Menu

Εισήγηση του προέδρου του ΤΕΕ Πιερίας Τάσου Τασιούλα στο Επιχειρηματικό Συνέδριο

Προτάσεις για τα ζητήματα πολεοδομικής και οικιστικής ανάπτυξης της Πιερίας και για το χώρο των κατασκευών κατέθεσε κατά την τοποθέτησή του στο Συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Ανάπτυξη της Πιερίας ο πρόεδρος του Ν.Ε. Πιερίας του ΤΕΕ Τάσος Τασιούλας.

Ο πρόεδρος ζήτησε μάλιστα συγκεκριμένα πράγματα όπως την προβολή της Πιερίας ως ιδανικού τόπου κατοικίας, την οργάνωση ενός κέντρου πληροφόρησης των αγοραστών, τη δημιουργία πολεοδομικών γραφείων στους Δήμου και την ψηφιοποίηση των στοιχείων που απαιτούνται για τις πολεοδομικές μελέτες.

Η εισήγηση

"Προσωπική μου άποψη ήταν πάντα, ότι το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πιερίας πρέπει να είναι ο συντονιστής της οργάνωσης και παρακολούθησης κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας του Νομού και για τον λόγο αυτό οφείλω να συγχαρώ τον πρόεδρο και τα μέλη του επιμελητηρίου για την διοργάνωση αυτού του συνεδρίου.

Επειδή τα θέματα που θα έπρεπε να θίξουμε σαν Τεχνικό Επιμελητήριο είναι πολλά και ο χρόνος λίγος, θα επικεντρωθώ μόνο στον τομέα παραγωγής ιδιωτικών έργων και θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος.

Είναι βέβαια γεγονός ότι το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το συνεχώς συρρικνούμενο εισόδημα των Ελλήνων, καθιστά προβληματική, για τα επόμενα χρόνια, την αγορά ακινήτων από τους Έλληνες.

Ταυτόχρονα όμως παρατηρείται μία συνεχώς αυξανόμενη κινητικότητα από αλλοδαπούς, που διερευνούν την πιθανότητα αγοράς εξοχικής ή και μόνιμης κατοικίας σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, κυρίως παραθαλάσσιες.

Στον τομέα αυτό η Πιερία αποτελεί ιδανικό τόπο επενδύσεων, όπου όμως η έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης την έχει αφήσει σχεδόν στην αφάνεια.

Και λέμε ότι είναι ιδανικός τόπος για την ανάπτυξη οικισμών εξοχικής αλλά και μόνιμης κατοικίας γιατί, εκτός από τον Όλυμπο τις παραλίες και την ιστορία της, προσφέρει πολύ καλές υποδομές και εγγύτητα στην Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο.

Από την άλλη εντοπίζουμε την έλλειψη συντονισμού στο γεγονός ότι ποτέ δεν βγήκαμε οργανωμένα στο εξωτερικό να διαφημίσουμε την Πιερία σαν τόπο ιδανικό για αγορά κατοικίας, είτε με την συμμετοχή μας σε εκθέσεις real estate, είτε με επαφές με μεγάλα μεσιτικά γραφεία του εξωτερικού, ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Να επισημάνω ότι αντίστοιχες κινήσεις στον τομέα του τουρισμού έχουν φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Όσον αφορά τους υποψήφιους αγοραστές, η ζήτηση από τους Βορειοευρωπαίους δεν έχει μεν μηδενιστεί, είναι όμως σαφώς πτωτική, αφενός λόγω των οικονομικών προβλημάτων που και αυτοί αντιμετωπίζουν, αφετέρου δε γιατί η Ελλάδα δεν είναι ελκυστική λόγω :

Πολιτικής και οικονομικής αστάθειας

Υψηλής φορολογίας

Υψηλού κόστους ζωής σε σχέση με τις χώρες τους   και

Υψηλών τιμών στα ακίνητα.

