Menu

Το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου γιόρτασε την Ποίηση…

kentrogrammatonpi2

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη 

Φωτογραφίες Λεωνίδας Ζάρκος

«Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα» είχε πει ο Γιώργος Σεφέρης ενώ ο Νικηφόρος Βρεττάκος  «Αν δε μου ’δινες την ποίηση, Κύριε, δε θα ’χα τίποτα για να ζήσω». Η χώρα μας, του ήλιου, της πέτρας και της Ποίησης που έχει γεννήσει Ποιητές μεγάλους  που έχουν σπάσει τα σύνορα της χώρας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και διαβάζονται με πάθος από εκατομμύρια εραστές της Ποίησης γιόρτασε ακόμη μια χρονιά την Ποίηση σε κάθε γωνιά της χώρας. Αλήθεια; Διαβάζουμε σήμερα  Ποίηση στη Χώρα μας ή τη θυμόμαστε μόνο στις επετείους; Μήπως γνωρίζουμε μόνο τους Νομπελίστες Ποιητές ή όσους έχουν μελοποιηθεί; 

Η φετινή εκδήλωση-αφιέρωμα στην Ελληνική Ποίηση που συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους-Κατερίνης και Πλαταμώνος, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Φωτίου στην Κατερίνη, το απόγευμα της 21ης Μαρτίου,  μου άρεσε πάρα πολύ. Έχω χρόνια να παρακολουθήσω  μια τέτοια αξιόλογη εκδήλωση.  Οι συντελεστές που έδωσαν το καλύτερο για την επιτυχία της ήταν η Ορχήστρα Νέων Δίου με τη διεύθυνση του Νίκου Πατρή, γνωστή στο Πανελλήνιο αλλά κι έξω από τα σύνορα της χώρας μας και η υπέροχη χορωδία Ολύμπια Ωδή που διεύθυνε η Έφη Δήμου.  Περισσότερο θέλω να συγχαρώ τα νέα αυτά παιδιά που έχουν ανεβάζει πολύ τον πήχη στον Πολιτισμό και αγωνίζονται ολοένα να μας εκπλήττουν με τις υπέροχες μουσικές τους δεξιότητες αδιαφορώντας για  τους πειρασμούς της ηλικίας τους. Η αφοσίωση όμως οφείλεται  και στους μαέστρους που ανέλαβαν να διδάξουν. Τον Νίκο Πατρή και την Έφη Δήμου που τους αξίζουν συγχαρητήρια.  Μόνο που προσφέρουν τον ελεύθερο χρόνο τους στον Πολιτισμό είναι για όλους μας ένα αισιόδοξο μήνυμα

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η εκπαιδευτικός Σμαρώ Αγαθόγλου ενώ μετά τους χαιρετισμούς και τις ευχές των συνδιοργανωτών, του Προέδρου Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου Γρηγόρη Παπαχρήστου, ανέβηκε στο βήμα ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός  Διευθυντής του ΟΡΦΕΟ αλλά και του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου Γιώργος Χανδόλιας που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης. Ο οποίος μεταξύ άλλων είπε για το ιστορικό καθιέρωσης της 21ης Μαρτίου ως ημέρα Ποίησης. « Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα , ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό. Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε». Και έκλεισε με τη  φράση του Ντελακρουά "Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση"».

Ακούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Γκάτσου, του Ιάκωβου Καμπανέλλη από τη χορωδία ενώ πολύ όμορφη παρουσία έδωσαν η Φιλιώ Σέρβου, ο Αλέξης Ηλιάδης και ο Βασίλης Τσαχουρίδης που με τις φωνές τους ταξίδεψαν και παρέσυραν το κοινό να σιγοτραγουδήσει  ποιήματα του Βάρναλη, του Γκάτσου , του Καββαδία, του Κάλβου, του Οδυσσέα Ελύτη , του Λειβαδίτη, του Δαβαράκη, του Γιάννη Ρίτσου και του Μάνου Ελευθερίου. Αλήθεια; Θα γνωρίζαμε όλους αυτούς τους Ποιητές αν δεν τους μελοποιούσαν ο Θεοδωράκης, Χατζηδάκης, Μικρούτσικος και άλλοι αξιόλογοι μουσικοσυνθέτες; Για τους περισσότερους  θα ήταν σίγουρα άγνωστοι.

