Menu

Προτάσεις και σχέδια επί χάρτου για την ανάδειξη και ανάπτυξη του Ολύμπου

Η κατασκευή ελικοδρομίων για την πρόσβαση επισκεπτών σε συγκεκριμένα σημεία του Ολύμπου, η δημιουργία τελεφερίκ παραπλεύρως του βουνού αλλά και μυθικού θεματικού πάρκου περιλαμβάνονται στις προτάσεις που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Πιερίας, το απόγευμα της Δευτέρας.

Η ημερίδα που έγινε σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα αφορούσε την ευρύτερη ανάπτυξη της Πιερίας, όμως το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις προτάσεις που ανέπτυξε τόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλίας Χατζηχριστουδούλου, όσο και ο κ. Μάρδας για τις παρεμβάσεις στον Όλυμπο.

Ελικοδρόμια, τελεφερίκ και μυθολογικό πάρκο

Αρχικά, ο πρόεδρος είπε ότι το Επιμελητήριο προτείνει στις παρυφές του Ολύμπου να κατασκευαστούν δύο ελικοδρόμια καθώς και διάδρομος για μικρά αεροσκάφη που θα εξυπηρετούν τόσο τις ανάγκες των επισκεπτών – τουριστών στην περιοχή,  όσο και τις ανάγκες φύλαξης και διάσωσης του ορεινού  όγκου του Ολύμπου. Επίσης, παραπλεύρως του βουνού, ενός τελεφερίκ, όπου από την παραλία ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα , μέσα σε λίγα λεπτά να απολαύσει  το μεγαλείο και την ομορφιά του Ολύμπου.

Ακόμη, πρότεινε τη δημιουργία μυθικού θεματικού πάρκου στις παρυφές του Ολύμπου,  το οποίο  θα αναδείκνυε την ιστορία του, θα προσέλκυε μικρούς και μεγάλους.

Στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Μάρδας είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα δημιουργία και επιπλέον τουριστικών καταφυγίων και κάποιων άλλων ελαφρών εγκαταστάσεων σε συγκεκριμένα σημεία. Μάλιστα, είπε ότι σε ένα συγκεκριμένο σημείο μπορεί να δημιουργηθεί ένα μικρό ορειβατικό χωριό το οποίο θα προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Η μεταφορά των επισκεπτών στο χωριό μπορεί να γίνεται όπως είπε ο κ. Μάρδας με ελικόπτερο, που θα κάνει τη διαδρομή αυτή σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς όπως είπε ο καθένας δεν έχει την άνεση και τη δυνατότητα περπατήσει πολλές ώρες, επειδή ή δεν αντέχει να περπατήσει ή δεν έχει χρόνο ή γιατί δεν έχει την άνεση.

Μάλιστα, ο κ Μάρδας στην εισήγησή του έδειξε και σχέδια για τα σημεία που προτείνονται να γίνουν τα νέα καταφύγια και το ορειβατικό χωριό.

Ανάπτυξη αλλά και προστασία του Ολύμπου

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε μεταξύ άλλων ότι σε καμία περίπτωση το Επιμελητήριο δεν θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν έργα και παρεμβάσεις που θα επιφέρουν στον Όλυμπο αλλαγές μη αναστρέψιμες, όμως θα συνεχίσει να επενδύει στην ανάδειξη του Ολύμπου και την αξιοποίηση και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Ο πρόεδρος είπε ότι στην περιοχή Προστασίας Γ΄ (Ζώνη Γ), με σεβασμό στη φυσική κληρονομιά και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, θα μπορούσαν να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, με διάφορα έργα υποδομής, καθώς και έργα για την ανάδειξη και ανασύσταση παλαιών οικισμών. Εκτός όμως από τα παραπάνω το Επιμελητήριο ζητά μια σειρά μέτρων και παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου και της Πιερίας,  ώστε να αντισταθμιστούν τόσο ο χώρος που δεσμεύεται (ζώνες Α,Β,Γ, του Προεδρικού Διατάγματος) αλλά και το κόστος προβολής και διαφύλαξης που προκύπτει καθημερινά.

Επίσης, μίλησε για τα προϊόντα που παράγονται στην Πιερία και πως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή όλων αυτών των προϊόντων μπορούν άμεσα με απλές και σύντομες διαδικασίες να φέρουν την ένδειξη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε).

Το Επιμελητήριο Πιερίας, προτείνει την άμεση αποδέσμευση περιοχών, όπως η περιοχή Βαρικού και Ξεροκάμπι Πλάκας Λιτοχώρου, από αγροκτηνοτροφική με ότι αυτό συνεπάγεται για την μη ανάπτυξη της περιοχής, καθώς όπως είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, «μια ολόκληρη περιοχή ανάμεσα από τους πρόποδες του Ολύμπου έως τη θάλασσα, δεν μπορεί να έχει δεσμευτεί για στάβλους και βοσκοτόπια». Ακόμη σημείωσε ότι απαιτείται ταχύτατη επαναφορά του Λιμανιού της Γρίτσας, που είναι και το Λιμάνι του Ολύμπου, στην αρχική του μορφή, ανάπλαση της περιοχής και παρεμβάσεις στα άλλα λιμάνια Παραλίας, Πλαταμώνα και Κίτρους.

Όπως είπε ο πρόεδρος στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου απαιτείται η θέσπιση προνομίων για κατασκευή, εγκατάσταση και δόμηση επιχειρήσεων με συγκεκριμένα κριτήρια που θα προβάλουν και  θα δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην περιοχή,

Ο πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει και ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καλύτερη αξιοποίηση και προβολή των Αρχαιολογικών πάρκων,  των μουσείων,  των βυζαντινών μνημείων και μοναστηριών. Τέλος, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η απομάκρυνση του πεδίου βολής Λιτοχώρου, τα εργοστάσια λήψης δομικών υλικών και γενικά  η αποφυγή μεγάλης έκτασης τεχνικών έργων και παρεμβάσεων.

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.