Από την άλλη μεριά όμως είναι ορατή η αυξανόμενη κινητικότητα Ρώσων υποψήφιων αγοραστών, που αποτελούν ένα δυναμικό ταργκετ γκρουπ, το οποίο όμως αφήνουμε ανεκμετάλλευτο και σαν χώρα και πολύ περισσότερο εμείς σαν Πιερία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στην 14η θέση της λίστας με τις πιο ελκυστικές για επενδύσεις στα ακίνητα χώρες, όταν η Βουλγαρία είναι μεταξύ των κορυφαίων επιλογών των Ρώσων. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στο δεύτερο Ελληνορωσικό Φόρουμ Ακινήτων που διοργανώθηκε στις 23 – 24 Οκτωβρίου 2012 στην Αθήνα, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε Κρήτη – Ρόδο – Κέρκυρα και παραλιακές περιοχές Χαλκιδικής και Πελοποννήσου. Η Πιερία δεν είναι καν μέσα στο οπτικό πεδίο των μεγάλων μεσιτικών Γραφείων της Ρωσίας. Επικουρικά αναφέρω ότι μετά το συνέδριο οι Ρώσοι σύνεδροι συνέχισαν στα Χανιά προσκεκλημένοι του εκεί Επιμελητηρίου.

Αν σκεφτούμε τι προσφέρουν οι Βούλγαροι στους Ρώσους που δεν το προσφέρουμε εμείς, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τα οργανωμένα μεγάλα συγκροτήματα με χαμηλές τιμές, σε μία χώρα με μαύρη κυριολεκτικά θάλασσα αλλά με λογικό και σταθερό φορολογικό σύστημα, μετράνε για τους εν δυνάμει πελάτες μας περισσότερο από τον Όλυμπο - το Άγιο Όρος – τις γαλάζιες θάλασσες και το καλό κλίμα.

Στην περιοχή μας δυστυχώς έως σήμερα και οι Δήμοι και οι επαγγελματίες κατασκευαστές ιδιωτικών έργων δεν κινηθήκαμε στην κατεύθυνση της δημιουργίας οργανωμένων οικισμών, με νόμιμη δόμηση, που να απευθύνονται σε αλλοδαπούς αγοραστές – παράδειγμα ο οικισμός Ολυμπιάδα στον Κορινό όπου μία πολύ μεγάλη έκταση διανεμήθηκε σε εκατοντάδες μικροιδιοκτήτες.

Από την άλλη πλευρά το κόστος απόκτησης ακινήτου εκτινάσσεται στα ύψη λόγω πολλών παραγόντων όπως η αξία γης, τα ανελαστικά έξοδα ΙΚΑ – κόστος νομικής κάλυψης (συμβολαιογραφικά – δικηγόροι) – φόροι μεταβίβασης ή ΦΠΑ – γραφειοκρατικές αγκυλώσεις (μόλις προ ενός έτους καταργήθηκε η απαγόρευση αγοράς ακινήτων στην περιοχή μας από αλλοδαπούς).

Είναι γεγονός ότι κάποια πράγματα διορθώνονται και στην Ελλάδα και στον Νομό μας. Προχωράμε όμως με τόσο αργά βήματα που οι εξελίξεις μας προσπερνούν. Να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι την περίοδο που οι Ισπανία πούλησε ένα εκατομμύριο κατοικίες σε Βορειοευρωπαίους εμείς  στην Πιερία παλεύαμε να εκπονήσουμε Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, δεκατρία στον αριθμό, γιατί σε μια σταλιά γης είχαμε για καθαρά κομματικούς λόγους δεκατρείς Δήμους.

Είναι απαραίτητο να διευκρινίσω εδώ ότι : όταν αναφερόμαστε σε εξοχικές κατοικίες δεν έχει καμία σχέση με τον θεσμό της τουριστικής κατοικίας που εδώ και δέκα χρόνια συζητιέται στην Ελλάδα και αφορά κατοικίες ενταγμένες μέσα σε μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα που θα μπορούν να πωλούνται. Η τουριστική κατοικία είναι μία υπόθεση που όποτε τελικά θεσμοθετηθεί θα αφορά αποκλειστικά ξενοδόχους με μεγάλες εκτάσεις γης που λείπουν από την Πιερία. Εξάλλου αυτές οι κατοικίες απευθύνονται σε υψηλότερα βαλάντια από αυτά που φιλοδοξούμε και πρέπει να προσελκύσουμε εμείς.