Και έρχομαι στην Ποίηση που με γοήτευσε περισσότερο στην εκδήλωση. Η υπέροχη απαγγελία των ποιημάτων από τους ηθοποιούς Ιωάννα Σούκου και Θωμά Βελισσάρη κάτω από το χαμηλό φως έγινε ένα  νοερό μαγευτικό ταξίδι . Κι εδώ έρχομαι να απαντήσω στην παραπάνω παράγραφο. Ο Γιώργος Χανδόλιας που τον έχουμε απολαύσει πολλές φορές να απαγγέλει υπέροχα τα ποιήματα, επέλεξε μετά από αυστηρή επιλογή ποιήματα αγνώστων Ποιητών  στους περισσότερους από το ακροατήριο εκτός φυσικά του Μανώλη Αναγνωστάκη, του  Λειβαδίτη και του Ελύτη  που έχουν μελοποιηθεί έργα τους. Ακούστηκαν ποιήματα του Αργύρη Παυλόπουλου, του Μάρκου Μέσκου, του Τάκη Σινόπουλου και του Κλείτου Κύρου. Πόσοι έχουν διαβάσει ή γνωρίζουν αυτούς τους Ποιητές; «Η μοίρα του στιχουργού όμως είναι αυτή. Να τραγουδιέται και την δόξα να εισπράττει ο τραγουδιστής ή ο μουσικός. Και αν είναι όντως η μοίρα του στιχουργού αυτή, σκέψου τι γίνεται με τους ποιητές…. »είπε ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς και δεν έχει άδικο. Ακούγοντας λέξη-λέξη γνωρίσαμε πάλι  τη μαγεία της γλώσσας μας που τόσο πολύ ταλαιπωρούμε καθημερινά. Είμαι σίγουρη ότι θα απολαύσουμε παρόμοιες  εκδηλώσεις υψηλού ποιοτικού επιπέδου όπως της ποιητικής βραδιάς από το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου  γιατί γνωρίζουν και μπορούν έχοντας τη γνώση να ανεβάσουν τον πήχη στον Πολιτισμό του νομού μας όπως το έχουν αποδείξει. 

Ας αγαπήσουμε ξανά την Ποίηση, ας μπούμε στα μυστικά μονοπάτια της και  ας παρασυρθούμε από τη μελωδία των λέξεων ακούγοντας τους εσωτερικούς σφυγμούς των Ποιητών. Όταν όλος ο πλανήτης προσκυνά τη Ποίηση μας, το ελάχιστο που οφείλουμε είναι να χαθούμε στα βιβλιοπωλεία και να ανακαλύψουμε τους θησαυρούς της. Ας μη περιμένουμε την Ημέρα Ποίησης να την τιμήσουμε αλλά κάθε μέρα να τη βάζουμε στη ζωή μας  γιατί ευφραίνει τη ψυχή μας. Απαραίτητη για να πορευτούμε στα δύσκολα που περνά η χώρα μας.

Το σκάκι

Έλα να παίξουμε.

Θα σου χαρίσω τη βασίλισσά μου.(Ήταν για μένα μια φορά η αγαπημένη

Τώρα δεν έχω πια αγαπημένη)

Θα σου χαρίσω τους πύργους μου

(Τώρα πια δεν πυροβολώ τους φίλους μου

Έχουν πεθάνει καιρό πριν από μένα)

Κι ο βασιλιάς αυτός δεν ήτανε ποτέ δικός μου

Κι ύστερα τόσους στρατιώτες τί τους θέλω;

(Τραβάνε μπρος, τυφλοί, χωρίς καν όνειρα)

Όλα, και τ’ άλογά μου θα σ’ τα δώσω

Μονάχα ετούτον τον τρελό μου θα κρατήσω

Που ξέρει μόνο σ’ ένα χρώμα να πηγαίνει

Δρασκελώντας τη μια άκρη ώς την άλλη

Γελώντας μπρος στις τόσες πανοπλίες σου

Μπαίνοντας μέσα στις γραμμές σου ξαφνικά

Αναστατώνοντας τις στέρεες παρατάξεις.

Κι αυτή δεν έχει τέλος η παρτίδα.

Μανώλης Αναγνωστάκης «Το σκάκι»

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.