Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού στην Κατερίνη

genoktoniap

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πλατείας Γενοκτονίας θα τιμηθεί στην Κατερίνη η μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού την Κυριακή 23 Μαΐου.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα που εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, θα προηγηθούν ομιλίες για τα δραματικά γεγονότα του διωγμού του Ποντιακού Ελληνισμού, σε όλα τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σε ημέρα και ώρα που θα καθορισθούν από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.

Την Κυριακή, 23 Μαΐου και ώρα 9:30 στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση. Την ομιλία θα εκφωνήσει μέσα στον Ιερό Ναό εκπρόσωπος των Ποντιακών Συλλόγων της Πιερίας.

Στις 10:45 θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που βρίσκεται στην Πλατεία Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (επί της 19ης Μαΐου - απέναντι από το 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης) από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, από τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Π.Ε.Πιερίας και Διοικητή της XXIV Τ.Θ. Ταξιαρχίας, το Δήμαρχο Κατερίνης, τον Αστυνομικό Δ/ντή Πιερίας, το Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Ε.Πιερίας και το Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης. Στεφάνια, επίσης, θα καταθέσουν εκπρόσωποι ποντιακών Σωματείων της Πιερίας καθώς και εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων, Συλλόγων και Σωματείων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.

Επίσης, στις 20:00 διοργανώνεται από τους Ποντιακούς Συλλόγους της Πιερίας Διαδικτυακή ομιλία με θέμα: «Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ» μέσω ZOOM. Ομιλητής: Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας  Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης.  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image
Image