Θα ήθελα τέλος να επισημάνω επιγραμματικά προβλήματα και ελλείψεις που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του κλάδου, τα οποία εντοπίζονται αφενός στην Κεντρική Διοίκηση και αφετέρου σε θέματα του Νομού μας.

Θέματα που αφορούν την κεντρική εξουσία.

Γραφειοκρατία : fast track για ιδιωτική πολεοδόμηση – επιτάχυνση επεκτάσεων των Δήμων με την κατεύθυνση της δημιουργίας μεγάλων οικοπέδων για την ανάπτυξη ικανών συγκροτημάτων. Ολοκλήρωση του κτηματολογίου, οργάνωση υποθηκοφυλακίων και εκσυγχρονισμός όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών με on line σύνδεση μεταξύ τους.

Κατάργηση ΦΠΑ ή εναλλακτικά επιστροφή ΦΠΑ για πωλήσεις κατοικιών σε αλλοδαπούς καθότι είναι έμμεσα εξαγώγιμο προϊόν και μάλιστα με συνεχή προστιθέμενη αξία.

Εκλογίκευση της φορολογίας ακινήτων. (είμαστε οι μόνοι επαγγελματίες που φορολογούνται για την πρώτη ύλη –τα οικόπεδα που αγοράζουμε- αλλά και για το στόκ μας –απούλητα ακίνητα-).

Αποσύνδεση του φόρου μεταβίβασης από το τίμημα του συμβολαίου και συνάρτησή του μόνο από την αντικειμενική αξία.

Δημιουργία επιτέλους του Μητρώου κατασκευαστών ιδιωτικών έργων.

Ελάφρυνση του κόστους κατασκευής όχι από την μείωση των αποδοχών των εργατοτεχνιτών αλλά από την μείωση των παράλογων ασφαλιστικών εισφορών.

Θέματα που αφορούν τον Νομό μας.

Προβολή του Νομού Πιερίας ως ιδανικού τόπου αγοράς κατοικίας. Μπορεί να γίνει σε συνεργασία ΕΒΕ – ΤΕΕ και Δήμων – Περιφέρειας.

Οργάνωση ενός κέντρου υποδοχής υποψήφιων αγοραστών. Έτσι ο εν δυνάμει αγοραστής θα έρχεται πρώτα σε επαφή με σοβαρούς εκπροσώπους Δικηγορικού Συλλόγου – Συμβολαιογράφων – Οικονομικού Επιμελητηρίου – ΤΕΕ και θα έχουν πληροφόρηση για νομικά – φοροτεχνικά και πολεοδομικά θέματα και μετά με κατασκευαστές ή μεσίτες.

Δημιουργία Πολεοδομικών Γραφείων στους Δήμους Λιτοχώρου και Αιγινίου στελεχωμένα με έμπειρο και ικανό προσωπικό.

Αποπεράτωση και εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών όπως  ΓΠΣ – επεκτάσεις – οριοθετήσεις οικισμών – υψομετρικές μελέτες – οριοθετήσεις ρεμάτων – χρήσεις γης κλπ.

Κυριότερο η δημιουργία μίας ψηφιακής πλατφόρμας, σε επίπεδο Νομού, όπου θα συγκεντρωθούν σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα παραπάνω δεδομένα συμπεριλαμβανομένων ΦΕΚ και χαρτών , τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις υπηρεσίες, στους μελετητές μηχανικούς αλλά ακόμη και σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο ιδιώτη.

Περιττό θα ήταν πιθανόν να αναφερθώ στην προστιθέμενη αξία που δημιουργεί σε μία περιοχή η οικοδομική δραστηριότητα λόγω της διασποράς χρημάτων σε πολλά και διαφορετικά επαγγέλματα αλλά και λόγω της αύξησης των εσόδων και των Δήμων και του Κράτους.

Και όλα αυτά χωρίς να απαιτείται η παραμικρή επιδότηση από αναπτυξιακά προγράμματα, και κανένα έργο υποδομής από τους Δήμους όταν φυσικά μιλάμε για ιδιωτική πολεοδόμηση.

Θεωρούμε ως εκ του ρόλου του ΤΕΕ υποχρέωσή μας αλλά και χαρά μας την συμμετοχή μας σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια του Νομού".

Αναστάσιος Τασιούλας

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.