίο βιώνεται ο ποιητικός λόγος από παλιούς και νέους ποιητές στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή». Η ανάγνωσή της όχι μόνο στο σήμερα αλλά και σε βάθος χρόνου, σε σχέση και σύγκριση με προηγούμενες, έχει ασφαλώς να μας δείξει πολλά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΝΤΑΡΛΑΓΙΑΝΝΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Θανάσης Λιακόπουλος: Επείγον αίτημα οικονομικής ενημέρωσης

Την ώρα που συνεχίζονται τα κακής ποιότητας πρόχειρα προεκλογικά έργα σε διάφορα σημεία του Δήμου μας από την απερχόμενη δημοτική αρχή, η λίστα των απλήρωτων υπαλλήλων δεν τελειώνει ποτέ... Μετά...

Παρουσίαση προγράμματος και υποψηφίων για τον Κώστα Κουκοδήμο

Παρουσίασε 250 υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους  και Συμβούλους Κοινοτήτων από όλες τις εκλογικές περιφέρειες του Δήμου Κατερίνης

«Η Αρχιτεκτονική είναι η σκηνή στην οποία εξελίσσεται η ζωή των ανθρώπων»

Ανάμεσα σε συναδέλφισσες και συνάδελφους Αρχιτέκτονες βρέθηκε ο Γιώργος Νταντάμης απολαμβάνοντας μια ιδιαίτερη συζήτηση για την αρχιτεκτονική της πόλης. Τον υποψήφιο Δήμαρχο Κατερίνης υποδέχθηκαν η Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Πιερίας...

Την Κατερίνη επισκέφθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Χρήστος Γιαννούλης

Στην Κατερίνη, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, περιόδευσε σήμερα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης.

Επίσημη παρουσίαση του προγράμματος για τον Βαγγέλη Γερολιόλιο

Παρουσίασε τους 95 πρώτους υποψηφίους της δημοτικής παράταξης ΣΥΝΘΕΣΗ και τους 10 άξονες του προγράμματος του – Συγκινημένος στην ομιλία του από τη μοναδική σε όγκο εκδήλωση ο Βαγγέλης Γερολιόλιος...

Κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης σε εργασιακούς χώρους

Την Παρασκευή 29 Μάρτη,  κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρη Αβραμόπουλο και τον υποψήφιο δήμαρχο Κατερίνης Νίκο Τσουπέη, πραγματοποίησε περιοδεία στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας όπου εκεί έγινε συζήτηση με...

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.