«Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερίαν»

estiaareti1γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου –Σαμοθράκη

φωτογραφίες: Παναγιώτης Φτάρας

Το απόγευμα του προηγούμενου Σαββάτου 20 Νοεμβρίου, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας, παρακολουθήσαμε μια υπέροχη συναυλία από την εφορία της Χορωδίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών, στα πλαίσια των Αικατερινείων και αφορμή τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Την εκδήλωση τίμησαν ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Γιώργος Τσιαλός, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο πρόεδρος της Σχολής Γονέων-Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης Κωνσταντίνος Κορομπίλης, η βουλευτής Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και πολλοί φίλοι, στον επιτρεπόμενο αριθμό λόγω των μέτρων πανδημίας, που στηρίζουν πάντα την Εστία Πιερίδων Μουσών και την εφορία χορωδίας. Ήταν η πρώτη συναυλία μετά από τα σχεδόν δυο χρόνια του εγκλεισμού και ήταν η αιτία της χαράς, της αισιοδοξίας που μας κατέκλυσε όλους μας.

Μας έλειψαν πολύ οι συναυλίες της Εστίας. Για τους ανθρώπους της Εστίας είναι σαν να έλειψε το οξυγόνο μας. Κι όταν στερείσαι το οξυγόνο του Πολιτισμού είναι σαν να σου λείπει η ελπίδα και η αισιοδοξία για τη ζωή. Να κρατηθούμε από κάπου για ν’ αντέξουμε τα σημεία των καιρών και να κάνουμε το επόμενο βήμα. Κι αυτόν τον βηματισμό τον χάσαμε.

estiaareti2

Η ορχήστρα και η χορωδία με τη διεύθυνση του έξοχου μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη, μας έδωσε αυτό το οξυγόνο, ήρθε ως τονωτική ένεση να μας χαρίσει συγκινητικές και ανεπανάληπτες στιγμές, που τις είχαμε απόλυτη ανάγκη. Όποιοι ασχολούνται με τα πολιτιστικά δρώμενα, γνωρίζουν πως όπου έχει ταξιδέψει κι έχει δώσει συναυλίες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Ποια να πρωτοθυμηθώ;

Μου έρχεται συνειρμικά η συναυλία «Καταχνιά», έργο του Χρήστου Λεοντή που δεν θα την ξεχάσω ποτέ Προ κορονοιού. Η προχθεσινή συναυλία θα μείνει κι αυτή ανεξίτηλη στη μνήμη μου. Χαράχτηκε με τα ομορφότερα χρώματα στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου. Ο μαέστρος ετοίμασε ένα πολύ όμορφο αφιέρωμα, μετά από σκληρή δουλειά και πρόβες ωρών της χορωδίας Εταιρείας Πιερικών Μελετών ΕΠΜ και ορχήστρας, που τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί μας ταξίδεψαν μουσικά σε μια ιστορική διαδρομή διακοσίων χρόνων του ελληνικού κράτους, μέσα από τη μουσική παράδοση.

Σταθμοί της πορείας αυτής ήταν η προεπαναστατική Ελλάδα, ο Ρήγας Φεραίος, 1821, η 3η Σεπτέμβρη 1843, ο μακεδονικός αγώνας, 1912, ο A΄ παγκόσμιος Πόλεμος, ο διχασμός, η μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, η ανταλλαγή πληθυσμών, η προσφυγική αποκατάσταση, το κραχ, η δικτατορία του Μεταξά, ο Ελληνοιταλικός και ο Β΄ παγκόσμιος Πόλεμος, η κατοχή, η εθνική αντίσταση, ο εμφύλιος, η μετεμφυλιακή Ελλάδα, τα πέτρινα χρόνια, η μετανάστευση, ο διχασμός, η αστικοποίηση, η δικτατορία των συνταγματαρχών, το Κυπριακό, η μεταπολίτευση, Η Ελλάδα της Ευρώπης, η ΟΝΕ μέχρι σήμερα.

estiaareti3

Όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, το να καλυφθούν μουσικά, όλα αυτά τα διακόσια χρόνια δεν ήταν καθόλου εύκολο. Γιατί δεν αρκούσε μόνο το μουσικό κομμάτι που έπρεπε να επιλεγούν τα αντίστοιχα τραγούδια, αλλά έπρεπε να «ντυθεί» με λογοτεχνικά κείμενα που απήγγειλε άριστα ο ηθοποιός του θεάτρου Μώ Κώστας Μυστακίδης, αλλά και με  στιγμιότυπα της κάθε εποχής όπως πίνακες, φωτογραφίες, κινηματογραφικά στιγμιότυπα, που αναφέρονται στην παράδοση, σε ιστορικά- πολιτικά γεγονότα της κάθε περιόδου, σε κοινωνικές- καθημερινές ασχολίες, ανησυχίες και ανάγκες των απλών ανθρώπων. Όλα αυτά τα επιμελήθηκε ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης που του αξίζουν συγχαρητήρια για την προσφορά του στον Πολιτισμό του τόπου.

Πραγματικά ο τόπος μας έχει ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους και πρέπει να υποστηρίζονται με την παρουσία μας. Φυσικά, επειδή κανείς δεν μπορεί να τα προσφέρει όλα μόνος του, δεν πρέπει να παραλείψω τους εξαίρετους μουσικούς που τον πλαισίωσαν αλλά και τους τραγουδιστές που άφησαν το δικό τους αποτύπωμα για να μείνει αξέχαστη αυτή η συναυλία. Η Ιωάννα Ηλιάδου-έφορος της χορωδίας της ΕΠΜ-η Μαρίνα Πιντόρε, ο Δημήτρης Καρατζάς, ο Ηλίας Παπάζογλου, ο Παναγιώτης Τουρνάς, ο Κοσμάς Τσομπανόπουλος και ο Γιώργος Χασαμπένης. Στον ήχο ήταν ο Θανάσης Μπατάλας που μην ξεχνούμε ότι ο ήχος παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της κάθε εκδήλωσης.

estiaareti4

Τραγούδια όπως τον Θούριο, τα Δέκα παλικάρια, Τσάμικος, Φίλοι κι αδέλφια, της Αμύνης τα παιδιά, Υπομονή, το Τζιβαέρι, τη Πατρίδα μ’ έχασα, όπως και πολλά άλλα, είναι η ταυτότητα μας που παραλάβαμε και θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά. Μακάρι να γίνουμε γρήγορα ελεύθεροι και να απολαύσουμε ξανά, όπως πρώτα, τις συναυλίες της Εστίας Πιερίδων Μουσών. Σας ευχαριστούμε όλους γι’ αυτό το δώρο που μας χαρίσατε!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Image
Image

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Image
Image