«Ταξίδι» στην ιστορία του συνοικισμού των Ευαγγελικών Κατερίνης

istorikoper6

Ένα ξεχωριστό μάθημα τοπικής ιστορίας, ένα διεισδυτικό «ταξίδι» στην ιστορική μνήμη και τη διαδρομή των προσφύγων που δημιούργησαν τον προσφυγικό συνοικισμό των Ευαγγελικών, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 1 Δεκεμβρίου στην Κατερίνη από τον Όμιλο για την Ιστορία και τον Πολιτισμό Πιερίας.

Ο ιστορικός περίπατος εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσει ο Όμιλος για την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας της Πιερίας, σε ένα διαρκές εγχείρημα που στοχεύει στη διάδοση της ιστορικής γνώσης, στην παρακίνηση της ιστορικής έρευνας, αλλά και στο να γνωρίσουν οι σύγχρονοι κάτοικοι του νομού τα ιστορικά μνημεία της περιοχής μας και συγχρόνως να ανακτήσουν μία βιωματική σχέση με τον τόπο που ζουν.

Εισηγητές σε αυτή την πρώτη περιήγηση ήταν ο ποιητής και φιλόλογος Αντώνης Κάλφας και ο διδάκτωρ Αρχαιολογίας Πάρις Παπαγεωργίου, οι οποίοι έχουν συγγράψει στο παρελθόν ένα σημαντικό βιβλίο για την ιστορία του συνοικισμού (Αντώνης Γ. Κάλφας – Πάρις Α. Παπαγεωργίου - «Ο Συνοικισμός Ευαγγελικών της Κατερίνης – Τοπική Ιστορία και Κίνηση των Θρησκευτικών Ιδεών», Κατερίνη 2001).

Ο ιστορικός περίπατος είχε ως αφετηρία το Συνεδριακό Κέντρο της πόλης (Εκάβη) και στη συνέχεια με συγκεκριμένες στάσεις σε ιδιαίτερα σημεία του ιστορικού πυρήνα του συνοικισμού (Αθανασίου Διάκου, Νικομηδείας, Φιλίππου) οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν τους πρώτους χώρους εγκατάστασης των προσφύγων και έμαθαν τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνικής τους ζωής, τη ρυμοτομία του συνοικισμού, τις σχέσεις τους με τους άλλους χριστιανικούς πληθυσμούς της Κατερίνης αλλά και την πνευματική και εκκλησιαστική τους δραστηριότητα.

Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Σχολικού Κτιρίου, όπου έγινε προβολή αρχειακού υλικού από τις στιγμές της ιστορίας του συνοικισμού, από τον Αντώνη Κάλφα. Στη συνέχεια, ο Πάρις Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στο διαχρονικό κοινωνικό έργο της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης και στο σπουδαίο έργο που επιτελεί η «Περιχώρησις», η οργάνωση που ιδρύθηκε από μέλη της ΕΕΕ Κατερίνης τον Οκτώβριο του 2016 και από τότε έως σήμερα υλοποιεί προγράμματα υποστήριξης εκατοντάδων οικογενειών προσφύγων και συγχρόνως λειτουργεί και άλλες δράσεις, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο για την στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Ο περίπατος ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στον Ιερό Χώρο της Ευαγγελικής Εκκλησίας.

Θ.Κ.

Η ίδρυση του Συνοικισμού Ευαγγελικών στην Κατερίνη

Η ίδρυση της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης συμπίπτει με την ίδρυση του Συνοικισμού Ευαγγελικών Κατερίνης,  μαζί με τον οποίο ήταν συνδεμένα και η πορεία, οι αγώνες και η πρόοδός της.

Ο Συνοικισμός ιδρύθηκε κατά την  περίοδο της προσφυγικής αποκατάστασης μετά την μικρασιατική καταστροφή και συγκεκριμένα το φθινόπωρο του έτους 1923. Οι Ευαγγελικοί πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και τον Πόντο μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα,  συνέλαβαν την ιδέα να συγκεντρωθούν όλοι σε ορισμένη περιφέρεια της Μακεδονίας και να ιδρύσουν δικό τους   αμιγή αγροτικό συνοικισμό. Για τον σκοπό αυτό όρισαν πενταμελή επιτροπή, η οποία, εφοδιασμένη με σχετική  άδεια του Υπουργείου Υγιεινής, Προνοίας και Αντιλήψεως, παρουσιάστηκε στον Γενικό Διοικητή Μακεδονίας,  στη Θεσσαλονίκη και έθεσε υπόψη του τις απόψεις και το σχέδιο των προσφύγων Ευαγγελικών για την ίδρυση   στη Μακεδονία αμιγούς Ευαγγελικού Συνοικισμού.

Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία του συνοικισμού στην ιστοσελίδα της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης

https://cyber-shop.gr/

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

https://www.utopia-media.gr/
Image
Image