Εμπλουτίζεται με νέες εκδόσεις η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης

bibliothekedim

Με νέες αξιόλογες εκδόσεις θα εμπλουτισθεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης, στο πλαίσιο της δράσης “Ανάπτυξη Συλλογών Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών”, που σχεδιάζει και υλοποιεί το Future Library με την συνεργασία (για όγδοη συνεχή χρονιά) και χρηματοδότηση του Κ.Ι.Κ.Π.Ε. (Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου).

Όπως επισημαίνει το μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης και υπεύθυνη του προγράμματος Ροδή Ελευθεριάδου – Μελετλίδου: «Αποτελεί ξεχωριστή τιμή και χαρά η επιλογή μας από το Future Library και το Κ.Ι.Κ.Π.Ε. για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης μας, με νέες αξιόλογες εκδόσεις. Μας χαροποιεί το γεγονός, ότι, η επιλογή μας έγινε με κριτήριο τη δυναμική που αναπτύσσουμε, τις συνεργασίες μας που εστιάζονται στην οργάνωση δράσεων πολιτισμού και εξοικείωσης με την ανάγνωση. Η βιβλιοθήκη μας, με αφορμή τον εμπλουτισμό των συλλογών της και στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Future Library θα διοργανώσει  και φέτος εκδηλώσεις που έχουν σκοπό να συνδέσουν περισσότερο το κοινό με τον κόσμο των βιβλίων και την αξία της πληροφορίας».

Αξίζει να σημειωθεί, ό,τι από το 2012 έως και το 2018 έχουν εμπλουτίσει τη συλλογή τους συνολικά 80 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες με περισσότερους από 30.000 τίτλους. Για το 2019 έχουν επιλεγεί 12 Βιβλιοθήκες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κάποιες μικρές όπως αυτή των Καθενών, Εύβοιας και πάντα από διάφορες περιοχές της χώρας, Κατερίνη, Πρέβεζα, Σιάτιστα και Τρίκαλα αυτή τη φορά. 

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Future Library παραμένοντας πιστή στο σκοπό της ίδρυσής της συνεχίζει να αναζητεί πόρους για την περαιτέρω υποστήριξη του έργου των Βιβλιοθηκών. Η δράση της «Ανάπτυξης Συλλογών Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών» με την υποστήριξη του Κ.Ι.Κ.Π.Ε. όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλε και συμβάλει αποφασιστικά στην σύνδεση του ευρύτερου κοινού, ιδιαίτερα αυτού που ζει στην περιφέρεια, με το βιβλίο και την πληροφορία.

Ορισμένες πληροφορίες για το ίδρυμα Κ.Ι.Κ.Π.Ε.

To Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.) ιδρύθηκε και λειτουργεί στην Αθήνα από το 1988. Σκοποί του είναι η προσφορά κοινωνικού έργου, η υποστήριξη μακροπρόθεσμων δράσεων στον εν ευρεία έννοια  εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό τομέα, η αξιοποίηση των Συλλογών και των Αρχείων που διαθέτει το Ίδρυμα και η προβολή τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Όσον αφορά το κοινωνικό του έργο το Κ.Ι.Κ.Π.Ε ενισχύει συστηματικά και τη διοργάνωση συσσιτίων από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε περιοχές του Λεκανοπεδίου που κυρίως υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, καθώς και τα αντίστοιχα προγράμματα του Δήμου Αθηναίων. Ενισχύει επίσης για τον ίδιο σκοπό και άλλους αρμόδιους φορείς, όπως το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Prolepsis» για την προσφορά γευμάτων σε σχολεία της Αττικής. Υποστηρίζει ακόμα το «Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων» (ΚΕΘΕΑ) για την εκπαίδευση στελεχών συγκεκριμένων κοινοτήτων απεξάρτησης. Στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης εντάσσεται και η οικονομική ενίσχυση του «Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού Νίκος και Λύντια Τρίχα (ΙΠΕΠ)” το οποίο δραστηριοποιείται στον τομέα των υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικού.

