Μια μοναδική ξενάγηση στην έκθεση ζωγραφικής στο πρώην αρχοντικό Τσαλόπουλου

xrisajenagisi9

Η σπουδαία έκθεση ζωγραφικής «Το ταξίδι των ανθρώπων και των πραγμάτων - 19 σύγχρονοι Έλληνες ζωγράφοι εικονογραφούν την εμπειρία του ταξιδεύειν» που φιλοξενείται στο Κέντρο Τεχνών Εννέα Μούσες (πρώην Αρχοντικό Τσαλόπουλου), συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού που σπεύδει να θαυμάσει τα ιδιαίτερα έργα που εκτίθενται στο χώρο.

Στην έκθεση, που διοργανώνει η γκαλερί «Χρύσα» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 5ης Εβδομάδας Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΤΕΙ Κατερίνης, συμμετέχουν καταξιωμένοι ζωγράφοι από τους καλύτερους της γενιάς τους, παρουσιάζοντας έργα που σχετίζονται με το ταξίδι.

Μια μοναδική ξενάγηση απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στον χώρο της έκθεσης, από τον φιλόλογο και συγγραφέα, Αντώνη Κάλφα καθώς είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μία εξαιρετική ανάλυση των ζωγραφικών έργων και μια διεισδυτική ερμηνεία του καλλιτεχνικού τους έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους πίνακες συγκαταλέγονται και δύο έργα ζωγράφων από την Κατερίνη, του Νίκου Γραίκου και του Σταύρου Αποστόλου.

Το έργο του Νίκου Γραίκου

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Αντώνης Κάλφας στο κείμενο του έντυπου προγράμματος που συνοδεύει την έκθεση, σχολιάζοντας το έργο του Νίκου Γραίκου: «Το Solaris εκδόθηκε το 1961 και χάρισε στον Stanislav Lem την παγκόσμια αναγνώριση ενώ το 1972 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Αντρέι Ταρκόφσκι. Όπως και αν διαβάσει κανείς το επιστημονικής φαντασίας βιβλίο—τραγικό ρομάντζο, καφκική παραβολή, παρωδία της ερμηνευτικής, ειρωνικό ιπποτικό μυθιστόρημα ή φιλοσοφική πραγματεία—ο Νικόλαος Γραίκος (1962) επανεπεξεργάζεται τον μύθο προσδίδοντάς του  όψεις που απέκτησε χάρη στη βυζαντινή του παιδεία, εικονολογική και πνευματική. Κεντρικό παραμένει το ζεύγος, ένας άνδρας και μία γυναίκα: στρέφοντας το πρόσωπό του  προς την λευκοφορεμένη γυναίκα ο νέος, ένοικος του διαστημόπλοιου, υποδέχεται το αναπάντεχο θαύμα, το μυστήριο της περικαλλούς γυναικείας ύπαρξης, αγιασμένης σχεδόν αν ερμηνεύσουμε και το φωτεινό στεφάνι ως τεκμήριο αγιότητας».

Ο πίνακας του Σταύρου Αποστόλου

Αναφερόμενος στον Σταύρο Αποστόλου σημειώνει: «Ο Σταύρος Αποστόλου (1982) ξεκίνησε την εικαστική δουλειά του έχοντας στο βιογραφικό του σπουδές αρχιτεκτονικής. Βλέπει την πόλη και τα κτίσματά της με τρόπο λυρικό και μελαγχολικό. Στον πίνακα ωστόσο που αφορά τη συμβολή του στο ταξίδι εμπνέεται από τη γοητεία και την αίσθηση της γρήγορης και αστραπιαίας εξέλιξης. Ο δυνατός όγκος ενός σύγχρονου πλοίου-κοντέϊνερ (Med Star), τα έντονα χρώματα και το νευρικό τίναγμα των γραμμών αποτίουν φόρο τιμής στη σύγχρονη τεχνολογία της μεταφοράς, στο εμπειρίκειο υπερωκεάνειο που «τραγουδά και πλέχει».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 2 Ιουνίου.

Επιμέλεια έκθεσης: Αντώνης Κάλφας, Μαρία Σκλιοπίδου, Νίκος Γραίκος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Image
Image