Menu

Σοφία Μαυρίδου: "Ανάδειξη του Ολύμπου, αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων και σύνδεση τουρισμού και αγροτικής παραγωγής"

Την ενίσχυση των υποδομών της Πιερίας, την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος, την αξιοποίηση του Ολύμπου και των τουριστικών ακινήτων, αλλά και τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με το τον τουρισμό, πρότεινε μεταξύ άλλων στην εισήγησή της, στο αναπτυξιακό Συνέδριο του Επιμελητηρίου Πιερίας η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου.

Η κ. Μαυρίδου επικεντρώθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας σε όλους τους τομείς, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες με τη σύμπραξη όλων των φορέων στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας των πολιτικών που εφαρμόζονται.

Η Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ο αναπτυξιακός σχεδιασμός προσδιορίζεται με βάση τρεις αλληλένδετες παραμέτρους, την οργανωμένη προσπάθεια, τη δημιουργία εναλλακτικών σεναρίων και την επίτευξη επιδιωκόμενων συγκεκριμένων στόχων.

"Στόχος είναι η προβολή των τοπικών προϊόντων μέσω της σύνδεσης της πρωτογενής παραγωγής, του πρωτογενή και του δευτερογενή τομέα με τον τουρισμό αλλά και με τις υπόλοιπες επιχειρηματικές ενέργειες του τριτογενούς τομέα", ανέφερε χαρακτηριστικά και μίλησε για την πρόοδο, που όπως είπε, σημειώθηκε με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και για τα έργα που εντάχθηκαν συνολικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, είπε ότι στην Πιερία συνολικά 33 έργα και δράσεις είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 141,5 εκ. ευρώ και αναφέρθηκε και στο έργο της Πιερικής Αναπτυξιακής.

Υποδομές και επιχειρηματικότητα

Η κ. Μαυρίδου υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας επικεντρώνονται στη συντήρηση και ανάπτυξη των υποδομών, στην προβολή του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας, στην ανάδειξη του Ολύμπου ως το brand name της περιοχής και στην υλοποίηση ενός συγκεκριμένου προωθητικού μείγματος τουριστικού μάρκετινγκ για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας των τουριστικών προορισμών της Πιερίας.

Τα έργα που υλοποιούνται αφορούν στους άξονες προστασίας του περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, ενίσχυσης της κοινωνικής μέριμνας, των τεχνικών υποδομών και ενίσχυση της εξωστρέφειας του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας με δράσεις που αφορούν τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την παιδεία και την υγεία. Πρόσθεσε ότι με όσα χρηματοδοτικά εργαλεία τους δίνονται προωθούν δράσεις με γνώμονα τη στροφή στην ποιότητα, τη διαφοροποίηση στρατηγικών για την προσέγγιση διαφορετικών τουριστικών κοινών, τη στροφή σε εξειδικευμένες μορφές τουρισμού και τη στροφή στις συνέργειες με άλλους κλάδους της τοπικής οικονομίας.

"Στην επιχειρηματικότητα προσφεύγουμε στη σύμπραξη με τους παραγωγικούς φορείς της Πιερίας για την με έμφαση στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες, στη γνώση, την καινοτομία και την παράδοση, στην ανάπτυξη δυναμικών υπηρεσιών με πάντα εξωστρεφή χαρακτήρα και τη σύνδεση του τουρισμού με ό,τι παράγεται στην Πιερία", τόνισε μεταξύ άλλων.

Τουρισμός και πολιτισμός

Για την ανάπτυξη του τουρισμού η κ. Μαυρίδου είπε ότι απαιτούνται

Η δημιουργία στάσεων του προαστιακού σε θέσεις που εξυπηρετεί τις παραλίες της Βόρειας και Νότιας Πιερίας.

Η παράταση της λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων της Πιερίας και η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και η προστασία των ευρημάτων της Βόρειας Πιερίας με τη δημιουργία νέου μουσείου.

Η αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων της Πιερίας με την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του κάμπινγκ του ΕΟΤ στη Σκοτίνα και των άλλων ακινήτων που πρέπει να αξιοποιηθούν.

Η ανάδειξη του Ολύμπου που αποτελεί για την Πιερία ένα αναπόσπαστο σημείο αναφοράς από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τώρα. Η Περιφερειακή Ενότητα με τις προτάσεις της και το Προεδρικό Διάταγμα, στοχεύει να δώσει τη δυνατότητα για τη δημιουργία υποδομών ήπιας, αειφορικής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η κ. Μαυρίδου, ως τέτοιες προτάσεις ανέφερε τη δημιουργία του Σχολείου του Ολύμπου, την ίδρυση ενός τοπικού οργανισμού τουρισμού, το Ινστιτούτο Γαστρονομίας που έχει ως στόχο τη σύνδεση των τουριστικών επιχειρήσεων με τα αγροτικά προϊόντα και με ένα ελεγχόμενο σύστημα ποιότητας. Επίσης, τη μελέτη για τη δημιουργία υποδομών χειμερινού τουρισμού, τη δημιουργία ήπιων δομών διανυκτέρευσης και εστίασης μέσα από τα δασικά χωριά, καθώς και δράσεις αγροτουρισμού και ανάδειξης των παλαιών οικισμών. Επίσης, και η Αντιπεριφερειάρχης πρότεινε τη δημιουργία θεματικού πάρκου με άξονα τον Όλυμπο.

Επιπλέον, η Αντιπεριφερειάρχης είπε ότι στους στόχους της είναι  η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των βυζαντινών μνημείων και των παραδοσιακών οικισμών και του Χιονοδρομικού Κέντρου, ενώ ζητήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η Πιερία να συμπεριληφθεί στους προορισμούς των σχολικών και εκπαιδευτικών εκδρομών.

Στην τουριστική προβολή η κ. Μαυρίδου είπε ότι ολοκληρώνεται το business plan για το πρόγραμμα του 2013 και γίνεται διερεύνηση  για τη χρηματοδότηση της εκτύπωσης εντύπων και λευκωμάτων.

Υγεία και αγροτική ανάπτυξη

Για την υγεία είπε ότι στόχος είναι να αναπτυχθεί και να αναβαθμιστεί το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, να συνεχιστεί και να ενισχυθεί το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, να γίνει ενοποίηση όλων των υγειονομικών επιτροπών, να ενισχυθούν τα προγράμματα κοινωνικής μέριμνας, ενώ επανέφερε και την παλαιά πρόταση για τη δημιουργία Νοσοκομείου Αποκατάστασης (ΚΑΤ) στο Αιγίνιο.

Και στην αγροτική ανάπτυξη η Αντιπεριφερειάρχης είπε ότι στοχεύει στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, στην αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού, στην ενημέρωση των αγροτών για προγράμματα επιδοτήσεων και για τις νέες καλλιέργειες, αλλά και για τη μεταποίησή τους. Επίσης, αναφέρθηκε στη κατασκευή αρδευτικών ταμιευτήρων, την αγροτική οδοποιία και τον αναδασμό του Αιγινίου και της οργάνωσης των υδατοκαλλιεργειών.

Θέμης Κωτούλας

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.