Από το 2012 σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Future Library ενισχύει το πρόγραμμα  εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης Δημόσιων και Δημοτικών βιβλιοθηκών ανά την επικράτεια. Η συμμετοχή του Ιδρύματος στη συγκεκριμένη προσπάθεια συνίσταται στον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών με νέες επιλεγμένες εκδόσεις.

Από το φθινόπωρο του 2014 το Κ.Ι.Κ.Π.Ε. επίσης, σε συνεργασία με τον οργανισμό Future Library και τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της περιφέρειας, ανέλαβε την οργάνωση υποδειγματικών διδασκαλιών που απευθύνονται σε καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα φέρει τον τίτλο «Από την έρευνα στη διδασκαλία» και επικεντρώνεται σε τέσσερις κύκλους της διδακτέας ύλης: Αρχαία Ελληνικά, Νέα Ελληνικά, Ιστορία, Οικονομία. Τις διδασκαλίες που πραγματοποιούνται στα αναγνωστήρια των Βιβλιοθηκών αναλαμβάνουν ειδικοί από τα πανεπιστημιακά και τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Τέλος, καθιστά προσβάσιμα στους ερευνητές τη συλλογή χάλκινων νομισμάτων (αρχαίων ελληνικών, ρωμαϊκών και βυζαντινών) και τη συλλογή ελληνικού χαρτονομίσματος που καλύπτει την περίοδο από το 1822 μέχρι την εισαγωγή του ευρώ. Υπό επεξεργασία βρίσκεται και το προσωπικό αρχείο και το εικαστικό έργο του Βασίλη Φωτιάδη, λογίου και εικαστικού της ελληνικής διασποράς. Το πολύτιμο αυτό υλικό θα καθίσταται προοδευτικά προσβάσιμο στο ευρύ κοινό μέσω εκθέσεων, καταλόγων και εκδόσεων.

Πέραν των μνημονευθέντων, το Κ.Ι.Κ.Π.Ε. κατά τα παρελθόντα έτη έχει ενισχύσει οικονομικά ποικίλες δράσεις πολιτισμού, κοινωνικής ευαισθησίας και εθνικής σκοπιμότητας.

Η ταυτότητα του Future Library

Το Future Library είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία – γεννήθηκε στη Βέροια το 2011 οταν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνέλαβε την ιδέα να συμβάλει στη δημιουργία ενός δικτύου δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών σε όλη τη χώρα, με σκοπό να ενισχύσει στη συνείδηση του κόσμου τη σπουδαιότητα των βιβλιοθηκών ως κέντρων μάθησης, χώρων δημιουργικότητας και διάδρασης.

Πρόκειται για ένα δίκτυο βιβλιοθηκών ανοιχτό σε όλους. Πιστεύει με πάθος στη δύναμη της συνεργασίας. Πειραματίζεται με νέες ιδέες. Δεν διστάζει να ανοιχτεί σε νέους τομείς και να κάνει “ασυνήθιστες” διασυνδέσεις. Αυτά είναι κάποια βασικά συστατικά για να έχει η βιβλιοθήκη του μέλλοντος θετική επίδραση και να  βελτιώσει τη ζωή μας.

Τι κάνει

Με το hub.futurelibrary.gr χτίζεται ένα κοινωνικό δίκτυο μέσα από το οποίο προωθείται η διαδικτυακή μάθηση, ενημέρωση και διάδραση με όλα τα μέλη. Mέσα από τα εργαστήρια, τα σεμινάρια και το συνέδριο προσφέρει καθοδήγηση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και υποστηρίζει με πόρους την κοινότητα των βιβλιοθηκών για να προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες.

Στην Ελλάδα και ακόμα παραπέρα!

Συνεργάζεται με βιβλιοθήκες από την Ελλάδα, από τα Βαλκάνια και από την υπόλοιπη Ευρώπη. Βήμα βήμα διευρύνει το δίκτυο της και σε άλλες περιοχές. Η έδρα της είναι στη Βέροια – στεγάζεται στη βραβευμένη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας – και έχει γραφείο στην Αθήνα.

Χρηματοδότηση

Βασικοί χρηματοδότες του Future Library είναι: το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Bill & Melinda Gates Foundation και η Ευρωπαική Ένωση (Competitiveness and Innovation framework program).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Image
Image