Menu

Γιώργος Παπαστεργίου: Οι υποδομές στην ανάπτυξη της περιφέρειας

Στο ρόλο που παίζουν οι υποδομές στην ανάπτυξη τριών κρίσιμων τομέων για την οικονομία της Πιερίας, του τουρισμού, της μεταποίησης και του διαμετακομιστικού εμπορίου, αλλά και του πρωτογενούς τομέα, αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο τ. Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι σε αυτούς τους τομείς και στην ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στηρίζεται το εισόδημα των πολιτών της Πιερίας, ενώ αναφέρθηκε και στο αρνητικό οικονομικό κλίμα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και στην κρίση του πολιτικού συστήματος, στο οποίο όπως είπε κυριαρχούν τα άκρα με τη Χρυσή Αυγή και τις φωνές κατά της Ευρώπης.

"Η χώρα μας διέρχεται χωρίς καμία αμφιβολία τη μεγαλύτερη δημοσιονομική κρίση της μεταπολεμικής της ιστορίας. Η κρίση έχει μπει για τα καλά σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό, καθώς άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, επιχειρήσεις κλείνουν ή φυτοζωούν. Οικογένειες αναγκάζονται να αλλάξουν ριζικά τις ζωές τους, να θυσιάσουν τις σπουδές των παιδιών τους", ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η οικονομική κρίση είναι συγχρόνως και πολιτική κρίση, "καθώς σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που βιώνουν την κρίση χάνουν την εμπιστοσύνη στην πολιτική.

"Γι’ αυτό και βλέπουμε να ενδυναμώνονται τα άκρα της πολιτικής. Δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή που είδαμε να μπαίνει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και να ενισχύονται αναχρονιστικές απόψεις κατά της Ευρώπης, κατά της επιχειρηματικότητας, κατά της αγοράς ακόμη και κατά της Δημοκρατίας.

Και αυτή η οργή του κόσμου, είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη, καθώς οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες απέτυχαν να σχεδιάσουν και να προβλέψουν, τείνει δε η οργή του κόσμου να πάρει ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες διαστάσεις. Το αθηνοκεντρικό κράτος ευνόησε τον παρασιτισμό, τις εύκολες λύσεις, προτίμησε να δώσει τα ψάρια έτοιμα, χωρίς να φροντίσει να μάθει τον πολίτη να ψαρεύει και μάλιστα να ψαρεύει με τρόπο αποδοτικό και σύγχρονο.

Και η κρίση δεν περιορίζεται μόνο στις πολιτικές ηγεσίες της Αθήνας. Βλέπουμε όλοι τι γίνεται στην Ευρώπη, η οποία ταλανίζεται και αργεί επί μήνες να καταλήξει σε μια απόφαση. Βλέπουμε την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών επίσης αποδυναμωμένη και διστακτική. Βλέπουμε τέλος τη γειτονιά μας, τη Μεσόγειο σε διαρκή αναταραχή".

Η Πιερία την τελευταία δεκαετία

Ο κ. Παπαστεργίου είπε ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες "οι εργατικοί και υπερήφανοι Πιεριείς καλούνται να επιβιώσουν αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους και αξιοποιώντας κάθε αναπτυξιακή προοπτική". Τόνισε, ότι η Πιερία την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα κατόρθωσε να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα πολύ σημαντικούς κινδύνους που προέβαλαν, με στρατηγική και συνεργασία. "Αντιμετωπίσαμε την αποβιομηχάνιση, τις συνέπειες του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τις μεγάλες αλλαγές στα βαλκάνια και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, την αλλαγή του σκηνικού που αφορούσε τον πρωτογενή τομέα.

Ανέπτυξε τον τουρισμό, προχώρησε σε νέες πρωτοποριακές καλλιέργειες και ανέπτυξε τις υποδομές της με το Χιονοδρομικό Κέντρο του Ελατοχωρίου, τα λιμάνια, τους οδικούς άξονες, ανέδειξε τους παραδοσιακούς οικισμούς προκειμένου να υποστηρίξει τις δραστηριότητες αυτές και να αναδείξει όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Και όλα αυτά κόντρα σε ένα αθηνοκεντρικό κράτος, όπου κάθε διεκδίκηση απαιτούσε σκληρή μάχη.

Με αυτό τον τρόπο κατορθώσαμε να φτάσουμε στο σήμερα. Να βιώνουμε μεν την κρίση, αυτό δεν θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε, τη στιγμή που όλη η χώρα κλυδωνίζεται, αλλά να είμαστε σε καλύτερη μοίρα από άλλους Νομούς, όπως η Αχαϊα ή η απομονωμένη Ηλεία. Σε καλύτερη μοίρα από τους Νομούς της Ηπείρου ή άλλους Νομούς της Μακεδονίας", ανέφερε.

Ο τ. Νομάρχης σημείωσε ότι η Πιερία κινδυνεύει σήμερα να σβήσει δίπλα στη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη. "Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε στις νέες συνθήκες είναι πλέον διαφορετικοί. Κινδυνεύουμε να γίνουμε η πίσω αυλή της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο πολιτικά, όπως συνέβη με τον Καλλικράτη και την ένταξη μας στην ίδια Περιφέρεια, αλλά και οικονομικά. Να γίνουμε όπως το Υπόλοιπο Αττικής για την Αθήνα, που υφίσταται όλα τα αρνητικά της γειτνίασης, χωρίς να απολαμβάνει τα θετικά. Κινδυνεύουμε ο τουρισμός μας να πληγεί αν συνεχιστεί η αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο και την ίδια ώρα να υστερούμε λόγω του νομίσματος σε σχέση με γειτονικές χώρες. Για αντίστοιχους λόγους, κινδύνους αντιμετωπίζει και ο πρωτογενής τομέας στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής".

Οι κρίσιμοι οικονομικοί τομείς για την Πιερία

"Οι τρεις κρίσιμοι τομείς είναι αυτοί του τουρισμού, της μεταποίησης, και του διαμετακομιστικού εμπορίου, αλλά και ο πρωτογενής τομέας, που δεν πρέπει ποτέ να το λησμονούμε. Και κοντά σε αυτούς όλες οι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που βασίζονται στο οικονομικά εισόδημα των καταναλωτών της Πιερίας", ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου και ανέλυσε τις υποδομές και τις δράσεις που έγιναν και πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης, τόνισε ότι "η πορεία έχει αποδείξει ότι με στρατηγικό σχεδιασμό η Πιερία μπορεί να κερδίσει πολλά για την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Αρκεί το σύνολο της ηγεσίας του τόπου: βουλευτές, περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήριο, απόδημοι Πιεριείς, παραγωγικοί φορείς και κοινωνική εταίροι να συνεργαστεί πέρα από κομματικές γραμμές και να εργαστεί για την ανάπτυξη του τόπου. Όποτε το κάναμε επιτύχαμε".

Θέμης Κωτούλας

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.