Ο Πήγασος με «Μήδεια» στο αρχαιολογικό πάρκο Λειβήθρων

Για τρεις μοναδικές παραστάσεις το θέατρο Πήγασος παρουσιάζει στα αρχαία Λείβηθρα στις 20, 21 και 22 Ιουλίου 2019, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου τη θεατρική παράσταση «Μήδεια».

Πρόκειται για τη σύνδεση τριών διαφορετικών κειμένων που αφορούν στο μύθο της Μήδειας, του Ευριπίδη, του Ανουίγ και του Μύλλερ, σε μία ιδιαίτερη παράσταση που διαπερνά τις πολλές πτυχές της τραγικότητας της γυναίκας που κατέληξε να σκοτώσει τα ίδια της τα παιδιά.

Όπως τονίζει μιλώντας στο e-pieria.gr ο σκηνοθέτης της παράστασης Χάρης Αμανατίδης «στόχος της παράστασης δεν είναι να συγχωρήσουμε τη Μήδεια, αλλά να καταλάβουμε πώς ένας άνθρωπος μπορεί να φτάσει σε αυτό το φριχτό έγκλημα, να σκοτώσει τα ίδια του τα παιδιά». Μάλιστα, όπως αναφέρει, οι ίδιοι οι συγγραφείς των κειμένων φωτίζουν το μύθο της Μήδειας στις διαφορετικές εποχές που γράφτηκαν και η προσέγγιση του γυναικείου φύλου και όλων αυτών που έχει διαπράξει η Μήδεια είναι τελείως διαφορετική.

Αυτός είναι ο ρυθμός της παράστασης, αλλού να δώσει έμφαση στο αίσθημα της ζήλειας, αλλού να φωτίσει το κοινωνικό πρόβλημα καθώς η Μήδεια είναι μία ξένη, και σε άλλο σημείο, το πώς ένας άνθρωπος που έχει φτάσει στα έσχατα σημεία της ύπαρξής του είναι ουσιαστικά επικίνδυνος.

Για τον Χάρη Αμανατίδη, τα ερωτήματα που θέτει η παράσταση συνδέονται με τη θέση της Μήδειας στην κοινωνία που πλαισιώνει το μύθο της. «Συνδέονται όλα με τη γραμμή που διαπερνά τη Μήδεια, της εγκατάλειψης και της περιθωριοποίησής της. Αυτό είναι που ενώνει τα πάντα. Πώς κάποιος που είχε τη δική του αξιοπρέπεια μπορεί να οδηγηθεί σε αυτές τις φριχτές πράξεις.

Μήδεια – Ένα όνομα που κανείς δεν δίνει στο παιδί του

Αιώνες τώρα συνεχίζει να ακούγεται σαν αποτρεπτικό παράδειγμα, ή για να περιγράψει κάτι ανοίκειο, παράλογο, ανήκουστο, τρομακτικό. Και μόνο στο άκουσμα του ονόματος ΜΗΔΕΙΑ, όλοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος του τρόμου που κουβαλά.

Τι οδήγησε όμως τη Μήδεια στο φρικτότερο όλων των εγκλημάτων; Το πάθος; Η ζήλεια; Η εκδίκηση; Ο έρωτας; Η καταγωγή της; Η θρησκεία της; Η τρέλα της; Η εγκατάλειψη; Το αδιέξοδο; Η μοναξιά; Και τι μπορεί να σημαίνει για τον σημερινό άνθρωπο ο μύθος της Μήδειας, το όνομα Μήδεια; Τι αντιστοιχίες και σημεία επαφής υπάρχουν με την «λογική» και το υποσυνείδητο του σύγχρονου ανθρώπου ώστε να καθιστούν τον μύθο και σήμερα κοινωνικά λειτουργικό;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Σκηνοθεσία: Χάρης Αμανατίδης

Σκηνικά/Κοστούμια: Ελισάβετ Χαΐλατζίδου

Μουσική: Νατάσα Ιωαννίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Αγαθαγγελίδου

Φωτισμοί: Κώστας Παπουτσίδης

Χειρισμός φώτων & ήχου: Κώστας Παπαδόπουλος

Μακιγιάζ: Όλγα Παπανάκου

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ :

Δανάη Αμανατίδου

Αγαθή Τζάρτζα

Σοφία Αγαθαγγελίδου

Χάρης Αμανατίδης

Διονύσης Ζαρώτης

Νατάσα Ιωαννίδου

Όλγα Παπανάκου

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό: 8 € Εκπτωτικό: 5 €: (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων) Παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Image
Image